Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

VOIVOD-THE WAKE (Album Review)

 Κόντεψε σχεδόν μια εξαετία από το "Target Earth", και οι Voivod, επέστρεψαν ορεξάτοι και με συνδυασμό πολλών στοιχείων. Η μουσική τους γίνεται κινηματογραφική, τεχνική, με μπερδεμένους ρυθμούς και χαοτικές μελωδίες, δημιουργώντας έτσι ένα soundtrack ταινίας φαντασίας. Το 14ο άλμπουμ των Καναδών, θα μας γυρίσει 30+ χρόνια, κάτι που θα ευχαριστήσει τους παλιομοδίτες οπαδούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για voivod wake review

Με το εναρκτήριο "Obsolete Beings", ανοίγουν πύλες για διαφορετικά μονοπάτια καθώς το πρωτόγονο thrash στοιχείο που πρωταγωνιστεί, γεφυρώνεται από jazzy στοιχεία, κιθαριστικές μελωδίες και αργά σημεία που θυμίζουν λίγο Black Sabbath προς το τέλος.

Στη συνέχεια το "The End Of Dormancy", πατάει το κουμπί της χρονομηχανής, μαζί με το "Inconspiracy" και μας γυρνούν στο 1987 και το εμβληματικό "Killing Technology" . Οι θεωριές συνωμοσίας και η πολιτική είναι πάλι στο ζενίθ τους ενώ τα thrashy ξεσπάσματα δεν είναι λίγα, με τις ξυραφιασμένες κιθάρες και τα παραμορφωμένα μπάσα. 

Aπό την άλλη το "Orb Confusion" δεν χάνει την ένταση και το δυναμισμό του άλμπουμ, αλλά τα groovy στοιχεία του και την έντονη μπασογραμμή του προχωράει σε πιο πειραματικούς, progressive δρόμους, που οι Voivod μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.  Το "Spherical Perspective" μας βάζει πάλι στο πιο heavy κλίμα, μέχρι να έρθει όμως το "Event Horizon", που διαλέγει και αυτό το τεχνικό μοτίβο της μπάντας, όπως επίσης και το "Always Moving" αμέσως μετά, που με τα αλά King Crimson φωνητικά του, δίνει άλλο βάρος στο άλμπουμ, ενώ μουσικά δεν παραλείπει να θυμίσει στιγμές από το "Nothingface", σχεδόν 30 χρόνια πίσω.
Αποτέλεσμα εικόνας για voivod wake
Ο επίλογος του "The Wake" θα έρθει με την αριστουργιματική, ατμοσφαιρική εισαγωγή του "Sonic Micelium", το οποίο όμως θα μας δώσει περισσότερη ένταση λίγο μετά το πρώτο του λεπτό, εως το τελικό κλείσιμο!

Οι Καναδοί αποφασίζουν με το νέο τους πόνημα να εξελίξουν τα τεχνικά στοιχεία του προκατόχου του, και να προσθέσουν λίγα περισσότερα από το παρελθόν τους, τα οποία, ευτυχώς, και με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε το 2016 με το ΕΡ τους. Με το "The Wake" οι Voivod δηλώνουν το παρόν τους στη σκηνή ως οι πρωτοπόροι του "Porgressive Thrash Metal".

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: