Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

ROTTING CHRIST/VARATHRON-DUALITY OF THE UNHOLY EXISTENCE (Review)

 Οι Rotting Christ και οι Varathron, είναι οι δύο ζωντανοί θρύλοι της ελληνικής black metal σκηνής, βρισκόμενοι στο παγκόσμιο πάνθεον του extreme ήχου .Έχοντας μεγαλώσει γενιές μεταλλάδων, τα δύο συγκροτήματα για πρώτη φορά κυκλοφορούν από κοινού ένα single, το οποίο φέρει το σχεδον βιωματικό όνομα "Duality Of The Unholy Existence".




Το εν λόγω split ξεκινάει με τους Rotting Christ, και το "Spiritus Sancti'', όπου έρχεται εντελώς σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει έντοντες στιγμές που βρίσκονται κοντά στο ολοκαίνουριο τους πόνημα "The Heretics". Ένα από τα σημεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, είναι οι ανεβασμένες ταχύτητες των drums, που ομολογώ μου είχαν λείψει, αλλά επίσης και τα χορωδιακά σημεία που ταιριάζουν γάντι με τα εκφραστικά κιθαριστικά leads.

Aπό την αντίπερα όχθη, έχουμε τους Varathron, με το "Shaytan" το οποίο θα έρθει δυνατό και κιθαριστικό, συνδυάζοντας τα κλασικά, πρωτόγονα ελληνικά χαρακτηριστικά με τα οποία τους γνωρίσαμε, μαζί με διάφορα heavy περάσματα και μπόλικες μελωδίες που αυξάνουν το αίσθημα του απόκρυφου. Τολμώ να πω, πως και εδώ έχουμε στοιχεία πανομοιότυπα με αυτά του "Patriarchs Of Evil", το οποίο χωρίς υπερβολή είναι ότι καλύτερο κυκλοφόρησε η μπάντα τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποιοι στολισμοί από ακουστικές κιθάρες, δίνουν μια Bathory-κη εντύπωση.

Το εφτάιντσο split που κυκλοφορεί φέτος, μπορεί να μας θυμίσει εποχές του παρελθόντος αλλά με ένα σύγχρονο πρίσμα, καθώς και οι δύο μπάντες μας δείχνουν τι εστί ελληνικό black metal έπειτα από 30 χρόνια ζωής. Η εξέλιξη και το προσωπικό ύφος των δύο θρύλων είναι ξεκάθαρο, χωρίς να χρειάζεται πλέον να αποδείξουν τίποτα. Ακούγοντας το, ο καθένας θα μπορεί να μπει στην άβυσσο και τη δαιμονική ατμόσφαιρα των δύο εκπροσώπων της χώρας μας στον ακραίο χώρο, δείχνοντας πως το ταξίδι ακόμα συνεχίζεται.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: