Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

TANTARA-SUM OF FORCES (Album Review)

 Η Νορβηγία πέρα από τα φιορδ και τα λιμάνια της, φημίζεται στο χώρο μας και για το black metal. Αυτή τη φορά όμως, η χώρα της Σκανδιναβίας μας κάνει έκπληξη, και μας παρουσιάζει τους thrashers, Τantara. Έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, και έπειτα από περιοδείες με μεγάλα ονόματα του χώρου επέστρεψαν. Το "Sum Of Forces" είναι εδώ, μέσω της Indie Recordings, και δείχνει πως η thrash metal σκηνή δεν είναι παραγωγική μόνο στην Ελλάδα.
 Αποτέλεσμα εικόνας για tantara sum of forces

Ήδη με την αρχή του "Punish The Punisher", βλέπουμε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το ντεμπούτο τους, αφού και από πλευρά ενορχήστρωσης και από πλευρά απόδωσης, οι Νορβηγοί πιτσιρικάδες κάνουν πιο σταθερα βήματα. Μουσικά το κομμάτι έχει ρυθμούς που θυμίζουν κάτι μεταξύ Heathen και Artillery, ενώ φωνητικά ο μπροστάρης Fredrick Bjerko βγάζει μια απόκοσμη χροιά που μου φέρνει στο μυαλό τον Rob Halford να τραγουδάει στους Overkill.
To μελωδικό κιθαριστικό lead της συνέχειας υποδέχεται το "Death Always Win", που από την αρχή του φάνηκε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο τεχνικά κομμάτια του δίσκου, με γρήγορες ταχύτητες, μελωδίες που σπανίζουν στο thrash, και solos, ενώ τα gang vocals βγάζουν με τον τρόπο που ακούγονται, μια παλιομοδίτικη, νοσταλγική Αμερικανίλα.

Μένοντας σε αυτό που είπα περί νοσταλγίας, το "Sleepwalker", πατάει λίγο φρένο, και γίνεται πιο αργό και heavy, κοντά στο ύφος των Metallica, την εποχή του "Black Album", αγγίζοντας έτσι και πιασάρικα μοτίβα, ενώ εκτός αυτού, καταφέρνει να μην κάνει το άλμπουμ βαρετό και μονότονο.
Αποτέλεσμα εικόνας για tantara sum of forces

Το "Aftermath" από την άλλη, έχει την αίσθηση του σύγχρονου thrash, πατώντας πάνω στη σκηνή της γεννιάς τους, με τα gang vocals πάλι να πρωταγωνιστούν, ενώ το ομώνυμο "Sum Forces", με το καθηλωτικό εισαγωγικό του solo, δείχνει πως παίρνουν άριστα στο μάθημα ιστορίας του Bay Area thrash.
Τέλος, το instrumental "White Noise", κάνει ένα σεμινάριο μελωδίας, με ακουστικές κιθάρες, έντονα μπάσα, solos σε διάρκεια δέκα λεπτών, με τις φράσεις που βγαίνουν από μέσα να μη κουράζουν καθόλου.

Το δεύτερο άλμπουμ των Tantara, είναι από τα πιο καλοδουλεμένα που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια στο μοντέρνο thrash metal, με τις επιρροές του παελθόντος να κατέχουν πρώτη θέση μέσα στα κομμάτια. Πιστεύω πως το επόμενο τους άλμπουμ θα περιέχει περισσότερα δικά τους στοιχεία, αλλά προς το παρόν, το "Sum Of Forces" μπορεί να ποζάρει περήφανο στο underground της σκηνής, πλάι στα έργα των "δικών μας" Bio-Cancer, Chronosphere και Exarsis, καθώς και των Vektor, Tumourboy και Iron Reagan.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: