Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

NECROPHOBIC-IN THE TWILIGHT GREY (Album Review)

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την τελευταία δουλειά των Necrophobic. Τέσσερα δύσκολα χρόνια γεμάτα σκαμπανεβάσματα και πρωτόγνωρες συνθήκες, που μέσα στον ήχο της μπάντας, αυτά φαίνονται. Η μπάντα από τη Στοκχόλμη, αποφασισμένη για το καλύτερο, και με μεγάλα αποθέματα ενέργειας και έμπνευσης, επιστρέφουν φέτος με το "In The Twilight Grey".

Πολλοί θα περίμεναν έπειτα από δύο έπη όπως το "Mark Of The Necrogram" ή "Dawn Of The Damned" οι Σουηδοί είτε να βάλτωναν με την επόμενη τους δουλειά, ή να συνέχιζαν αυτή την καυτή, μυστηριακή και ευθεία πορεία των προκατόχων του ως τη δημιουργία μιας τριλογίας. Βέβαια τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει σε αυτό το άλμπουμ, μιας και παρά τα αμέτρητα heavy και old school thrash περάσματά του, ειδικά στα "Clavis Inferi", "Mirrors Of A Thousand Lakes" και "Cast In Stone", η ατμόσφαιρα είναι πολύ σκοτεινότερη και εσωστρεφής. Φυσικά πάντα στον ήχο τους το φλερτ μεταξύ black και death metal ήταν εμφανές, αλλά εδώ τη μεγαλύτερη κίνηση την κάνει το μαύρο σκέλος, ενώ δε λείπουν μελωδικές αλλά και επικές στιγμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό αποτελούν τόσο τα δύο εναρκτήρια κομμάτια "Grace Of The Past" και "Clavis Inferi", όσο και το "Nordavind". 

Mε καλά κρυμμένες λεπτομέρειες εδώ κι εκεί, και ωραία σπασίματα ταχυτήτων, το σύνολο γίνεται όλο και πιο πλούσιο, βγάζοντας μια πρωτοτυπία για τους ίδιους αλλά και κάτι γνώριμο από το υπόλοιπο φάσμα της metal μουσικής. Μάλιστα κομμάτια σαν το "As Stars Collide" με τα ακουστικά αλλά και τρικυμιώδη περάσματά του όσο και το χιτάκι, και ταυτόσημο της μπάντας, "Stormcrow", αποτελούν τους κατάλληλους κόφτες του συνόλου, σε αντίθεση με το ομώνυμο του άλμπουμ, λίγο πριν το απαλο κι απόκοσμο φινάλε του "Ascension", που κάνει ένα ρεζουμέ, πολύ γκαζιάρικο και ισοπεδωτικό, για να μυήσει και τον πιο αμύητο, σε κάτι καθαρά Σουηδικό που από τη μία προσεγγίζει την βαρβαρότητα των Dismember κι από την άλλη την αύρα των Dissection, αλλά σε κάτι πολύ προσωπικό τους μαζί.

Εν κατακλείδι, σε αντίθεση με τον αυθορμητισμό των δύο προηγούμενων κυκλοφοριών, εδώ οι Necrophobic ανεβάζουν τον πήχη για ένα άλμπουμ διόλου αδιάφορο αλλά με προοπτική χρόνου για να ανακαλύψει κανείς τα μυστικά του. Όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το "In The Twilight Grey"  μας κερδίζουν εξ αρχής, και σίγουρα μιλάνε καλύτερα μέσα μας. Ένα ακραίο άλμπουμ, με έντονο συναισθηματισμό αλλά και καταστροφικές διαθέσεις. Ένα μαύρο έργο τέχνης γεμάτο πάθος.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: