Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Vreid στο Metal View: Οι Windir πάντα υπήρχαν στον ήχο μας

 Oι Vreid, με μια τρομερή ιστορία στον Σκανδιναβικό ήχο, ήδη από τότε που τα μέλη τους αποτελούσαν τους Windir, επέστρεψαν φέτος με ένα ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και ιδιαίτερα ψυχρό άλμπουμ. Τις ημέρες που διανύουμε με τους "ελληνικούς" κυκλώνες Ζορμπά και Ξενοφών, μια συνέντευξη με τον μπασίστα των Νρβηγών, Hváll, υπό τους ήχους της βροχής, ήταν πλέον κατλληλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για vreid 2018

-Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας album...

Ευχαριστούμε πολύ!

-Ήδη από τον Τύπο βλέπω τρομερό feedback. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το άλμπουμ;

Γενικά ποτέ δεν περιμένω κάτι όταν κυκλοφορούμε κάποια δουλειά, επικεντρώνομαι στη μουσική που κάνουμε, και στις συναυλίες που θα παίξουμε, το οποίο είναι αυτό που θέλω κυρίως. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τον δίσκο μας όσο  περισσότερο γίνεται, και εύχομαι να έχει την ανταπόκριση που θέλουμε και του αξίζει, καθώς ασταμάτητα για τρία χρόνια πέσαμε παάνω στη δουλειά για τη δημιουργία του "Lifehunger".

- Θεωρώ πως το "Lifehunger" είναι πιο ατμοσφαιρικό με μια old school, 80s διάθεση. Είναι η ιδέα μου ή επικεντρωθήκατε σε κάποιες συγκεκριμένες επιρροές;

Όχι, έχεις δίκιο. Νομίζω πως είναι ένας ώριμος δίσκος, και όπως κάθε άλλη κυκλοφορία, είναι πάντα κάτι παραπάνω από κλασικό Νορβηγικό black metal. Κυρίως εδώ μας βγήκαν στοιχεία από 70s rock και 80s heavy metal, που ανήκουν κιόλας στα ακούσματα μας από πιτσιρικάδες που ήμασταν. Προσωπικά μεγάλωσα με Kiss και Alice Cooper, οπότε αυτά με έχουν στιγματίσει και μέσα στον ακραίο ήχο, μου αρέσει να σπάω τη μονοτονία με πράγματα που μοιάζουν με τα πρώτα μου ακούσματα, και νομίζω πως κάπως έτσι η μουσική των Vreid συνεχίζεται.
Αποτέλεσμα εικόνας για vreid jarle

- Πολλοί χαρακτηρίζουν τη μουσική σας ως Black N Roll. Συμφωνείς με αυτόν τον όρο;

Δεν μου αρέσει χαχα, όχι όχι δε συμφωνώ. Την έχω δει αυτή την ταμπέλα γενικά στη μουσική μας, και καταλαβαίνω ότι έχει προέλθει από τον συνδυασμό του black metal μέ τα rock στοιχεία μας, και έτσι ο τύπος, οι εταιρείες και τα μέσα διαχωρίζουν το  παρελθόν μας στα 90s, με αυτό τώρα.

-Για εμένα αυτός  ο δίσκος έχει πολλές Windir επιρροές. Το πιστεύεις και εσύ αυτό;

Ναι φυσικά. Δε νομίζω πως έφυγε ποτέ αυτό, οι Windir πάντα υπήρχαν στον ήχο μας. Παίζαμε όλοι εκεί, ήταν η πρώτη μας βασική επαφή με τη σκηνή οπότε το πνεύμα δεν χάθηκε. Μπορεί με την πάροδο του χρόνου να άλλαξε το ύφος μας, αλλά η βάση ήταν πάντα ίδια με αυτή του παρελθόντος. Επίσης πιστεύω πω το "Lifehunger" έχει πιο πολλές ομοιοτητες με αυτό που παίζαμε πριν δύο δεκαετίες.

-Σου έχουν λείψει αυτές οι μέρες;

Εννοείται, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως δεν μου έλειψαν. Ήταν η πιο ενθουσιώδης περίοδος της ζωής μου, ακόμα και τώρα είμαστε όλοι σαν οικογένεια, αλλά τότε όλα γυρνούσαν γύρω από τους Windir και υπήρχε τρομερή δημιουργικότητα και έμπνευση. Είμαι ευγνώμων που έζησα αυτή τη φανταστική εποχή πριν 20 χρόνια, όλους τους δίσκους που βγάλαμε μαζί και φυσικά ακόμα και σήμερα μου λείπει η απώλεια του Valfar. 

-Φέτος κλείνει 15 χρόνια το τελευταίο άλμπουμ των Windir, "Likferd". Έχετε σχέδια για κάποιο αφιέρωμα ή θα επικεντρωθείτε μόνο σοτ νέο σας album;

Δεν έχουμε κάποιο πλάνο για αυτό. Θα δώσουμε βάση κυρίως στη νέα δουλειά, σε παλαιότερα κομμάτια και από την περίοδο των Windir, αλλά όλα τα άλλα ανήκουν πλέον στην ιστορία.

-Το εξώφυλλο του "Lifehunger" νομίζω λέει μια ιστορία. Ο νέος δισκος αποτελεί κάποιο concept;

Αποτέλεσμα εικόνας για vreid 2018Δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ροή σαν δίσκος, αλλά όπως δείχνει και το εξώφυλλο είναι ψυχρό και σκοτεινό, με διάφορες μαύρες πτυχές της ιστορίας και ακραίο φιλοσοφικό ύφος. Η δημιουργία του είχε βάθος και μας επηρρεάσε και στην ίδια τη ζωή μας.

-Μίλησες για φιλοσοφία και ιστορία και δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο "Sokrates Must Die"...

Αξίζει να αναφερθούμε πως όλες οι φιλοσοφικές πτυχές της ιστορίας ξεκινούν από την Ελλάδα. Έχω σπουδάσει φιλοσοφία και έχω απεριόριστο σεβασμό στην Ελληνική κουλτούρα, και έχω καταλάβει ότι η μοντέρνα φιλοσοφία και λογοτεχνία έχει βαθιές ρίζες στον αρχαιοελληνικό κλασικό πολιτισμό, όπου πατέρας μπορεί να θεωρηθεί με το έργο του ο Σωκράτης.  έχει ενδιαφέρον που σε μια τέτοια εποχή, αυτός ο άνθρωπος είχε έναν μοναδικό, πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας με το να απαντάει ρωτώντας, και να θίγει τρομερά πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα. Όλα αυτά αποτελούσαν επαναστατικές κινήσεις με αποτέλεσμα να συλληφθεί για τις ιδέες του, αλλά όλοι οι μαθητές με τον τρόπο τους να πατήσουν άνω σε οτι έμαθαν από αυτόν. Θεωρώ πως μόνο με τις ερωτήσεις πας μπροστά και αυτό το έφερε πρώτος ο ίδιος ο Σωκράτης χιλιάδες χρόνια πριν.

-Ετοιμάζεστε να περιοδεύσετε μαζί με τους Kalmah και τους Slegest. Πώς νιώθεις που θα μοιραστούν οι Vreid ξανά τη σκηνή με τον πρώην bandmate τους, Ese;

Νομίζω πως αυτό το tour θα είναι φανταστικό. Mε τους Kalmah έχουμε ξαναπαίξει μαζί, αλλά παρόλο που οι Slegest είναι πολύ καλοί μας φίλοι και με τον Ese υπάρχει επαφή, βγαίνουμε και πηγαίνουμε σε συναυλίες μαζί, θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα μοιραστούμε τη σκηνή ξανά. Οι Slegest είναι μια τρομερή μπάντα, και είμαστε ήδη πανέτοιμοι για αυτό το απίθανο ταξίδι.

Αποτέλεσμα εικόνας για vreid 2018

-Να περιμένουμε κάποια στιγμή οι Vreid να επισκεφθούν και την Ελλάδα;

Το ελπίζω εδώ και χρόνια αυτό. Στόχος μας με τις επικείμενες περιοδείες για τη νέα δουλειά, είναι να πάμε σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπαίξει και για εμάς ανήκει στις χώρες με προτεραιότητα η Ελλάδα, καθώς πριν κάποια χρόνια κανόνίζαμε να έρθουμε αλλά δυστυχώς δεν έκατσε.

-Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σου...

Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη. To "Lifehunger" είναι εδώ, και ελπίζουμε μέσω αυτού οι Vreid να επισκεφθούν τα μέρη σας...

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: