Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

EVIL WITHIN-DARKER THAN YOU (Album Review)

 Το δικό μας underground, όχι και άδικα, θεωρείται ένα από τα δυνατότερα στο παγκόσμιο metal στερέωμα. Οι μπάντες που γεννιούνται στη χώρα μας είναι δεκάδες, και πολλές φορές χρειάζεται αναζήτηση και περισυλλογή για να δεις την αξία της καθεμίας. Μία από αυτές τις μπάντες που γνώρισα κατά τύχη και αποφάσισα να ακολουθήσω είναι οι Evil Within, που είδα πριν μερικούς μήνες κοντά στο πλευρό των Nightrage. Το Αθηναϊκό group, χωρίς πολλά πολλά έκανε γοργά τα πρώτα του βήματα και τη φετινή χρονιά μας παρουσίασε το ντεμπούτο του, "Darker Than You".
 Αποτέλεσμα εικόνας για evil within darker than you κριτικη

Η soundtrack-ική εισαγωγή του δίσκου μέσω του "Omen" δίνει μια μυσταγωγική και σκοτεινή αίσθηση στο άλμπουμ, βάζοντας μας για τα καλά στον κόσμο των Evil Within, ενώ στο "Elegy" που ακολουθεί θα συναντήσουμε μέσα στο βάρος και τον πόνο, μερικά αιθέρια ανατολίτικα στοιχεία, που μαζί με τα συμφωνικά μέρη της εισαγωγής δίνουν εντύπωση πως η ακρότητα της μπάντας ενώθηκε με την ατμοσφαιρική αύρα των Septicflesh και των Orphaned Land. 

Από την άλλη με το "Your God" θα δούμε την ισχύουσα μελωδική death πλευρά τους με τα γυναικεία φωνητικά να θυμίζουν  τους The Gathering στο "Mandylion", και αυτό είναι αρκετό για να αγαπήσω το εν λόγω κομμάτι. Βέβαια τα "Seth" και "Black Halo", παίρνουν στροφές και ακολουθούν πιο groove-άτους δρόμους, αν και το ομώνυμο "Darker Than You" χωρίς αμφιβολία έχει μια πιο ωμή αισθητική με τα γυναικεία φωνητικά επίσης, να βγάζουν μεγαλύτερη μαγκιά απ'όσο κάποιος θα περίμενε ενώ και μουσικά είναι αρκετά catchy.

Το "Black Halo" δεν κρύβει την επιθυμία του για να γίνει ένα με την πίσσα, κι έτσι τα oriental μονοπάτια του οδηγούν σε κάποιες doom εξόδους, σε αντίθεση με το "Haze" που μας επιστρέφει στο στυλ των προηγούμενων κομματιών, αλλά με τον δικό του ξεχωριστό και αρκετά μελωδικό τρόπο. 

Το "Beyond Infinity'', με τη συμμετοχή ενός εκ των ιστορικότερων εκπροσώπων του εγχώριου ήχου, και παραγωγού της συγκεκριμένης δουλειάς, Σάββα Μπετίνη (Acid Death) πίσω από το μικρόφωνο, αποτελεί ίσως το πιο επιθετικό και μοχθηρό κομμάτι του δίσκου. Στο "You Died" θα συναντήσουμε το πιο εκφραστικό μπάσο, ενώ δε λείπουν και μερικές σύγχρονες heavy metal πινελιές, κι έτσι, οδηγούμενοι προς τον επίλογο με το "Life Unveiled",το άλμπουμ κλείνει επικά και φλερτάροντας με τη Σουηδική σκηνή.

Χωρίς να καταφύγω στην κλισέ έκφραση "οι ελληνικές μπάντες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ξένες", θα πω ότι οι Evil Within κατάφεραν να συστηθούν με ένα αξιοπρεπέστατο και άκρως επαγγελματικό τρόπο. Η ποικιλία του δίσκου δείχνει τις επιρροές των μελών αν και δεν υπάρχουν αντιγραφές. Μάλιστα, σιγά σιγά πιστεύω ότι θα δώσουν τη δική τους ταυτότητα με την επόμενη τους κυκλοφορία.Τα melodeath στοιχεία καταφέρνουν να συνυπάρξουν με κάποιες blackened διαθέσεις ενώ δεν παραλείπονται και progressive εναλλαγές στον ρυθμό, δημιουργώντας έτσι το αποτέλεσμα της εξίσωσης στο "Darker Than You". Η νέα τους τραγουδίστρια, Λίλιαν Ανερούση καταφέρνει και υποστηρίζει τέλεια τα γυναικεία μέρη που υπάρχουν στον δίσκο παρόλο που η ίδια δε συμμετέχει, και ελπίζω όποια μικροαλλαγή έγινε στο line up να δώσει έναν ακόμη καλύτερο διάδοχο.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: