Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Firespawn στο Metal View: Σημαντικό να ξεφύγουμε από τα Σουηδικά πρότυπα κάνοντας κάτι διαφορετικό

Το φαινόμενο των Firespawn εδώ και τέσσερα χρόνια, όλο και απασχολεί περισσότερους φίλους του death metal. Με το τρίτο άλμπουμ των Σουηδών, "Abominate" να κυκλοφορεί φέτος, πολλοί fans θα δουν ακόμα περισσότερα στοιχεία στη μουσική τους. Ο κιθαρίστας Victor  Brandt, ανήμερα της Εθνικης Εορτής της χώρας τους, μίλησε σχετικά με τη νέα δουλειά, τα παρασκήνια των ηχογραφήσεων, τη σύγκριση του κόσμου μεταξύ της Σουηδικής και Αμερικάνικης σχολής, αλλά και τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο των Dimmu Borgir, των οποίων αποτελεί μπασίστας.


-Kαταρχάς, συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ με τους Firespawn. Παρατηρώ πως κάθε δύο χρόνια θα έχετε και μια νέα κυκλοφορία. Υπάρχει καθόλου πίεση και άγχος καθώς ασχολείστε όλοι και με άλλες μπάντες ή βρίσκεστε πάντα σε έμπνευση;

Θα έλεγα πως περισσότερο έχουμε συνέχεια έμπνευση, αλλά υπάρχει στρες πολλές φορές, αλλά με την θετική έννοια, είναι παραγωγικό το άγχος μας. Είναι πιο πολύ χαλαρωτικό όταν παίζουμε και γράφουμε με τους Firespawn σε σχέση με τις άλλες μπάντες. Δεν έχουμε όλoι στο συγκρότημα την ίδια ιστορία και φήμη, αλλά δε μας νοιάζει γιατί προχωράμε με τον δικό μας τρόπο, όλοι έχουμε διαφορετικές προσδοκίες σε σχέση με τις άλλες μπάντες που ασχολούμαστε παίρνοντας όλα το δρόμο τους. Όποτε συναντιόμαστε στο studio για πρόβα ή ηχογράφηση ξέρουμε πως θα περάσουμε χαλαρωτικές και όμορφες στιγμές που επιζητούμε και έτσι βγαίνει η μουσική μας.

-Κάθε σας άλμπουμ έχει την δική του ταυτότητα, έτσι και το "Abominate" γίνεται πιο αργό και μελωδικό. Είναι εσκεμμένο κάθε δίσκος των Firespawn να είναι διαφορετικός;

Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να ξεπερνάμε ενδεχομένως τους εαυτούς μας και αυτό που κυκλοφορούμε να αρέσει πρώτα απ'όλα σε εμάς. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν ήταν επιτηδευμένο να συμβεί, ούτε μας ένοιαζε αν θα γίνουμε πιο μελωδικοί, πιο αργοί ή πιο γρήγοροι. Δεν ξεκινάμε να γράφουμε έχοντας στο μυαλό μας τι ύφος θέλουμε, όλα βγαίνουν σταδιακά κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, θέλουμε να βγάλουμε έναν σκληρό εαυτό με death metal χαρακτήρα,όπως συμβαίνει σε κάθε δίσκο,  και από εκεί και πέρα ότι προστεθεί είναι ένα πλεονέκτημα. Ένας λόγος που ο δίσκος εχει το στυλ που ανέφερες, ίσως να είναι γιατί ο άλλος κιθαρίστας μας, ο Frederik (Unleashed) και ο drummer μας, ο Matte (ex-Dark Funeral) ασχολήθηκαν περισσότερο με τη σύνθεση του δίσκου σε σχέση με τους δύο προηγούμενους. Γενικά όλοι αποτελούμε μια δεμένη ομάδα.

-Κυρίως εδώ, ο ήχος σας βρίσκεται πιο κοντά στην Αμερικανική σχολή, θυμίζοντας μπάντες όπως οι Morbid Angel και Obituary. Αποτελεί επιρροή για εσάς αυτός ο ήχος; 

Προσωπικά για εμένα, σίγουρα οι Morbid Angel αποτελούν μέγιστη επιρροή, και ο τρόπος που γράφω για τη μπάντα βασίζεται σε αυτόν τον ήχο κατά πολύ. Γενικά ακούγοντας το "Abominate" συμφωνώ ότι βγάζει πολύ από την αισθητική τους, και συγκεκριμένα σε ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, το "Goldessness". Θα σου πω πως η ιδέα για το βασικό riff, ήρθε όταν ο drummer μας έκανε εξάσκηση πριν από μια συναυλία και ενθουσιάστηκα τόσο που ενώ καθόμουν και έπινα μπύρα, πήρα το κινητό και το ηχογράφησα ούτως ώστε μόλις γύρισα σπίτι, έκατσα και έγραψα πάνω σε αυτό, χαχα. Με κάτι τέτοιους cool τρόπους τυχαίνει και γράφουμε, οπότε δεν είναι δύσκολο να βάλουμε κομμάτι του εαυτού μας! Άλλες επιρροές είναι και οι Cannibal Corpse, οι παλιοί Deicide, Suffocation, αλλά λίγο και οι Vader με τους Behemoth. Γενικά μας αρέσει να βάζουμε στοιχεία από τις ρίζες μας, να μην ακολουθούμε συγκεκριμένα καλούπια κάνοντας αυτό που θέλουμε. Χαίρομαι που τα βρίσκεις όλα αυτά ακούγοντας τον δίσκο. Είναι σημαντικό για εμάς να ξεφύγουμε από τα Σουηδικά ή  Σκανδιναβικά πρότυπα και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Πολλοί μεταλλάδες παραξενεύονται με αυτό, αλλά πολλοί επίσης το θέλουν.

-Κατά κάποιον τρόπο απάντησες στην επόμενη μου ερώτηση, οπότε πάω παρακάτω χαχα...Ξέρεις, πολλοί τυχαίνει να συγκρίνουν τον Αμερικάνικο και τον Σουηδικό ήχο. Πιστεύεις ότι έχει νόημα αυτό;

Χαχα τέλεια. Και οι δύο σκηνές είναι πολύ καλές αλλά εκπροσωπούν διαφορετικά πράγματα. Προσωπικά μ'αρέσουν και οι δύο σκηνές εξίσου...Είμαι Σουηδός οπότε είναι εύκολο να αγαπώ τις Σουηδικές death metal μπάντες με τις οποίες μεγάλωσα και έτυχε να παίζω, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Σχετικά με την Αμερικάνικη σχολή, και τη σκηνή της Φλόριντα, είναι μια από τις πιο τέλειες και ιστορικές metal σκηνές, με τελείως διαφορετικά στοιχεία στη μουσική της. Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη για δύο διαφορετικές παρουσίες του death metal, και οι Firespawn ανήκουν κάπου στη μέση χαχα...Σουηδοί με Αμερικανικές επιρροές!
 
-Το "Abominate" σαν κομμάτι θεωρώ πως αντιπροσωπεύει όλο τον δίσκο με τα στοιχεία που έχει. Ήταν αυτός ο λόγος που το επιλέξατε και σαν τίτλο;

Βασικά όχι, αλλά είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που το σκέφτηκες. Με τον τίτλο αυτό, και το στυλ του δίσκου, είναι σαν να βγάζουμε το καπέλο στο "Domination" των Morbid Angel, μιας και το κομμάτι έχει τα στοιχεία που λέγαμε παραπάνω, με τις αργές μελωδίες και τον δυναμισμό που μας τους θυμίζει. Θα μείνω σε αυτό που είπες όμως, καθώς μας κολακεύει να φαίνονται πράγματα στον δίσκο που θέλουμε να εστιάσει ο ακροατής. Ευχαριστούμε!

-Εκτός των κλασικών επιρροών που ανέφερες. Υπάρχουν επιρροές από τις άλλες μπάντες τις οποίες παίζετε; Σε ρωτώ γιατί συγκεκριμένα στο "Gallows End" μου έρχονται κάποια ατμοσφαιρικά στοιχεία που μου θυμίζουν την τελευταία δουλειά των Dimmu Borgir...

Δε νομίζω να επηρεαζόμαστε, αλλά αν συμβαίνει σίγουρα δεν είναι εσκεμμένο. Παρόλα αυτά είναι πιθανόν. Δε ξέρω τι ακριβώς να πω, χαχα. Τα κομμάτια μας είναι αρκετά διαφορετικά, αλλά για να το λες ίσως σου βγάζει κάτι τέτοιο, και όσον αφορά τους Dimmu Borgir, είναι μια μπάντα που τον τελευταίο χρόνο έχω σχεδόν καθημερινή τριβή.


-Αλήθεια πως είναι η συνεργασία σου με τους Dimmu Borgir μέχρι στιγμής; 

Είναι εξαιρετική συνεργασία, και απολαμβάνω να παίζω μαζί τους...ερχόμαστε και στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη! Περιμένω τόσο πολύ να ξαναέρθω στη χώρα σας, με τους τόσο cool οπαδούς και το φοβερό φαγητό.


-Φυσικά, το ξέρω! Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας μιας και οι Dimmu Borgir έχουν να μας επισκεφθούν πάνω από δέκα χρόνια;
 
Τόσο πολύ ε; Μάλιστα! Το live μας με τους Dimmu Borgir πρόκειται να είναι σκληρό και ατμοσφαιρικό,μεγαλειώδες και ατόφιο. Σαν μπάντα θέλουμε να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να παίξουμε ένα τρομερό show. Προβάρουμε καιρό και θέλουμε να δείξουμε ότι οι κόποι μας αξίζουν και να το διασκεδάσουμε όλοι. Ελπίζω να δούμε και τα παιδιά από τους Ravencult. Είναι από τις πιο ωραίες μπάντες εκεί έξω και την λατρεύουμε.

-Ποιες άλλες ελληνικές μπάντες σου αρέσουν;

Μ'αρέσουν πολύ οι Rotting Christ και οι Lucifer's Child, φοβερές και οι δύο μπάντες. Επίσης μ'αρέσουν και οι Suicidal Angels, αλλά και οι Satan's Wrath, μια black/thrash metal μπάντα που πριν κάποια χρόνια είχε βγάλει δίσκο από την Metal Blade, καθώς και η άλλη μπάντα του κιθαρίστα τους, του Στάμου, οι Mencea. Φυσικά στην Ελλάδα, εκτός από ωραίες μπάντες, έχετε ένα φοβερό bar, το "Local Pub" αλλά και τη ζυθοποιία "Seven Island Brewery" στην Κέρκυρα.
 
-Να περιμένουμε tour με τους Firespawn, ή κάποιο live στην Ελλάδα;

Θα ανακοινωθούν κάποιες εμφανίσεις, και ελπίζω να περάσουμε και από την Ελλάδα. Θυμάμαι μερικά χρόνια πριν την είχαμε επισκεφθεί με τους Entombed, αλλά και με τους Entombed AD. Από τα καλύτερα κοινά που υπάρχουν, καθώς είχαμε μια πολύ θερμή υποδοχή. Θα ήθελα αυτό να το ξαναζήσω με τους Firespawn, καθώς όλοι μαζί δεν έχουμε κατέβει στη χώρα σας.

-Ευχαριστώ Victor για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...
 
Ευχαριστώ κι εγώ για την ωραία μας συνέντευξη και ελπίζω ο κόσμος να αγκαλιάσει το "Abominate". Τα λέμε σύντομα με τους Dimmu Borgir, και ελπίζω εξίσου σύντομα να έρθουμε στην Ελλάδα και με τους Firespawn.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: