Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Amorphis στο Metal View: Θέλαμε να βρούμε νέους δρόμους κοντά στις βασικές δομές της μπάντας

Η επιστροφή των Amorphis, μετά από τρία χρόνια, απέσπασε διθυραμβικά σχόλια και το ολοκαίνουριο "Queen Of Time" φαίνεται να αποτελεί άξιο διάδοχο του "Under The Red Cloud". Αυτό βέβαια απ'όσο φαίνεται δε συμβαίνει μόνο στους κύκλους των fans και του τύπου, αλλά και στους ίδιους τους Φιλανδούς, αφού η προσέγγιση του 13ου κατά σειρά δίσκου δε διαφέρει κατά πολύ από τον προκάτοχο του. Για όλα αυτά και για αρκετά ακόμα, δινει φως ο συνθέτης και πληκτράς των Amorphis, o κύριος Santeri Kallio.
 Σχετική εικόνα


-Έχει περάσει μόνο μιάμιση εβδομάδα από την κυκλοφορία του "Queen Of Time", αλλά ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής;

Είναι μια χαρά. Έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες, αλλά ήδη έχουμε λάβει εξαιρετικές κριτικές από τα περιοδικά και η εταιρία μας αναφέρει τις πωλήσεις και τα νούμερα, παρόλο που είναι σχετικά νωρίς. Όσον αφορά τους fans, μια γενική εικόνα που έχω, παρατηρώ το απολαμβάνουν και έχουμε πληθώρα θετικών σχολίων.

-Το "Queen Of Time", είναι η φυσική συνέχεια του "Under The Red Cloud;

Δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα γιατί μας άρεσε ότι υπήρχε στο προηγούμενο άλμπουμ και εργαστήκαμε πάλι με τον ίδιο παραγωγό. Εδώ βέβαια το υλικό μας είναι πιο βαθύ. Αυτό φαίνεται έτσι όπως ακούγεται ο συνδυασμός των πίσω με των κύριων φωνητικών, αφού είχαμε αρκετούς καλεσμένους που μας βοήθησαν σε διάφορα χορωδιακά σημεία, καθώς επίσης και επειδή χρησιμοποιήσαμε πολλά ορχηστρικά μέρη στη μουσική μας. Κατά τα άλλα είναι μια φυσική εξέλιξη θα έλεγα του "Under The Red Cloud", καθώς εις βάθος δεν κάναμε κάποια ριζική αλλαγή, ίσα ίσα κρατήσαμε πολλά που μας άρεσαν από τότε, και επίσης οι fans έχουν αγαπήσει τη νέα μας προσέγγιση. Δε θέλαμε πάση θυσία να βγει κάτι που να του μοιάζει, όλα βγήκαν σιγά σιγά και πλέον ο χρόνος θα αναδείξει την αξία του χαχα.

-Αυτή είναι η δεύερη φορά με τον Jens Bogren στη θέση του παραγωγού.Βοήθησε αυτό στην πιο extreme και επιθετική πλευρά των δύο τελευταίων σας δίσκων;

Λοιπόν ναι! Είναι ένας άνθρωπος πορωμένος με τη δουλειά του και πολυ απαιτητικός. Προσπαθεί και κοπιάζει για να εξελιχθεί η μουσική κάποιας μπάντας και αυτό το ξέραμε εξ αρχής. Το τελικό αποτέλεσμα ήδη από το προηγούμενο δίσκο μας άρεσε έτσι όπως το ανέδειξε και είχαμε πει πως αν υπάρχει χρόνος και από τις δύο πλευρές, το επόμενο άλμπουμ θα το δουλεύαμε ξανά μαζί του ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ηχογράφησης των συνθέσεων. Ο νέος δίσκος μας είναι θα έλεγα, σαν μια συμβίωση των Amorphis με το όραμα του Jens Bogren και δουλέψαμε από κοινού για ώρες, ώστε να κρατηθεί η ποιότητα του "Under The Red Cloud", αλλά να γίνει ακόμα βαθύτερο, επιθετικό και άγριο, χωρίς όμως να χαθεί η ταυτότητα των Amorphis από μέσα. Μας πίάνει η μεγαλομανία μας όταν γράφουμε χαχα, αλλά  ήταν μια στροφή για εμάς το να ασχοληθούμε ξανά με το extreme στοιχείο, δίνοντας όμως νέες διαστάσεις σε μια πολυετή πορεία, κρατώντας φρέσκο τον ήχο μας. Πλέον σε όλη αυτή τη συνεργασία, είμαστε πιο άνετοι στο να προσθέτουμε και να αφαιρούμε στοιχεία σε αυτό το ύφος που μας "ώθησε" ο Jens.

Σχετική εικόνα
-Το "The Bee", θεωρώ πως έχει όλα τα στοιχεία που διακατέχουν το νέο άλμπουμ. Ήταν αυτός ο λόγος που το διαλέξατε σαν το πρώτο κομμάτι του δίσκου;

Δε θεωρώ πως βρίσκονται όλα τα στοιχεία του δίσκου σε αυτό το κομμάτι, αλλά σίγουρα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σε πολλούς τομείς. Συνδυάζει ήδη από την εισαγωγή του το μοντέρνο με το κλασικό riff ύφος των Amorphis, έχει πιασάρικες μελωδίες και ο Tomi πιάνει διαφορετικές χροιές με τη φωνή του. Ήταν κατ'εμέ, το καλύτερο κομμάτι για να μπει ο ακροατής στο ύφος του "Queen Of Time". Οπότε εν μέρει συμφωνώ με αυτό που λες, και όντως ένας λόγος που το διαλέξαμε είναι γιατί είναι ένα όμοροφο κομμάτι γεμάτο μελωδίες και κινηματoγραφικά στοιχεία, δείχνει πως ακούγονται οι Amorphis το 2018, και είναι ένα κομμάτι που εύκολα μπορεί να αγαπήσει κάποιος. Θα μπορούσε στη θέση του "The Bee" να βρίσκεται το "Wrong Direction", αλλά είναι λίγο πιο παλιομοδίιτκο και θυμίζει σε σημεία την εποχή του "Skyforger".  Ήταν μια από τις επιλογές μας αυτό το κομμάτι, αλλά δεν είχε τη φρεσκάδα που θέλαμε, και επιλέξαμε στο τέλος το ήδη υπάρχον!

-Με αυτό το άλμπουμ βλέπω μια progressive κατεύθυνση στα πλήκτρα. Είναι η ιδέα μου;

Σχετική εικόναΊσως ευθύνεται που θέλαμε να βάλουμε τα πλήκτρα να πρωταγωνιστούν εδώ. Σίγουρα μ'αρέσει να εξελίσσομαι και πειραματίζομαι πολύ και με το εκκλησιαστικό όργανο και με τα πίανο στοιχεία. Ίσως όλα αυτά να δένουν και να βγάζουν μια progressive αύρα στον ήχο μας, αλλά δε θα έλεγα πως άλλαξα πολύ το παίξιμο μου. Θέλω τα κομμάτια μου να είναι ενδιαφέροντα και εδώ έχω βάλει αρκετά τρικς χαχα. Εγώ με τον Jens είχαμε μια ωραία συνεργασία, έστω και από μακριά γιατί ηχογράφησα τα πλήκτρα στο σπίτι μου στη Φιλανδία, αλλά έχοντας περισσότερη ελευθερία κινήσεων, ήξερα τι πρέπει να κάνω.

-Αυτό που παρατηρώ γενικά στη μουσική του "Queen Of Time", είναι η oriental προσέγγιση του. Πως προέκυψε αυτό;

Αυτό ξεκίνησε σαν πειραματισμός σε ένα τζαμάρισμα μεταξύ κιθάρας και synth. Γενικά μας αρέσει η Τούρκικη και η Μεσανατολική μουσική, και ήταν μια ιδέα του Jens Bogren να φέρουμε αυτούς τους ήχους πιο μπροστά. Έτσι τους αναπτύξαμε περισσότερο και βάλαμε ορχηστρικά μέρη με τέτοια αισθητική και  παραδοσιακά όργανα. Παρόλα αυτά, γενικά στη μουσική των Amorphis υπήρχαν τέτοιου είδους στοιχεία, και πολλές ethnic μελωδίες εδώ και εκεί, απλώς με αυτό τον δίσκο έτυχε να είναι πιο μαζεμένα και πιο κοντά στην Ανατολική κουλτούρα.

-Μέσω αυτού του δίσκου, θέλατε να εξερευνήσετε νέους μουσικούς δρόμους;

Απολύτως ναι. Ειδικά μετά από ένα τόσο επιτυχημένο άλμπουμ, όπως το "Under The Red Cloud", θέλαμε να βρούμε νέα μονοπάτια που να συνάδουν με αυτό το ύφος. Δεν είχαμε σχεδιάσει με τη μπάντα τίποτα, δεν είχαμε αναφέρει πως θέλουμε να προκύψει ο δίσκος, απλώς όλα κύλησαν φυσικά και ομαλά. Ο παραγωγός μας, μας βοήθησε πολύ στη κατεύθυνση του άλμπουμ, πάνω σε αυτά που είχε ξεκινήσει ο Esa να γράφει. Περιοδεύσαμε πολύ και παίξαμε σε αρκετά φεστιβάλ για την προώθηση του προηγούμενου δίσκου, που δεν είχαμε συζητήσει πως θέλουμε να εξελιχθεί ο ήχος μας, ούτε είπαμε πως θέλουμε να έχουμε κάποια super-massive τραγούδια. Βέβαια μπορεί να μη ξέραμε πως θα εξελιχθεί, αλλά θέλαμε να γίνει αυτό, κυρίως στην μουσικότητα και την περιπλοκότητα των νέων κομματιών. Θέλαμε να βρούμε νέους δρόμους πάνω στις κλασικές δομές των Amorphis. Ποτέ δεν έχουμε πλάνο για τίποτα, απλώς μας αρέσει να γράφουμε, και έτσι βγαίνουν τα νέα κομμάτια. Τα τελευταία δέκα χρόνια περιοδεύουμε συνέχεια, οπότε δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε πολύ, και αυτό είναι ένα μικρό ρίσκο.

-Η συνεργασία σας με την Anneke Van Giersbergen πώς προέκυψε;

Προσωπικά ήμουν μεγάλος οπαδός των The Gathering πίσω στα 90s, και ειδικά του "Mandylion". Η συνεργασία ουσιαστικά ξεκίνησε με το "Under The Red Cloud" που χρειαζόμασταν μια γυναικεία φωνή με μια ιδιαιτερη χροιά και χάρισμα για ένα κομμάτι μας. Εδώ, όταν κάναμε την προπαραγωγή του "Queen Of Time", δεν είχαμε διαλέξει πως το "Amongst Stars" θα ειναι ντουέτο, αλλά αφού ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι και αρκετά ξεχωριστό από το υπόλοιπο σύνολο, αποφασίσαμε ότι θα αναδεικνυόταν η ατμόσφαιρα του με δύο διαφορετικές φωνές. Η συνεργασία που είχαμε με την Anneke ήταν πολύ καλή, οπότε βάλαμε αμέσως μπροστά, ώστε να τραγουδήσει ξανά σε κομμάτι μας. O Jens όταν το πρωτοάκουσε το θεώρησε ok, αλλά μετά το τέλος της παραγωγή ήταν σε μια φάση "ω ρε φίλε", ήταν μαγικό. Για εμάς ήταν ένα κομμάτι που έδινε άλλη διάσταση μέσα στο δίσκο, και έπρεπε oντως να υπάρχει μέσα, αν και δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να παιχτεί ζωντανά, εκτός αν τύχει και βρίσκεται κοντά στις περιοχές που θα παίζουμε, και θα κάτσει η ευκαιρία.
Αποτέλεσμα εικόνας για queen of time amorphis

-Εντάξει, και πάλι ο κατάλογος του νέου δίσκου έχει αρκετά highlights...

Χαχα σωστά, έχουμε πολλά δυνατά κομμάτια. Γενικά αυτός ο δίσκος έχει κομμάτια αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, που στο σύνολο μως ταιριάζουν.

-Πέρα του ποικίλου χαρακτήρα του "Queen Of Time", και των death metal στοιχείων, βλέπω σε αρκετά κομμάτια πολλές επιρροές από τα 90s. Βοηθησε σε αυτό η επιστροφή του Olli-Pekka Laine;

Χαχα, ωραία παρατήρηση. O Olli βοήθησε ενεργά στην εγγραφή του δίσκου και είχε ιδέες για τα νέα κομμάτια, οπότε ίσως να υπάρχουν λίγα στοιχεία από τα παλιά. Nομίζω πως από τότε μέχρι τώρα βέβαια, μόνο επιφανειακά έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στη μπάντα. Πίσω στη δεκαετία του 90', υπήρχε μια δυνατή και ενωμενη σκηνή, η μί μπάντα έπαιρνε κάποιες ιδέες από την άλλη, αλλά πάντα υπήρχε ένα συγκεκριμένο στυλ από την καθεμία. Δεν ήταν όπως σήμερα, που υπάρχουν απλώς μπάντες της σειράς και γενικευμένα ύφη. Οι Amorphis ήταν και είναι σαν τις μπάντες παλιά, μπορεί να μην έχουμε μπει σε κάποιο καλούπι και να μην θεωρούμαστε κάποια καθαρά ακραία metal μπάντα, ή κάποια pagan metal μπάντα, αλλά το ύφος μας είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, και αυτό γιατί μεγαλώσαμε στα 90s, ξεκινήσαμε τότε, και οι ρίζες μας είναι βασισμένες σε εκείvη την εποχή! Θεωρώ πως είναι ωραίο να είσαι outsider.

-Το 2020 κλείνετε 30 χρόνια σαν μπάντα. Ίσως είναι λίγο νωρίς, αλλά έχετε σκεφτεί κάτι επετειακό για τον εορτασμό αυτό;

Καλή ερώτηση. Χαχα πέρασε τόσος πολύς καιρός ε; Κοίτα, σίγουρα θα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για τα 30 μας χρόνια, και σκεφτόμαστε ήδη αρκετά, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Πλέον εστιάζουμε στις περιοδείες μας για το "Queen Of Time", και ξέρεις είμαι 8 μήνες σπίτι και δε μπορώ άλλο, ανυπομονώ τώρα να πάω να παίξω, αφού όλο το υπόλοιπο του 2018 και το 2019 θα είμαστε στον δρόμο. Μετά από αυτό, θα έρθει σίγουρα και κάτι special για τον εορτασμό μας.
 Σχετική εικόνα
-Να περιμένουμε να παίξετε κάποιο show στην Ελλάδα;

Ελπίζω πως ναι. Το Ευρωπαϊκό μας tour έχει κανονιστεί για τον Ιανουάριο του 2019, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες για πουθένα. Θα ήταν νομίζω η κατάλληλη ευκαιρία, αφού έχουμε να έρθουμε εφτά χρόνια, από το 2011 και την περιοδεία του "The Beginning of Times" που παίξαμε δύο συναυλίες σε Αθηνα και Θεσσαλονίκη. Έχω τρομερές αναμνήσεις από την Ελλάδα, αφού πέρα από το υπέροχο κοινό και τον πανικό που έκανε, θαύμασα πολλά αξιοθέατα και αρχαία μνημεία, και δοκίμασα αυτό το τέλειο ούζο χαχαχα. Η Ελλάδα είναι ένα metal μέρος χαχα!

-Σε ευχαριστώ πολύ Santeri για τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες fans...

Λοιπόν Έλληνες metalheads, θα τα πούμε από κοντά σύντομα. Το νέο μας άλμπουμ "Queen Of Time" είναι εδώ...τσεκάρετε το, πριν είναι αργά!

Γιάννης Χαρτζανιώτης








Δεν υπάρχουν σχόλια: