Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

GENTIHAA-REVERSE ENTROPY (Album Review)

 Οι Gentihaa, είναι μία μπάντα που συνδυάζει πολλά στοιχεία της metal κουλτούρας, αλλά με ιδιαίτερη αγάπη στην ακρότητα των black και death ήχων. Οι Έλληνες dark metallers, έρχονται δυναμικά να μας συστηθούν μέσω του ντεμπούτου τους, το οποίο φέρει τον τίτλο "Reverse Entropy" και θα κυκλοφορήσει από τη Symmetric Records στις 23 Σεπτεμβρίου.
 Αποτέλεσμα εικόνας για gentihaa rock overdose


Με μια σκοτεινή και ταυτόχρονα επική έναρξη μέσω του "Serum" μπαίνουμε στην ατμόσφαιρα και το σκεπτικό της μπάντας, προχωρώντας αμέσως στο "Empathy", με τις θεατρικές εναλλαγές μεταξύ καθαρών και βάρβαρων φωνητικών, ενώ η τεχνική δίπλα στις εναλλαγές του ήχου, κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο ενδιαφέρον σε αυτό το μαύρο σκηνικό, βλέποντας τι μέλλει γενέσθαι.

Στο "Vision" ,, θα συναντήσουμε την πιο black metal πλευρά τους, με τις ανατριχιαστικές μελωδίες να θυμίζουν έντονα Dimmu Borgir και Cradle Of Filth, ενώ οι πιο prog πινελιές φλερτάρουν με αυτές των ύστερων Emperor συνεχίζοντας σταθερά στο ίδιο μήκος κύματος και με το μεγαλοπρεπές "Metamorphosis". To "Alpha" θα έρθει να προσθέσει τα blackened death στοιχεία του, με τα πλήκτρα που ανέλαβε ο Bob Katsionis, να έχουν εξέχουσα θέση μαζί με τις κιθάρες, όσο η φωνη στο ρεφρέν πατάει δυναμικά σε μοντέρνα metal μονοπάτια, ενώ πολλά σημεία τολμώ να πω πως μου φέρνουν στο μυαλό τους Νορβηγούς Leprous.

To "Beyond" στη συνέχεια, μετά από μια πιάνο εισαγωγή, αρκετά θριλερ-ική, θα δείξει τον εκρηκτικό και επιθετικό χαρακτήρα της μπάντας, σε ένα απόλυτα ταιριαστό για live σύνολο, ενώ το "Mastery" στα καθαρά, σχεδόν χορωδιακά φωνητικά θα μου θυμίσουν τους Primordial, όσο η συνέχεια επιστρέφει σε αυτό το majestic black metal μοτίβο που ανέφερα και παραπάνω.

Για το τέλος άφησα τα "Command" με την αλά "Kill To Live" εισαγωγή των Firewind και το αιθέριο και απόκοσμο "Singularity" που και στα δύο συμμετέχει ο Tom Englund από τους Evergrey, δίνοντας με τη χροιά του κάτι ακόμα πιο μυστηριακό και υποχθόνιο.

Οι Gentihaa χαρακτηρίζονται ως ένα dark metal γκρουπ, αλλά όποιος ακούσει την ολότητα του δίσκου θα κατλάβει πόσο άδικος και γενικευμένος είναι σαν χαρακτηρισμός. Παρόλα αυτά, το "Reverse Entropy" παίζει με τα συναισθήματα του ακροατή με όλα τα ηχητικά μοτίβα που περιλαμβάνει, ενώ έχουν δει έξυπνα και καθόλου τετριμμένα κάθε εκδοχή του ακραίου μεταλλικού ιδιώματος. Τέλος το εγχώριο metal θα τους υποδεχθεί με το ιδιαίτερο τους στυλ και τις black/death επιρροές τους, με το κοινό να έχει μάλιστα ευκαιρία να τους ακούσει στα πολυαναμενόμενα live των Dimmu Borgir σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: