Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

SOILWORK-VERKLIGHETEN (Album Review)

 Με τους Σουηδούς Soilwork να κλείνουν 20 χρόνια, και να κυκλοφορούν αισίως το ενδέκατο πόνημα τους, φαίνεται πως έκαναν μια αναδρομή σε ότι είχαν κυκλοφορήσει μέχρι πρότινος. Οι άνθρωποι που μας προσέφεραν δίσκους σαν το "Steelbath Suicide" και "A Predator's Portrait", έρχονται εν έτει 2019 και μας χαρίζουν ένα, όπως θα φανεί, αριστουργημα που φέρει τον τίτλο "Verkligheten".
 Αποτέλεσμα εικόνας για soilwork verkligheten review
Ο δίσκος μπαίνει ατμοσφαιρικά με την ομότιτλη εισαγωγή και τις catchy, απαλές μελωδίες του, οι οποίες δίνουν πάσα στη δυναμική του "Arrival", που υποδηλώνει ότι μπορεί να άργησαν αλλά επιτέλους έφτασαν με ένα νέο άλμπουμ.
Τα τρελά blastbeats είναι κάτι που λατρέψαμε στους Soilwork, αλλά εδώ το έχουμε στο μέγιστο βαθμό, κάτι που βλέπουμε και στο εν λόγω κομμάτι και στο "Full Moon Shoals", ενώ από την άλλη το "Bleeder Despoiler", χτίζει το κλασικό Σουηδικό μελωδικό death metal μοτίβο του, με πολλές κιθαριστικές στιγμές και μελωδίες.

Με τις όμορφες κολλητικές στιγμές στο intro του "The Nurturing Glance" μπαίνουμε σε διαφορετικούς δρόμους στην ακραία ροκαμπιλιά των Kvelertak, και με μια οπτική στο μεταμοντέρνο death n roll ύφος των Entombed. Η Σουηδίλα μένοντας ανεξίτηλη, πηγάζει και από το "When The Universe Spoke" που στα riffs του και το ύφος της φωνής θυμίζει αρκετά τους θρυλικούς At The Gates.
To "Wolves Are Back In Town" αποτελεί ένα κλασικό Soilwork κομμάτι με περισσότερο γρέζι στη φωνή, αναδεικνύοντας λίγο ακόμα τη φωνή του Strid ενώ το κιθαριστικό ντουέτο Courdet και Andersson έχει κέφια, όπως συμβαίνει και στα παραπάνω κομμάτια άλλωστε, αλλά και στο "Witan".

Το "Stalfagel" από την άλλη, που ήταν και από τα πρώτα κομμάτια του δίσκου τα οποία έγιναν ευρέως γνωστά, είναι σίγουρα το πιο catchy και radio friendly του δίσκου, βγάζοντας όμως έντονα μέσα από τη δυναμική του, το μελαγχολικό του μινόρε. Στη συνέχεια, το "The Ageless Whisper" δίνει ρεσιτάλ κιθαριστικού μινιμαλισμού και ατμόσφαιρας, με τα γυναικεία γωνητικά να κάνουν πιο αιθέριο το ίδιο το κομμάτι, ενώ το "Needles And Kin", μας γεμίζει πάλι από οργή σε ένα από τα πιο death metal κομμάτια του δίσκου, και με τον Tomi Jutsen από τους Amorphis να δίνει την φωνητική του μεγαλειότητα στα ρεφρέν. Τέλος, το "You Aquiver" κλείνει το άλμπουμ με ένα από τα ομορφότερα κιθαριστικά riffs του άλμπουμ και με τρομερή δύναμη και ενέργεια.

Φαίνεται πως αυτά τα τριάμιση χρόνια απουσίας βοήθησαν τη μπάντα να ξαναβρεί τι θέλει από τον εαυτό της, και τώρα μας παρουσιάζει τον πρώτο άριστο δίσκο της χρονιάς που μας ήρθε. Ο Bjorn Strid είναι αναμφίβολλα ο ήρωας αυτού του άλμπουμ, ενώ ο Βενιαμήν της οικογένειας, πίσω από τα τύμπανα, Bastian Thusgaard, μπήκε άμεσα στο πετσί του ρόλου, και έτσι οι Soilwork δε χάθηκαν πουθενά. Με έναν υπέροχο ήχο και με πολλά ακραία, δυναμικά και επιθετικά στοιχεία να περιβάλλουν το "Verkligheten", οι Soilwork φλερτάρουν με το παλιό τους στυλ.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: