Τρίτη 26 Μαΐου 2020

FROM THE VASTLAND-THE HAFT KHAN (Album Review)

Με Ιρανικό διαβατήριο, το Νορβηγικό σχήμα των From The Vastland κυκλοφορεί φέτος την έκτη του κυκλοφορία. Με ενεργό δράση στη σύγχρονη σκηνή της Σκανδιναβίας και με βοηθητικά μέλη από τους Gaahl's Wyrd και τους Horizon Ablaze, η μπάντα του Sina, έπειτα από μόλις ενάμιση χρόνο φέρνει το "The Haft Khan".
SAT294: From The Vastland - The Haft Khan (2020) | Satanath Records


To εναρκτήριο "Khan E Aval" καταφέρνει με τους ψυχρούς του ήχους να δώσει και κάτι πιο μυστηριακό, σε ένα σχετικά παλιομοδίτικο ηχητικό μοτίβο που θυμίζει τους πρώιμους DHG. Τα καταιγιστικά του riffs ποικίλουν ενώ δε λείπουν και μερικά πιο heavy περάσματα, δίνοντας έτσι πάσα στο "Khan E Dovom" με το βαρύ και ωμό του ύφος που σπάει λίγο στη μέση με μερικά ατμοσφαιρικά περάσματα που σπάνε τη μονοτονία.

Το "Khan E Sevom" μέσα στους σφυροκοπημένους του ρυθμούς δίνει και μερικά groove-ατα στοιχεία για να ζεστάνει το κλίμα, τιμώντας την Περσική Κουλτούρα, αν και το "Khan E Chacharom" δίνοντας περισσότερη έμφαση κάνει με τους ήχους και τις εικόνες του πιο πολεμικό το όλο σκηνικό. Στο "Khan E Panjom" τα πράγματα δε δίνουν κάποια νέα τροπή, αλλά ακολουθεί πιστά την μοχθηρή και διαολεμένη πεπατημένη του δεύτερου κύματος του μαυρομεταλλικού ήχου με πατημένα τα γκάζια γεμάτα δυσαρμονίες.

Χωρίς δραστικές αλλαγές αλλά με ανατολίτικες φόρμες σε αυτό το ταυτόσημο με τη Νορβηγία ήχο, το "Khan E Sheshom", λίγο πριν το τέλος κάνει αμείωτο το ενδιαφέρον, αφού αυτά τα ιδιαίτερα ethnic στοιχεία πλάι σε μερικές ακουστικές κιθάρες δημιουργούν κάτι μοναδικό και σχεδόν ασυνήθιστο με το κλασικό black metal κάνοντας και το ίδιο το σύνολο πιο ποικίλο. Τέλος, το "Khan E Haftom" κλείνει το άλμπουμ με συρτά riffs και βασανισιτκές διαθέσεις, σε ένα μυστηριακό περίβλημα γεμάτο ψυχοτρόπες κλιμακώσεις και ατμοσφαιρικές πινελιές που σε ζαλίζουν.

Χαίρομαι που ξαναβλέπω τους From The Vastland να δίνουν στοιχεία από την παράδοση του ιθύνοντος νου τους, μπλέκοντας με όμορφο και ιδιαίτερα αριστοτεχνικό τρόπο την Περσική παράδοση με τα μοτίβα του ντεμπούτου τους και το παγωμένο μουσικό ύφος της Σκανδιναβίας. Αν με λίγα λόγια μπορούσε γενικευμένα να χαρακτηριστεί ο ήχος του εν λόγω δίσκου, θα ήταν ένα μπλέξιμο των Darkthrone με τους Melechesh. Κλείνοντας, όλα όσα συμβαίνουν στο "The Haft Khan" δείχνουν πως μιλάμε για την πιο ώριμη δουλειά της μπάντας, αφού κάνει το black metal να "χαμαιλεοντίζει'' πίσω από διάφορα πράγματα χωρίς να αντιγράφει κάτι.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: