Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Master's Hammer στο Metal View: Αν είχαμε την τωρινή τεχνολογία στα 90s, η μουσική μας θα δημιουργούσε την Κόλαση

 Οι Master's Hammer είναι πιονέροι για το ακραίο metal, ήδη από τα 90s. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, οι μουσικές καταβολές συνεχώς διαφοροποιούνται και ο ίδιος ο Franta Štorm αποδεικνύει συνεχώς, πόσο εκκεντρικός και πολυπράγμων καλλιτέχνης είναι. Φέτος, οι Τσέχοι metallers, κυκλοφορούν το λιγότερο μαυρομεταλλικό άλμπουμ τους, με έντονο electronic και ψυχεδελικό χαρακτήρα. Για το "Maldoror Disco", ο ίδιος ο ιθύνων νους, μιλάει στο Metal View.

-Πρώτα απ’ όλα, για 5 χρόνια ο κόσμος πίστευε ότι είχατε διαλύσει το συγκρότημα. Πώς προέκυψε η επιστροφή σας και ένας ολοκαίνουργιος δίσκος;

Αρχικά, σας ευχαριστώ που  ακόμα μας θυμάστε. Ήμασταν όλοι απασχολημένοι με άλλα μας πρότζεκτ, οπότε δεν καταλάβαμε πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος. Πρόσφατα, ενώ δούλευα κάποιες επανεκδόσεις των Master's Hammer, όπως τα demos και τα live albums — για τη DSR, συνειδητοποίησα ότι η παραγωγική διαδικασία είναι περίπου ίδια είτε πρόκειται για παλιό είτε για νέο υλικό, αν και το νέο είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό. Το καλοκαίρι του ’25, προσέγγισα τον Honza Kapák και τον Necrocock με τα demo των Maldorör Disco, και ήταν ανοιχτοί στην ιδέα να το εμπλουτίσουμε με πιο ριζοσπαστικό ήχο, όπως έχουμε συνηθίσει στους Master's Hammer. Ο Denny από τη DSR επίσης ενθουσιάστηκε — και ιδού το αποτέλεσμα.

-Ο νέος δίσκος ονομάζεται Maldoror Disco, όπως και το νέο σας project. Πώς αποφασίσατε να δώσετε στον δίσκο το ίδιο όνομα με τη μπάντα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι MH παίζουν διασκευές , θυμήσου το Šlágry πχ. Τώρα έχουμε διασκευές από μια άλλη μπάντα, με τη διαφορά ότι ιδρύσαμε κι αυτή την μπάντα. Ή μήπως  εν τέλει οι Maldorör Disco. παίζουν υλικό των Master's Hammer; Όπως και να έχει, τα τραγούδια θα ήταν τα ίδια ανεξάρτητα από το όνομα της μπάντας.

-Σχετικά με τον τίτλο του νέου δίσκου και το άλλο σας project, θέλατε να συνδυάσετε τον σκοτεινό χαρακτήρα του Maldoror με τα ηλεκτρονικά στοιχεία του δίσκου;

Για να το εξηγήσω, θα ήθελα να παρουσιάσω τον κ. Kamil Prince, το νεότερο μέλος — εξαιρετικό decadent ποιητή, επιμελητή τέχνης και keyboardist. Αυτός έφερε τη λογοτεχνική έμπνευση από τον Comte de Lautréamont, Γάλλο ποιητή που ενέπνευσε γενιές σουρεαλιστών και μηδενιστών των decadent ρευμάτων. Προσωπικά, δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Εμφανιστήκαμε για πρώτη φορά στο άνοιγμα της έκθεσής μου το καλοκαίρι του 2023 στο Kutná Hora μαζί με τον Ondřej Kůla “Sultan”, ο οποίος τραγουδούσε, διάβαζε τα Άσματα του Maldoror, και ο Kamil κι εγώ δημιουργούσαμε ηλεκτρονικό και κιθαριστικό θόρυβο ως συνοδεία. Λίγο αργότερα αρχίσαμε να γράφουμε δικά μας τραγούδια, παίξαμε αρκετές φορές και δημιουργήσαμε την zombie-karaoke αισθητική μας μαζί με τα animation video oy. Κάναμε το ίδιο και τον Αύγουστο, στο Brutal Assault, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσής μου στο φεστιβάλ.

-Ο δίσκος έχει πολλά ηλεκτρονικά, ψυχεδελικά στοιχεία και λιγότερο ακραία. Εμπνευστήκατε λίγο από τη δουλειά σας με τους Mortal Cabinet στο παρελθόν και θελήσατε να τη συνδυάσετε με τον ήχο των Master's Hammer;

Κάπως έτσι. Μπορείς να ακούσεις και μερικά στοιχεία από το Airbrusher. Νιώθω πως είναι ώρα να φέρω όλες αυτές τις πλευρικές επιρροές πίσω στους Master's Hammer. Δεν χρειάζομαι πολλά πρότζεκτ, η μουσική θα ήταν πάνω–κάτω η ίδια έτσι κι αλλιώς.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σας μουσικά είδη πέρα από το metal;

Η αγαπημένη μου μουσική είναι οτιδήποτε εκτός από metal, ειδικά τώρα, τόσα χρόνια μετά. Μπορώ να ανεχτώ λίγο West Coast grunge, αλλά μετά χρειάζομαι κάτι πιο ηλεκτρονικό — dark ambient, dance, EBM, industrial, house, techno. Με τραβάει επίσης η πιο περίεργη πλευρά: Klaus Nomi, Throbbing Gristle, Psychic TV, Supersilent, λίγοι GusGus, Prodigy, NIN, κτλ. Και σήμερα; Arvo Pärt!

-Παρά τον ιδιαίτερα ξεχωριστό ήχο του άλμπουμ, μπορεί κανείς να ακούσει τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Master's Hammer. Πιστεύετε ότι μέσα στα χρόνια έχετε αποκτήσει έναν προσωπικό, αναγνωρίσιμο ήχο;

Χαίρομαι που τον ακούτε ακόμα. Όσο για τον χαρακτηριστικό ήχο, δεν μπορώ να μιλήσω για τη δική μου δουλειά, αλλά γενικά μου αρέσουν οι μπάντες που εξελίσσονται, ακόμα και με παράξενους τρόπους. Οπότε φυσικά θέλω να έχουμε έναν συγκεκριμένο ήχο. Η “υπογραφή” μας είναι αναμφίβολα τα drums του Honza, οι φωνές του Necrocock και οι δικές μου, και κάποιες κιθάρες, αλλά το υπόλοιπο ηχητικό φάσμα το αφήσαμε ανοιχτό για πειραματισμό. Συνθεσάιζερ είχαμε από τον δεύτερο δίσκο — δεν είναι κάτι νέο, απλώς υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Τώρα όλοι λατρεύουν τα αναλογικά — κι εμείς. Και επιπλέον, το συνθεσάιζερ είναι ιστορικά πολύ πιο παλιό απ’ την ηλεκτρική κιθάρα.

-Είστε μια μπάντα με πολλές φάσεις, πειραματική, και ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα της παλιάς black metal σκηνής. Πιστεύετε ότι η «ετικέτα» του black metal είναι φτωχή για τον τρόπο που ακούγεστε;

Πιστεύω ότι δεν έχει πια σημασία για τους οπαδούς  και σίγουρα δεν αφορά τη μουσική καθαυτή. Στόχος μου είναι να παίζω πράγματα κοντινά στην καρδιά μου, ενώ η ψυχή μου στέκεται ασφαλώς στο πλάι· να συνθέτω ένα πιστευτό μήνυμα, να αιωρούμαι λίγο πάνω από την επιφάνεια. Για να το πετύχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω και να αναμείξω οτιδήποτε, metal, οπερέτα, EDM, disco, ό,τι να ’ναι. Κάθε μουσικό είδος γίνεται συναρπαστικό τη στιγμή που συγχωνεύεται με άλλες επιρροές. Μπορώ να ανεχτώ ακόμα και bluegrass, αν το συνδυάσω σωστά με rave-speed electronica.

-Σχεδόν 40 χρόνια ως Master's Hammer ,τι πιστεύετε ότι έκανε τις extreme μπάντες των ’90s να επηρεαστούν τόσο από εσάς;

Ελπίζω να φτάσουμε την 40ή επέτειο το 2027 με υγεία. Ναι, γνωρίζω αυτές τις επιρροές, ειδικά από τότε που αρχίσαμε να παίζουμε σαν τους Bathory στο πρώτο demo. Αλλά οι επιρροές δεν πρέπει να κρατούν πολύ πρέπει κανείς να αναπτύξει γρήγορα το δικό του στυλ, και αυτό βλέπω να συμβαίνει γύρω μας, κάτι πολύ καλό. Τι ήταν αυτό που πρόσεξαν σε εμάς οι μεγάλες extreme μπάντες τότε — πραγματικά δεν ξέρω.

-Υπάρχει κάτι στη μουσική πορεία των Master's Hammer που θέλατε να ψάξετε ή να πειραματιστείτε μαζί του αλλά δεν συνέβη ποτέ;

Θα ξαναέφτιαχνα σχεδόν κάθε τραγούδι που έχουμε κάνει — αηδιάζω κάθε φορά που ακούω κάποιο τυχαία. Αλλά σοβαρά τώρα: αν είχαμε το ένα εκατοστό της σημερινής τεχνολογίας στις αρχές των ’90s, θα είχαμε φτιάξει την κόλαση. Τώρα, παρότι έχουμε όλα αυτά τα εργαλεία, σπάνια συναντιόμαστε στο στούντιο, απλώς μοιραζόμαστε tracks online και τα μιξάρουμε άμεσα σε ένα λάπτοπ, οπουδήποτε. Πραγματικά μου λείπει η δουλειά σε μια βρόμικη, δύσοσμη αίθουσα πρόβας,  η σύγκρουση ιδεών, τα αδιέξοδα, και εκείνο το μυστηριώδες πράγμα των hits που δεν μπορείς να προβλέψεις.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Η τελευταία ερώτηση: ποια θα είναι η συνέχεια των Master's Hammer;

Χαίρομαι που τα μέλη της μπάντας μου άρεσε η δουλειά στον ένατο δίσκο. Μετά το release party θα έχουμε μια συνάντηση για να κάνουμε σχέδια. Η ανάγκη για κάτι διαφορετικό και το ίδιο και το μέλλον μας.

Γιάννης Χαρτζανιωτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: