Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Lord Of The Lost στο Metal View: Δε νιώσαμε κανένα ρίσκο για τη συμμετοχή μας στη Eurovision

Οι Lord Of The Lost είναι ένα σχήμα που οι πρώτοι δεσμοί με το ελληνικό κοινό έγιναν πέρσι μέσω της κοινής εμφάνισης με τους Iron Maiden στην Αθήνα. Φυσικά τώρα ακόμα κι όσοι δεν τους ξέρουν θα τους μάθουν βλέποντας τους στον τελικό της φετινής Eurovision. Δίχως να τα έχει καθόλου χαμένα, το Γερμανικό συγκρότημα έμπλεξε περίτεχνα με το νέο του άλμπουμ, "Blood & Glitter" το glam, το pop και το industrial metal, σε ένα κλίμα λάμψης αλλά και μαυρίλας, διαλέγοντας το ομότιτλο για τον μεγάλο διαγωνισμό, Για τον δίσκο τους, την ιδιαίτερη συμμετοχή τους στο Λίβερπουλ και τη λεπτή γραμμή μεταξύ επιφάνειας και ουσίας στον σύγχρονο κόσμο, ο μπασίστας του πολυσχιδούς σχήματος, Class Greynade, μίλησε στο Metal View.

 -Αρχικά ποια η ανταπόκριση στο άλμπουμ του "Blood & Glitter";

Είναι πάρα πολύ θετική, ενθουσιώδης θα έλεγα βασικά. Βγήκε σε μια καλή περίοδο όπου μπορούσε να το μάθει κόσμος πριν τη Eurovision αλλά και άτομα που δε μας ήξεραν και μας έμαθαν από τον διαγωνισμό ήρθαν πολύ με το μέρος μας και τη μουσική μας. Νομίζω είναι ένα μουσικό άλμα για εμάς το "Blood & Glitter".

-Λίγο καιρό πριν τη Eurovision, οι Iron Maiden σας διάλεξαν σαν main support για την περιοδεία τους. Νιώθεις πως αυτό βοήθησε επίσης στο όνομά σας;

Σίγουρα. Το "Legacy Of The Beast" ήταν μεγάλο μάθημα για εμάς, μας έβαλε ακόμα πιο βαθιά στα μέρη του επαγγελματισμού, και βλέπεις από κοντά πόσο μεγάλο είναι το heavy metal. Οι Iron Maiden μας συμπερηφέρθηκαν σαν παιδιά τους, και φυσικά μια τέτοια μεγάλη περιοδεία με μια τέτοια μπάντα μόνο όφελος αποτελεί για εμάς.

-Το "Blood & Glitter" πώς προέκυψε σαν δίσκος;

Ήταν μια ιδέα του τραγουδιστή μας, του Chris, βασισμένο σε ένα φωτοάλμπουμ με θέμα τη glam κουλτούρα της δεκαετίας του 70. Μας αρέσει λίγο να προκαλούμε με την εμφάνισή μας, και επειδή έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ, είπαμε να το προωθήσουμε πιο κοντά σε αυτή τη glam λογική και να φτιάξουμε ένα δικό μας κομμάτι αυτής της μεγάλης κουλτούρας.

-Μουσικά σας βλέπω πιο "pop" ως προς το κλασικό industrial metal σας, πώς προέκυψε αυτό. Σας επηρέασε και το σκεπτικό που θέλατε για τη Eurovision;

Το concept προϋπήρχε του διαγωνισμού, αν και ταίριαξε απόλυτα με αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Δηλαδή και δίσκο με έτοιμο concept να μην είχαμε, μάλλον κομμάτια σε αυτό το "πιασάρικο" ύφος θα βγάζαμε για να συμμετάσχουμε στη Eurovision. Τώρα, όσον αφορά το pop στοιχείο, ας πω εξαρχής πως ποτέ δεν ήμασταν κλειστόμυαλοι άνθρωποι και δεν ακούμε μόνο metal, οπότε σε ένα glam look έπρεπε και η μουσική να γίνει πιο glam, αλλά και ταυτόχρονα σκοτεινή. Λατρεύουμε πολύ τη μουσική του 70' και του 80', οπότε είπαμε να κάνουμε σύγχρονο και πιο industrial τον ήχο που μας μεγάλωσε.

-Η ιδέα για τη Eurovision πώς προέκυψε;

Βασικά είχαμε σκοπό να πάμε στη Eurovision την προηγούμενη χρονιά καθαρά από περιέργεια. Μετά το πήραμε πιο σοβαρά οπότε έπειτα από χρόνια σκέψεων και μια απόπειρα, τώρα το καταφέραμε. Ξέρεις είναι σαν ένα παιδικό όνειρο, πραγματικά ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ανέβουμε αυτή τη σκηνή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τραγούδι, που για εμένα είναι ένα από τα δυνατότερα που έχουν υπάρξει στην ιστορία της Eurovision.

-Ακούγοντας το άλμπουμ, το "Absolute Attitude" είναι από τα κομμάτια που επίσης θα μου έκανε για τη συμμετοχή σας στη Eurovision. Παρόλα αυτά, πώς προέκυψε το "Blood & Glitter σαν επιλογή;

Είναι ένα κομμάτι στο οποίο μας βοήθησε πολύ ο φίλος μας Rupert Keplinger, και έχει κάτι σκοτεινό αλλά και λαμπερό ταυτόχρονα, μοιάζει λίγο και με τη ζωή μας και την κοινωνία μας. Αλλά εδώ πάλι όλα φαντάζουν πιο ωραία. Ήταν η πρώτη και μοναδική μας επιλογή ούτως ή άλλως. Πολλά κομμάτια δε θα ταίριαζαν καθόλου λόγω της κοινωνικοπολιτικής θεματικής τους, μερικά ίσως να ταίριαζαν, όπως κι εσύ ανέφερες, αλλά δεν το σκεφτήκαμε καθόλου.

-To σκοτεινό και το λαμπερό που ανέφερες, πώς το βλέπεις σαν πλήγμα της κοινωνίας μας;

Η ζωή μας γενικά έχει σκοτάδι, η κοινωνία μας το ίδιο, βλέπεις τι γίνεται, πόλεμοι, διακρίσεις, μίσος, εγωισμός και για να τα καλύψεις όλα αυτά, ανοίγεις ένα κινητό ή έναν υπολογιστή, μπαίνεις στο μαγικό κόσμο της τεχνολογίας που όλα μοιάζουν μαγικά, και χάνεσαι. Αλλά όλα αυτά είναι μόνο το κάλυμμα. Όλο αυτό το glam και το glitter, είναι το "φτιάξιμο" στο σημάδι του αίματος ή στη μαυρίλα. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να ενωθούν και να γίνουν ένα. Αυτό πιστεύω και αυτό βλέπουμε. Επίσης τόσο η υπόσταση μας σαν μπάντα, με όσα λέμε αλλά και όπως φαινόμαστε, ταιριάζει πλήρως με τη Eurovision.

-Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά έπειτα από τους Lordi το 2006, να συμμετέχουν όλο και περισσότερα rock και metal συγκροτήματα. Πώς το εξηγείς αυτό;

Ισχύει αυτό που λες. Είναι σημείο των καιρών. Κάποτε ήταν πιο pop διαγωνισμός, οι πρώιμοι μεταλάδες τη σνόμπαραν και φυσικά δεν ήταν στη φιλοσοφία παλαιότερων συγκροτημάτων κάτι τέτοιο. Με την πάροδο του χρόνου κι αφού έχει γίνει ένα βήμα, ο κόσμος έγινε πιο ανοιχτόμυαλος, επίσης ακόμα και φίλοι της Eurovision που δε ξέρουν από rock και metal Μπορούν να δουν κάτι και να ταυτιστούν ή να τους αρέσει απλά. Είναι μεγάλο θέμα να σπας τα όρια και να ανακαλύπτεις νέες οπτικές και νέα στοιχεία στη μουσική. Πίστεψε με, η Eurovision το έχει αυτό. Επίσης και για έμας είναι πρωτόγνωρο μιας και για τη Γερμανία είναι η πρώτη φορά που στέλνει ένα metal act και μάλιστα με ένα ήχο σαν το industrial που ταιριάζει στη λογική και τη rock κουλτούρα της χώρας. Πλέον υπάρχει πολλή ανοιχτομυαλία και μπορείς να δεις κυριολεκτικά τα πάντα.

-Νιώθoυν οι Lord Of The Lost κάποιο ρίσκο για το μέλλον τους μετά τη Eurovision;

Όχι κανένα ρίσκο. Αυτά είναι για τους pop καλλιτέχνες, και τους πιο άγνωστους που όλη τους τη φήμη την ρίχνουν στη Eurovision και την επιτυχία που μπορεί να κάνουν. Εμείς από την άλλη το είδαμε σαν ένα ακόμα σκαλί σε όσα θέλουμε να κάνουμε και που θέλουμε να παίξουμε. Από εκεί και πέρα, τη φήμη και τη χαρά απ΄όλο αυτό την έχουμε ήδη, κι έχουμε ακόμα για το καλοκαίρι ήδη πολλά φεστιβάλ, κι άλλη περιοδεία με τους Iron Maiden αλλά και headline εμφανίσεις. Επίσης και δισκογραφικά θα συνεχίσουμε, οπότε θα παίζουμε και θα λειτουργούμε όπως ήμασταν και πριν τον διαγωνισμό.

-Έχεις κάποιο αγαπημένο τραγούδι από τη φετινή Eurovision;

Ναι, κάτι πολύ ιδιαίτερο και φαντεζί. Το "Let 3 - Mama ŠČ!" από την Κροατία. Ανυπομονώ να το ακούσω και από κοντά πλέον.

-Τέλος, πώς βλέπεις το μέλλον των Lord Of The Lost;

Γεμάτο δίσκους και περιοδείες να πω την αλήθεια. Να μοιραστώ τη σκηνή με μπάντες που λατρεύω να ακούω, από τους Amon Amarth μέχρι τους Voivod, μπάντες οι οποίες μας στήριξαν κιόλας. Ταυτόχρονα να έχουμε κι άλλο πειραματισμό στη μουσική μας, και να μην έχουμε όρια σε αυτό που αγαπάμε.

-Θα αλλάξει αυτό μετά τη Eurovision;

Αν εννοείς τα σχέδια μας, όχι. Δεν παριστάνουμε κάποιους άλλους, είμαστε εμείς. Μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αλλά όπου κι αν μας πάει αυτό, τα σχέδια και οι στόχοι μας πάντα θα είναι η μουσική και η ανακάλυψη μέσα από αυτήν. Αυτό θα συμβεί είτε νικήσουμε, είτε όχι. Σίγουρα θα υπάρξουν και στιγμές που δεν περίμενες να έρθουν, όπως τώρα που παίξαμε στον Βασιλιά Κάρολο, αλλά όλα αποτελούν είτε μικρές είτε μεγάλες κορυφές.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη Κlaas, ο επίλογος είναι δικός σας...

Κι εγώ ευχαριστώ. Ελπίζω να μας στηρίξετε και να τα ξαναπούμε σύντομα στην Ελλάδα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: