Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ASCENDING OLYMPUS-FRONTLINES (Album Review)

 Νεοσύστατοι μα και διψασμένοι για μουσική, από τα λημέρια μας έρχονται οι Ascending Olympus. Το συγκρότημα από την Αθήνα έρχεται να κάνει το πρώτο του βήμα, ένα βάπτισμα του πυρός που τσουρουφλάει, κι αυτό δεν είναι άλλο από το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, "Frontlines". Σε ένα extreme crossover κράμα, το thrash και το death θα συναντήσουν κι άλλα υποείδη που θα φανούν παρακάτω.


Ζεστοί μα και απειλητικοί ταυτόχρονα, δίχως περιθώρια για φλυαρίες, και λοιπά φούμαρα, οι Έλληνες metallers ξεκινούν με κοφτά και τσεκουράτα riffs στο εναρκτήριο "As The Ground Trembles", και πως να μη συμβεί αυτό άλλωστε όταν όλη η μπάντα δίνει νεύρο και ένταση από πολύ νωρίς, δίχως να πέφτουν οι ρυθμοί στο "Off To Different Shores" όπου το thrash στοιχείο παίρνει θέση. Σε ένα κλίμα που ήδη έχει ξεκινήσει με πουσάρισμα λόγω ταχυτήτων και κολασμένων διαθέσεων, ρόλο αναλαμβάνει και η ατμόσφαιρα φτιάχνοντας μια εικόνα σε όσα ακούμε, νοητή και δυστοπική, σκιαγραφώντας έτσι το "Hell Is In My Eyes" με τα στακάτα περάσματά του και τις καθαρές πινελιές. Όλα όμως,  έως ότου έρθει το ξέσπασμα του "A Call To Arms" παρέα με τον Μάριο Dupont από τους Lucifer's Child αλλά και το πιο γκρουβάτο "The City Will Not Fall" με την hardcore επίγευση.

Οι ποικίλες επιρροές και αναφορές από τους Sepultura και τους Metallica  μέχρι τους Entombed και τους πρώιμους The Haunted δείχνει μια ενδιαφέρουσα συγκλινουσα σκέψη και αναζήτση, που φτάνει σε μια εγχώρια εκδοχή των Machine Head στο πιο κάφρικο, αφού τόσο οι brutal-ιές όσο και οι σολάρες που συνοδεύουν αυτό το άγριο σκηνικό γεμίζουν όμορφα τον δίσκο, κι έτσι συνεχίζει και το δεύτερο μισό του άλμπουμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων ειπώθηκαν το "Death Will Come From Above" καθώς και το μανουριασμένο και χαοτικό "I of The Damnation". Στο ομότιτλο "Frontlines" όλα τα στοιχεία του δίσκου απλώνονται ενώ έρχονται και πιο heavy φόρμες πλάι στα αλεπάλληλα breakdowns που εξιλεώνουν αυτό το μαύρο ηχητικό αφήγημα που έχει φτιαχτεί. Με πιο death απόχρωση έρχεται το "Fatal Nightmare" αποτελώντας highlight του δίσκου με το σφυρηλάτημα αλλά και τις ψιλές μελωδίες του δίνοντας πάσα για το καταλητικό κομμάτι του δίσκου, το "Until The War Is Won" με τα τύμπανα του πολέμου να προμηνύουν τις νότες που θα πέσουν σαν σφαίρες, και ένα φινάλε μπαρουτοκαπνισμένο.

Καθόλου μουδιασμένοι μα και καλά διαβασμένοι, οι Ascending Olympus ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι προς την κορυφή με μια πολύ καλή πρώτη παρακταθήκη. Εστιάζοντας στο σήμερα με μερικά εφόδια του παρελθόντος, ψάχνουν και μπλέκουν στοιχεία σε ένα κολασμένο και δυνατό περιβάλλον όλο πυγμή, χωρίς κενά, ηρεμία ή ασφάλεια. Η ζωή μας μοιάζει με αυτό το άλμπουμ, αφού βουτάμε στα δύσκολα και τα επικίνδυνα, ενώ το "Frontlines" ακούγεται επίσης όσο επικίνδυνο πρέπει. Αυτό είναι το ντεμπούτο των συμπατριωτών μας και η συνέχεια μάλλον θα φανεί άκρως ενδιαφέρουσα...

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: