Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Στο studio με τους Yoth Iria

 Με τους Yoth Iria πέρασα αν και σπαστά, τέσσερις μήνες στο Pentagram Studio, παρακολουθώντας στενά το πόνημα που ετοιμάζεται να βγει σύντομα. Η μπάντα του Jim Mutilator( ex-Rotting Christ, Varathron) με στενό συνεργάτη και ακόλουθο, τον Γιώργο Εμμανουήλ (Lucifer's Child, ex-Rotting Christ) φτάνει σιγά σιγά να μας συστηθει δισκογραφικά με ένα ΕΡ που θα προμηνύσει τον ερχομό του ολοκληρωμένου δίσκου τους. Το Metal View παρακάτω παρουσιάζει όλες τις στιγμές και τις αναμνήσεις που συλλέχθηκαν ώστε να σας δώσει μια πρώτη γεύση για το τι να περιμένουμε από το νέο supergroup του εγχώριου underground.
Καταρχάς, αυτό που με κέρδισε απευθείας, από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν η αβίαστη και καθαρή χημεία που υπήρχε μεταξύ καλλιτέχνη και παραγωγού. Αυτό μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως βοήθησε σε ένα μεστό αποτέλεσμα το οποίο θα αναλυθεί και παρακάτω.
Έχοντας γίνει το studio, δεύτερο σπίτι του Jim, οι πυρετώδεις προετοιμασίες χρειάζονταν συνεχόμενες ώρες καθώς τα κομμάτια δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο στοιχεία του κλασικού παλιομοδίτικου black metal, ενώ όσοι περιμένουν μια στροφή στις εποχές που ο Mutilator συμμετείχε στους Rotting Christ και Varathron, ας ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά τους γιατί δε βρισκόμαστε ούτε στο 1990, ούτε στη δραχμή ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, τα κομμάτια του επερχόμενου ΕΡ καθώς και του ολοκληρωμένου δίσκου, παίρνουν κλασικά μοτίβα του μεταλλικού ιδιώματος βγάζοντας κάτι σύγχρονο, μουσικά πολύπλοκο και ηχητικά δύσκολο....όλα αυτά όμως σε ενα μαύρο κι extreme πρίσμα. Συγκεκριμένα ο Jim με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου, αποτύπωσαν μέσα σε ένα σκοτεινό αποτέλεσμα, ένα κράμα από Black Sabbath, Iron Maiden, Rotting Christ, Manowar μεχρι και ύστερους Dissection, που στις αμέτρητες κουβέντες μας, η κληρονομιά του Jon επηρέασε λίγο-πολύ κάθε ένα που ασχολείται με την ακραία σκηνή. Εκτός όλων αυτών βέβαια, πιο τεχνικά και μοντέρνα στοιχεία σκιαγραφούν το όλο αποτέλεσμα χωρίς όμως να ξεφεύγουν κλέβοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο από όσα προανέφερα.

Οι κιθάρες τις περισσότερες φορές που βρισκόμουν εκεί δουλεύονταν συνεχώς ξανά και ξανά, εξελίσσοντας όλα τα προσχέδια που υπήρχαν ενώ κι άλλες πινελιές έρχονταν να στολίσουν το μεγαλείο που έβγαινε για να έρθει στα αυτιά μου. Θεματικά σχεδόν όλα τα κομμάτια αναπτύσσονται και κορυφώνονται με ποικίλους τρόπους και ρυθμούς έχοντας ένα πέπλο μυστηρίου και μια υποχθόνια δύναμη στην ένταση των κομματιών.

Πέρα από τις κιθάρες όμως, όσο άκουγα το μπάσο του πάλαι ποτέ μέλους των Ελλήνων προπατόρων του black metal, αισθανόμουν μια αναβίωση και κυρίως μια αναγέννηση με τη δισκογραφική  επιστροφή του δημιουργώντας μια συλλογή ακουσμάτων, ερεθισμάτων και εμπειριών.  

Σταδιακά όλα όσα δημιουργούνταν κι έβγαιναν στην επιφάνεια, συμπλήρωναν σαν κομμάτια ένα παζλ που ενώ οι περισσότερες ιδέες προϋπήρχαν, κατάφερναν να εμπλουτιστούν φαντάζοντας πως δεν υπήρχε τέλος. Εδώ μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που ο Jim Mutilator είναι ο βασικός εμπνευστής και συνθέτης του νέου αυτού project, o Γιώργος είχε όλα τα περιθώρια να εκφραστεί.

Μέσα σε ένα εξάμηνο σχεδόν που το αποτέλεσμα κατάφερε να ολοκληρωθεί, τις φωνές χάρισε άλλος ένας φίλος από τα παλιά, ο γνωστός Magus των Νecromantia και των Thou Art Lord, με τον Jim να σιγοντάρει σε απαγγελίες και καθαρά σημεία. Ένα άρτιο και ερεβώδες αποτέλεσμα σε metal κυκλοφορία, δε θα μπορούσε να μην έχει ατμόσφαιρα, κι έτσι κατάφεραν να χωρέσουν πολλά στοιχεία από πλήκτρα, με ambient καταβολές αλλά και πιο ethnic, ανατολίτικα στοιχεία.

Ο Mutilator βέβαια, εκτός από το νέο του εγχείρημα με τους Yoth Iria, προσαρτίστηκε και στο στρατόπεδο των underground black metallers, Medieval Demon, oι οποίοι επίσης ετοιμάζουν σύντομα μια νέα δισκογραφική δουλειά, ενώ υπάρχουν και πλάνα για μια συνεργασία της μπάντας με τους Ιταλούς θρύλους, Mortuary Drape.

Tην παρούσα περίοδο, οι Yoth Iria βρίσκονται στη μίξη του ΕΡ τους, το οποίο αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο του 2020 από τη Repulsive Echo περιλαμβάνοντας δύο νέα κομμάτια και μια διασκευή στο "Visions Of A Dead Lover" των Rotting Christ, ενώ ο ολοκληρωμένος δίσκος θα περιέχει κομμάτια που στην πλειονότητα τους είναι γραμμένα από το 2005. Επίσης θα υπάρχουν συμμετοχές του Stefan Necroabyssious από Varathron αλλά και του Σάκη Τόλη.

Όπως φαίνεται άλλωστε, οι Yoth Iria  κυνηγάνε και πονούν για αυτό που επιφυλάσσουν οι επερχόμενες κυκλοφορίες τους, με το μεράκι και την αγάπη αν μη τι άλλο να εκφράζεται σε κάθε νότα. Είναι υπέροχο το συναίσθημα να βιώνεις ότι η μουσική εκτός ότι δεν έχει όρια και σύνορα, μπορεί να εξελιχθεί, και πόσο μάλλον σε ένα ιδίωμα που έχει ένα χαρακτηριστικό στυλ, και από άτομα που βοήθησαν στις απαρχές του. 
 
Ελπίζω αυτό που θα βγάλει η παρούσα ανίερη τριάδα να βρει την ανταπόκριση που της αξίζει καθώς υπάρχει κάτι που δύσκολα θα βρούμε αλλού στη χαραυγή του 2020.

Γιάννης Χαρτζανιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: