Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Imperia στο Metal View: Τα στοιχεία της μουσικής μας πάντα είναι βιωματικά

 Τέσσερα χρόνια μετά το "Tears Of Silence", οι Imperia επέστρεψαν με την έκτη τους δισκογραφική δουλειά. Το τετραεθνές gothic metal συγκρότημα, που κατά καιρούς μας χαρίζει και κάτι ιδιαίτερο στη μουσική τους, έχοντας στις αποσκευές του πλέον το "Flames Of Eternity" έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στα πλαίσια του Release Athens. Το Metal View συναντήθηκε κάτω από την Ακρόπολη με τον κιθαρίστα, και συνιδρυτή τους, Jan "Orkki" Yrlund, ο οποίος λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της μπάντας πλάι στους Manowar, τους Rhapsody Of Fire και τους Battleroar, κάνει διακοπές και απολαμβάνει τον Αθηναϊκό ήλιο.

 Αποτέλεσμα εικόνας για imperia band 2019

-Καταρχάς συγχαρητήρια για τη νέα σας δουλειά. Γιατί χρειαστήκατε τέσσερα χρόνια για μια νέα κυκλοφορία;

Δεν έχουμε μια σταθερή σειρά που κυκλοφορούμε δίσκους. Τα δύο πρώτα άλμπουμ μας, είχαν δύο χρόνια διαφορά, αλλά τα υπόλοιπα γύρω στα τρία με τέσσερα. Πάντα θα υπάρχει μια καθυστέρηση μερικών χρόνων, καθώς για να προωθήσουμε και μια νέα δουλειά χρειαζόμαστε καιρό. Ξέρω πως πολλές μπάντες συνηθίζουν να κυκλοφορούν κάτι κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, αλλά εμείς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι χαχα. Θεωρούμε φυσικό έτσι όπως συμβαίνει  να κυκλοφορούμε εμείς δίσκους.

-Βλέπω σε αυτό το άλμπουμ πως έχετε μια πιο heavy και power metal αισθητική. Ήταν εσκεμμένο; Θέλατε να κάνετε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές;

Ναι κατά κάποιον τρόπο. To "Secret Passion" του 2011 για παράδειγμα, ήταν πιο κοντά στο progressive rock με δύσκολα σημεία, ενώ το ''Tears Of Silence" ήταν πιο ατμοσφαιρικό και ότι πιο μεγάλο σε διάρκεια είχαμε κυκλοφορήσει ποτέ. Τώρα, με το "Flames Of Eternity" θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο συμπαγές, βαρύ, και πιο απλοϊκό ηχητικά, αλλά κρατώντας όλα τα ορχηστρικά και ατμοσφαιρικά μέρη που πάντα έχουμε. Ο νέος δίσκος έχει το προτέρημα, να περιλαμβάνει κομμάτια που εύκολα θυμάται ο ακροατής, να είναι λίγο πιο catchy, και με διάρκειες που έχει ένα τυπικό άλμπουμ. Ήμασταν αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο.
Σχετική εικόνα
-Βέβαια κάποια άλλα κομμάτια, όπως τα "Scarred Soul", "Otherside και "Beauty Within", έχουν στοιχεία πιο κοντά στον folk ήχο. Πώς αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο;

Είναι αλήθεια πως έχουμε. Σε κάποια πιο παλιά άλμπουμ, τύχαινε να έχουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι με ανατολίτικα στοιχεία, πιο κοντά σε οριένταλ, πέρσικα μονοπάτια. Με την προηγούμεη μας δουλειά κάναμε μια στροφή και είχαμε ένα κομμάτι με κέλτικα στοιχεία, έγχορδα και γκάιντες, και τώρα αυτά τα κομμάτια που ανέφερες έχουν κάποιες παραδοσιακές, folk επιρροές. Μεγάλωσα σε μια χώρα, που οι παραδοσιακές μελωδίες είναι πολυ διαδεδομένες. Γενικά στις Βόρειες χώρες, έτσι και στη Φιλανδία, αυτοί οι ήχοι είναι αγαπητοί και έχουν μείνει σε κάθε εποχή. Το folk στοιχείο εδώ έχει πιο πολύ Νορβηγικές ρίζες, αλλά παρόλα αυτά στολίζει τον δίσκο χωρίς να πρωταγωνιστεί, καθώς θέλαμε να πρωταγωνιστεί το rock και το metal.

-Για άλλη μια φορά, τα ορχηστρικά σημεία του δίσκου έχει αναλάβει ο Oliver Philips. Πιστεύεις ότι αποτελεί το έξτρα μέλος των Imperia;

Κάτα κάποιον τρόπο είναι. Προσωπικά, εγώ έγραψα τις ορχηστρικές συνθέσεις και ο Oliver τις υλοποίησε παίζοντας τες. Του είχα δώσει τα demo με τα κομμάτια, καθώς δεν παίζω πλήκτρα ή κάποιο κλασικό όργανο, σε αντίθεση με εκείνον που είναι ένας εκπληκτικός παίκτης. Για εμάς είναι το κρυμμένο, πέμπτο μέλος της μπάντας, που εδώ και οχτώ χρόνια μας βοηθάει σε κάθε τι χρειαστούμε. Βέβαια στο πρώτο μας single, "Fear Is An Illusion" επειδή ο Oliver ήταν απασχολημένος με κάτι άλλο, μας βοήθησε ο Νορβηγός Audun Gronnestad, ο οποίος μας ήρθε από το παρελθόν, καθώς μας είχε βοηθήσει στις δύο πρώτες μας κυκλοφορίες.  Και τα δύο παιδιά κρύβονται πίσω από κάθε τι ατμοσφαιρικό ακούς στη μουσική μας.

-Επίσης με τον Oliver έχεις ένα παρελθόν από την εποχή σου με τους Ancient Rites. Από τότε ξεκίνησε η συνεργασία που κρατά μέχρι σήμερα;

Ακριβώς. Από τότε είμαστε φίλοι, καθώς μαζί γράψαμε τα ορχηστρικά σημεία του "Fatherland", ενώ μέσα στη συνεργασία που κρατά πάνω από 20 χρόνια, είχαμε και ένα μικρό project, ενώ έτυχε να συμμετάσχουμε μαζί και σε μερικά κομμάτια των Delain, οι οποίοι πλέον χαίρουν και άκρας εκτίμησης από το κοινό. 

-Σχετικά με τους Imperia, παντα νιώθω πως υπάρχει κάτι μελαγχολικό. Είναι σαν trademark για το συγκρότημα αυτό το στοιχείο;
Αποτέλεσμα εικόνας για imperia flames of eternity

Εννοείται πως είναι. Κυρίως στιχουργικά, όλα σχετίζονται με τη στεναχώρια, τον θάνατο και τον πόνο. Θέλουμε τα στοιχεία της μουσικής και των στίχων μας να είναι πάντα βιωματικά. Η Helena που γράφει τους στίχους, πάντα καταπιάνεται με όσα έχει δει και έχει νιώσει, με οτιδήποτε η ζωή της φέρθηκε άσχημα. Επίσης και εγώ, που μου αρέσει το gothic rock και το gothic metal, μαζί και με άλλα πιο σκοτεινά ακούσματα, δεν είναι δύσκολο να μελαγχολήσω, και τυχαίνει οι περισσότεροι Φιλανδοί μουσικοί να έχουν αυτή τη θλίψη και τη μελαγχολία μέσα τους. 


-Υπάρχει κάποιο νόημα πίσω από τον τίτλο "Flames Of Eternity;

Φυσικά. Είναι ένας συμβολισμός για την απώλεια κάποιου. Η φλόγα συμβολίζει την αγαπη και το πάθος, και το να χάνεις κάποιον σε κυνηγάει αιώνια. Αν δεις και στο εξώφυλλο, η φλόγα καίει και λιώνει το σύμβολο της αιωνιότητας. Ο χρόνος πονάει αλλά η αγάπη μένει άσβεστη.
Αποτέλεσμα εικόνας για imperia band 2019
-Υπάρχει πλάνο κάποιας νέας κυκλοφορίας με το άλλο σας project, τους Angel;

Ναι. Η Helena ήδη έχει ετοιμάσει κάποια πράγματα μαζί με τον Oliver, και θα δούμε πως θα πάει. Σίγουρα θα βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, κοντά στο ύφος του προηγούμενου, απλώς σε αντίθεση με εκείνο που ήταν πιο heavy rock με pop στοιχεία, εδώ σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε ένα πιο απαλό, ακουστικό μονοπάτι.

-Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τους Manowar, και τους Rhapsody Of Fire με τους οποίους θα μοιραστείτε τη σκηνή την ερχόμενη Παρασκευή;

Αποτέλεσμα εικόνας για release athens manowarΜε τους Manowar έχει τύχει να γνωριστούμε, να έχουμε σχέση και έχουμε επίσης μοιραστεί αρκετές φορές τη σκηνή, με πρ΄τη φορά το 2007 στη Γερμανια. Είναι μεγάλη μου χαρά που θα παίξω ξανά ανοίγοντας μια από τις μπάντες που αγαπώ, καθώς όλοι στη μπάντα είμαστε οπαδοί, και ξέρω στην Ελλάδα πως υπάρχουν φανατικοί οπαδοί των Manowar χαχα. Ανυπομονώ για αυτό και ξέρω πως υπάρχει μια εκτίμηση και κατανόηση από κοινού. Όσον αφορά τους Rhapsody Of Fire, είμαι περίεργος να τους δω live, και επίσης ανυπομονώ. Τους ακολουθώ για χρόνια΄έχει τύχει να τους βοηθήσω σε μερικά γραφιστικά κομμάτια, αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν έτυχε να τους δω σε κάποια συναυλία. 

-Τι να περιμένουμε από το show σας στο Release Athens;

Έχουμε μια συλλογή κάποιων κομματιών από όλη μας τη δισκογραφια. Θα παίξουμε αρκετά από το προηγούμενο μας δίσκο, κάποια από το "Flames Of Eternity" καθώς και ένα από την πρώτη μας δουλειά, η οποία είχε κυκλοφορήσει πριν 15 χρόνια. Έχουμε έξι κομμάτια που δεν έτυχε να ξαναπαίξουμε live, οπότε παίρνουμε το ρίσκο και προκαλούμε τον εαυτό μας σε ένα τέτοιο festival, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα χαχα. Είμαστε έτοιμοι και ανυπομονούμε για αυτή την εμφάνιση και ελπίζω να σας αρέσουμε.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ. Ελπίζω να δούμε όσους περισσότερους Έλληνες φίλους μπορούμε, να είναι ανοιχτόμυαλοι για τη μουσική μας και η πρώτη μας φορά στη χώρα σας να είναι τέλεια. Χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία που θα μας δοθεί τώρα, και θέλω να ευχαριστήσω κάθε τι στη διοργάνωση που βοήθησε για να συμμετάσχουμε.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: