Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

FUNERAL STORM-ARCANE MYSTERIES (Album Review)

 Οι Funeral Storm είναι ένα συγκρότημα που εδώ και μερικά χρόνια, εδρεύει στο εγχώριο underground, έχοντας κυκλοφορήσει ήδη τρία split με μπάντες όπως οι Mortuus Sum, και Celestial Rite. Πλέον, έχοντας στις δυνάμεις τους, εκτός του ιδρυτή Wampyrion, την Arcania (ex-Aherusia) αλλά και τον θρυλικό Στέφανο Necroabyssious των Varathron, κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο "Arcane Mysteries".
 Αποτέλεσμα εικόνας για funeral storm arcane mysteries


Με μια μυσταγωγία, μέσω του "Invocation Of The Red Dragon", και με τα τύμπανα του πολέμου να βαρούν πίσω από τις απαγγελίες, οδηγούμαστε στο "Ego Sum Filius Draconis", το οποίο κατακλύζεται από μελωδίες, βγαλμένες από τα ανίερα 90s, ενώ στο verse το riff, σπάει κόκκαλα με την ατσάλινη δύναμη του και την ταχύτητα του.

Στο "The Martyr Of The Lake" που ακολουθεί, συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, προσθέτονται και ακουστικές, ελαφρές μελωδίες, μέχρι βέβαια τα ανατολίτικα κιθαριστικά περάσματα να παρουν την σκυτάλη και να δώσουν στο κομμάτι έναν αποκρυφιστικό αέρα, όπως συμβαίνει και με τα Necromancer pt1&2, τα οποία όμως λίγο πριν, γεφυρώνει απόκοσμα το "Wandering Through The Abyss", του οποίου η ατμόσφαιρα φαίνεται αναμφισβήτητα και στον τίτλο.

Υπό τους ήχους κεραυνών και βροντών, προχωράμε στο ταυτόσημο κομμάτι της μπάντας, "Funeral Storm", το οποίο είναι ίσως το πιο ωμό που υπάρχει στο δίσκο, ενώ δεν παραλείπονται και μερικά κλασικά heavy περάσματα. Το "Origins Of Utter Evil", μας επαναφέρει στο κλασικό ελληνοπρεπές black metal, με synth που θυμίζουν παλιούς Rotting Christ ή Varathron, κάτι στο οποίο και ο Στέφανος, και στο υπόλοιπο σύνολο, αλλά κυρίως εδώ παρουσιάζει με έναν μοναδικό τρόπο, τιμώντας αξιοπρεπώς τις παλιές ημέρες. 

Λίγο πριν το τέλος, με το βάθος του μπάσου και στοιχειά του Κάτω Κόσμου, έρχεται το "From The Great Deep Of The Primordial Waters Of Creation", δίνοντας έναν ανεπίσημο επίλογο στο άλμπουμ, καθώς κλείνει με μια διασκευή στο "Flowers Of My Youth", από το πρώτο άλμπουμ των Varathron, το οποίο είχε ηχογραφηθεί για ένα tribute στους πιονέρους του ελληνικού ακραίου ήχου, με τον Soter από τους Celestial Rite, πίσω από το μικρόφωνο.

Οι Funeral Storm, είναι το συγκρότημα που θα θυμίσει στους παλιούς και θα μάθει στους καινούριους, πως ακουγόταν την προπερασμένη δεκαετία το black metal στη χώρα μας. Ο ήχος παρόλο που έχει μια παλιομοδίτικη αισθητική παραμένει φρέσκος, ενώ και ο ίδιος ο Necroabyssious, καταφέρνει και εξωτερικεύει όλη τη σπιρτάδα της φωνής του. Τέλος, μπορεί μετά από σαράντα κύματα, οι Αθηναίοι metallers να καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, αλλά πιστεύω πως αυτό σηματοδοτεί κάτι δυνατό, και ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία ώστε ο κόσμος να τους δει και live.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: