Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

RHAPSODY OF FIRE- THE EIGHTH MOUNTAIN (Album Review)

Σε ένα χειμερινό τοπίο μακριά από τα χρονικά της τεχνολογίας μας ταξιδεύουν με το 13ο άλμπουμ τους οι Rhapsody Of Fire. Σε ένα σύμπαν με μάγους, ιππότες και ξίφη που ακονίζονται για να βαφτούν με αίμα, θα μας πάει το "Eighth Mountain", το οποίο θα στολίζει κάθε τι με πομπώδεις ρυθμούς και μελωδικές πινελιές.
 Αποτέλεσμα εικόνας για rhapsody of fire eighth mountain


Μετά το μυσταγωγικό, εναρκτήριο "Abyss Of Pain" να μας βάζει σιγά σιγά στην ατμόσφαιρα του δίσκου, έρχεται το "Seven Heroic Deeds", που με ένα πιο μοντέρνο ύφος, θυμίζει τις ένδοξες στιγμές των παλιών, ορθόδοξων Rhapsody, με πολλά τεχνικά πλήκτρα, μελωδίες, και τύμπανα που δημιουργούν ανεμοστρόβιλους.

Στη συνέχεια το "Master Of Peace" αποτελεί ένα κλασικό, μεγαλειώδες europower κομμάτι, με μαγευτικές στιγμές στις κιθάρες, που άνετα θα μπορούσε να είναι για live, ενώ το "White Wizard", με τον κλασικό τρόπο σύνθεσης στα πλήκτρα από τον Alex Staropoli, τα βάζει να πρωταγωνιστούν σε ένα κομμάτι που προσωπικά μου θύμισε την εποχή του "Rain Of A Thousand Flames", με το ανεβαστικό στυλ των Stratovarious. Bέβαια από την άλλη έχουμε και τα ήδη γνωστά κομμάτια, "Rain Of Fury" με τον επικό του χαρακτήρα, αλλά και το "The Legend Goes On", που σίγουρα αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα highlights της φετινής τους κυκλοφορίας.

Ο δίσκος φιλοξενεί στο εσωτερικό του και δύο power μπαλάντες, το "Warrior Heart", με τη μεσαιωνική folk αύρα του που ταιριάζει και στο ύφος της μπάντας, αλλά και το "The Wind, The Rain And The Moon", το οποίο συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος. Με μια power ballad αισθητική όμως, υπάρχει και το εννιάλεπτο "March Against The Tyrant", με τα δυνατά του περάσματα και τα ακόμα πιο εκρηκτικά ξεσπάσματα που δυστυχώς εκλείπουν αρκετά από τις νεότερες κυκλοφορίες, με τον τρόπο που εδώ το κάνουν οι Rhapsody Of Fire.

To "Τhe Courage To Forgive" που θα συναντήσουμε έπειτα κρατά γερά το συμφωνικό metal ύφος των Ιταλών, σε ένα πιο ουδέτερο αλλά εξίσου βαρύ κομμάτι, σε αντίθεση με το "Clash Of Times", το οποίο έχοντας ένα παλιομοδίτικο στυλ, με συνεπήρε και αποτελεί σίγουρα ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα. Το τέλος θα δοθεί με το μεγαλειώδες, και τεχνικό "Tales Of A Hero's Fate", το οποίο βρίσκεται στο ύφος του δίσκου, με το περίεργο γρέζι στη φωνή του Voli να είναι το μόνο που με ξένισε, ενλω τα υπόλοιπα δέκα λεπτά εξωτερικεύουν στοιχεία μαγευτικά που μας ταξιδεύουν στη σφαίρα του φανταστικού, με πανοπλίες, σπαθιά και λευκά άλογα.
Αποτέλεσμα εικόνας για rhapsody of fire eighth mountain
Mε το "The Eighth Mountain", βλέπουμε πως οι Rhapsody Of Fire επανέρχονται στο προσκήνιο, με αυτήν την ολιγόχρονη καθυστέρηση, να τους ωρίμασε λίγο παραπάνω χωρίς να κάνουν βιαστικά βήματα. Το θρυλικό Ιταλικό group, μας έδωσε ένα άλμπουμ που θα μνημονεύουουμε στην μεταλλική ιστορία, ενώ βλέπουμε πως και τα νεότερα μέλη προσαρμόστηκαν τέλεια, με τον Giacomo Voli ειδικά να μας παρουσιάζει κάθε πτυχή της φωνής του, από εκεί που δεν το περιμέναμε. Αυτή η επιστροφή θα κάνει παλιούς και νέους φίλους των Rhapsody να ασχοληθούν μαζί τους, και ο γράφων ήδη ξεκίνησε να φτιάχνει από νωρίς την καλύτερη 20αδα του 2019.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: