Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Jordsjuk-Råtner På Rot (EP Review)

Οι Jordsjuk μας έρχονται από το μαγευτικό Όσλο, που ανά τα χρόνια μας έχει χαρίσει άπειρες μουσικάρες και μπαντάρες. Φέτος την εμφάνισή του κάνει ένα νεοσύστατο τρίο, που παρόλα αυτά αποτελείται από βετεράνους του Νορβηγικού underground, όπως τους Djevel, Koldbrann, Urgehal, Trollfest και Pantheon I μεταξύ άλλων. Το συγκρότημα παίρνοντας γρήγορα τα πάνω του, λίγο καιρό μετά τη δημιουργία του, παίρνει το βάπτισμα του πυρός με το ντεμπούτο ΕΡ του "Råtner På Rot".

Μια φαινομενικά παράταιρη τριάδα, που όμως έχουν κοινή οπτική για το πως θέλει το black metal της, καταφέρνει με μόλις τέσσερα τραγούδια να εξαπολύσει φωτιά, ατσάλι, και μπόλικη λασπουριά. Η βρώμα που βγαίνει μέσα από τα grooves και τις thrash-ίλες του EP, δίνουν κάτι φρέσκο στις κλασικές φόρμες του μαυρομεταλλικού ήχου, κάτι που φαίνεται αδιάσπαστα τόσο στο εναρκτήριο "Stein til Byrden" όσο και στο ομότιτλο "Råtner På Rot", ενώ το "Siste Skanse" πάει σε πιο black n roll μονοπάτια, που θυμίζουν λίγο Tulus ή τους Darkthrone στο πέρασμα του 2000. Το τελειωτικό χτύπημα βέβαια έρχεται με το "Viva La Apocalypse", άκρως καταστροφικό και ισοπεδωτικό, ό,τι πρέπει για φινάλε, με πιο μοντέρνα έκφραση, και δίχως οι παλμοί να πέφτουν ως την ύστατη νότα. Σημειωτέον η αίσθηση της "σαπίλας" όπως προστάσει και ο τίτλος του δίσκου, είναι χαρακτηριστικό κοινό των συνθέσεων.

Το "Råtner På Rot" είναι μια πολύ άμεση δουλειά, γρήγορη, σύντομη και ταυτόχρονα άκρως χορταστική, με πολλά ποικίλα riffs και στοιχεία που δεν την καθιστούν διόλου βαρετή. Ένα κράμα του black metal με πολλά ακόμα στοιχεία του σκληρού ήχου, όπου μαζί με κάποια κρυφά συστατικά είναι που εντείνουν την ατμόσφαιρα σε αυτό το ακατέργαστο μίγμα. Εκεί είναι που βρίσκουμε τη ψύχρα και την εσωστρέφεια με τις οποίες δημιουργούνται όλα αυτά, κρατώντας μέσα σε όλη αυτή τη δυναμική κάτι κρυφό, που σιγά σιγά το ανακαλύπτεται Άλλωστε τι καλύτερο στην ακραία μουσική από το να ανακαλύπτεις νέα πράγματα σε κάτι που εκ πρώτης σε πιάνει από τα μούτρα;!

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: