Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

SVART LOTUS-SOM ET VONDT ÅR (Album Review)

Τον Tor Stavenes ή αλλιώς Seidemann, πολλοί από τους μύστες στον ακραίο χώρο θα τον ξέρουν ως ένα από τα βασικά μέλη των 1349, καθώς και μπασίστα των παλιών καραβανών του Νορβηγικού ήχου, Mortem. Πέρα από αυτά όμως, είναι ένας πολυπράγμων μουσικός, που δεν εξαντλεί την αγάπη του για το black metal, και την πειραματίζει με το προσωπικό του σχήμα, τους Svart Lotus. Φέτος κυκλοφορούν τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, με τον τίτλο "Som Et Vondt År".

Αυτό που καταφέρνουν με κάθε τους δουλειά οι Svart Lotus, είναι να αναλύουν και να εξελίσσουν το black metal, προσθέτοντας διάφορες ατμοσφαιρικές και ηχητικές πινελιές. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα μετά τον στοιχειωμένο πρόλογό του, όπου το "Distraction Industry" αποτελεί μια σκοτεινή heavy metal σύνθεση, ενώ το "Indiferrence and Wrath" πατάει σε πιο Morbid Angel-ικά death μονοπάτια, με κοινή ρίζα τη μαυρίλα και τη μελωδία που υποβόσκει σε όλο το σύνολο, άλλοτε πιο πλούσια κι άλλοτε πιο μινιμαλιστικά. Πέρα από αυτά όμως, συναντάμε συνθέσεις που ο Seidemann μας παραπέμπει στα άλλα του παιδιά, τους 1349, και μάλιστα στην ύστερη πιο καλογυαλισμένη εποχή τους, με το "Cryptic Lights"αλλά και με βρωμερή χροιά του "Lurking Fear", όπου κατά τα άλλα όμως, παραπέμπει σε πιο black n roll κατευθύνσεις. Μέσα σε όλα όμως, το μεγάλο ατού κατά τον γράφοντα είναι τα δύο Νορβηγικά κομμάτια, αρχικά το ομώνυμο "Som Et Vondt Ar" που με τον ήχο του μας βυθίζει σε μαύρα, κρύα νερά, σαν αυτά των φιορδ τον χειμώνα, με riffs βασανισμένα και συναισθηματικά φορτισμένα. Η έννοια του συναισθήματος πιο έντονα θα σκιαγραφηθεί όμως στο "Hat Og Forakt", όπου η μουσική ποικιλία, πότε με τα ακουστικά του σημεία, και ποτέ με τον ηλεκτρισμένο του χαρακτήρα, πλάι στις αφηγηματικές κραυγές του μπροστάρη, εξαπολύουν πόνο και μίσος, σε ένα αποτέλεσμα που μόνο στο κλασικό μοτίβο του μαυρομεταλλικού ιδιώματος δεν παραπέμπει. Τέλος, το ομώνυμο της μπάντας, "Svart Lotus" στα σχεδόν έξι λεπτά του, δίνει πάλι την αίσθηση της ποικιλίας, κάνοντας πιο περιγραφικά όμως, ένα ποτ πουρί πέρασμα σε όλο το φάσμα του άλμπουμ, σαν μια ανακεφαλαίωση.

Ο υπαρξισμός και η ανθρώπινη υλική ζωή είναι κομμάτια που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάσημα στo black metal, αναλογιζόμενοι όμως το σκότος και τη σκατίλα που επικρατούν, είναι η απόλυτη θεματική για αυτό το είδος. Μουσικά και στιχουργικά, το "Som Et Vondt Ar" μιλάει πολύ προσωπικά μέσα μας, και μας ταξιδεύει στα άδυτα. Αυτή είναι η μαγεία του συγκεκριμένου δίσκου, και η μίξη του παλιού με το σύγχρονο, σε ένα ευρύτερο μπλέξιμο του ακραίου metal, που δεν αφήνει περιθώρια για καθίζηση. Κάθε άλμπουμ των Svart Lotus βάζει στο προσκήνιο και κάτι πιο πρωτότυπο, δείχνοντας πως το underground έχει διαμάντια κρυμμένα, και το Νορβηγικό metal τονίζει πόσο αειθαλές μένει.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: