Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Krisiun στο Metal View: Μέσω του νέου άλμπουμ επιστρέφουμε στις ρίζες μας

 Τρία χρόνια πέρασαν μετά το "Forged In Fury" και οι Βριαζιλιάνοι Krisiun επιστρέφουν με το νέο τους πόνημα. Ο δαιμονικός θόρυβος μέσα από το ολοκαίνουριο "Scourge Of The Enthroned" θυμίζει τις απαρχές των λατινοαμερικάνων death metallers, και σίγουρα αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο. Σχετικά με το ενδέκατο πόνημα τους, το Metal View, έχοντας στην άλλη γραμμή των Max Kolesne, drummer των Krisiun, είχε μια κουβέντα γεμάτη νοσταλγία στο παρελθόν και σε όσα άκουσαν τα αυτιά μου, από το νέο άλμπουμ τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για krisiun 2018

-Πως ήταν αυτά τα τρία χρόνια μέχρι την κυκλοφορία του "Scourge Of The Enthroned";

Λοιπόν, ήταν ένας καιρός γεμάτος με ταξίδια και περιοδείες για το "Forged In Fury". Φαντάσου πως στις ΗΠΑ και την Βόρεια Αμερική κάναμε τρεις περιοδείες, το ίδιο και στην Ευρώπη, παράλληλα με κάποια φεστιβάλ εδώ και εκεί. Στην περιοχή μας, γύρω από τη Νότια Αμερική, παίξαμε σε αρκετές συναυλίες ενώ κάναμε και ένα tour στην Ασία. O προηγούμενος δίσκος μας επέφερε πολλές ευκαιρίες για συναυλίες και αυτό μας έκανε να ηχογραφουμε σταδιακά τη νέα μας δουλειά καθως σε κάθε διάλειμμα πέφταμε με τα μούτρα για τη δημιουργία του "Scourge Of The Enthroned".

-Θεωρείτε πως ο νέος σας δίσκος αποτελεί φυσική συνέχεια του "Fοrged In Fury";

Ξεκαθαρα, ναι. Έχει αρκετά κοινά με το προηγούμενο, αλλά εδώ λόγω των γρήγορων ταχυτήτων που ξαναβάλαμε, θεωρώ πως είναι ένα "back to the roots" αλμπουμ. Το "The Great Execution" ήταν πιο αργό και κιθαριστικό, το "Forged In Fury", ήταν στο ίδιο μοτίβο αλλά είχε πάρει πιο πολύ τα πάνω του, αν και θεωρώ ότι ήταν από τις πιο μη αντιπροσωπευτικές δουλειές, ενώ το "Scourge Of The Enthroned" αντιπροσωπεύει καλύτερα τους Krisiun. Εδώ έχουμε ξανά ταχύτητα, επιθετικότητα και αγνό metal ύφος, και γυρνώντας πίσω σε αυτό το στυλ, ξέρουμε πως βρισκόμαστε στο φυσικό περιβάλλον της μπάντας, εξελίσσοντας ότι κάνουμε.
 Αποτέλεσμα εικόνας για krisiun 2018


-Με την προηγούμενη δουλειά σας παρατήρησα μια διαφορετική προσέγγιση στις κιθάρες, ενώ τώρα μια πιο προηγμένη προσέγγιση, είδα και στα τύμπανα. Ήταν κάτι εσκεμμένο; Θέλατε να δώσετε περισσότερη τεχνική κυρίως σε αυτό το άλμπουμ;

Ναι, θα μπορούσε. Βασικά ότι κάνουμε, πηγάζει φυσικά και από τους τρεις μας. Τον περισσότερο μας χρόνο τον βγαζουμε στο δωμάτιο που προβάρουμε, οπότε όταν ο Moyses έρχεται με ένα riff, βάζω από πάνω τα τύμπανα, μετά κολλάει και το μπάσο και σιγά σιγά χτίζουμε τα κομμάτια. Χρόνο με το χρονο βλέπουμε ότι το παίξιμο μας εξελίσσεται οπότε παίζει να είναι επακόλουθο ότι τώρα ακουγόμαστε πιο τεχνικοί. Μας αρέσει όλη αυτή η διαφορετική προσέγγιση, αλλά κυρίως θέλουμε να κρατάμε το πνεύμα ζωντανό. Είμαστε μουσικοί, οπότε η εξέλιξη είναι σημαντική, και το ίδιο θέλουμε και από τους εαυτούς μας μέσω του death metal. Τίποτα δεν είναι εσκεμμένο, αλλά μας αρέσει η τρέλα και η ταχύτητα, διψάμε για αυτό!

-Καθώς μιλάμε για τη μουσική προσέγγιση, θέλω να σου πω, ακούγοντας το άλμπουμ οτι τα φωνητικά ακούγονται ακόμα πιο brutal σε σχέση με τις τελευταίες σας κυκλοφορίες και η κιθάρα έχει τόσο όγκο που στα αυτιά μου φαίνεται σαν να έχει προστεθεί και δεύτερη...

Χαχα, εκ μέρους της μπάντας σε ευχαριστούμε. Εκτιμώ πολύ αυτή τη μικρή κριτική. Πίστεψε με δεν έχουν εισχωρήσει μηχανήματα για αυτό το αποτέλεσμα στα όργανα. όλα έχουν βγει φυσικά και μόνο τα όργανα μας ευθύνονται για ότι ακούς. Τα drums ακούγονται κατευθείαν από τα μικρόφωνα, το ίδιο και η φωνή του Alex, ενώ το μπάσο και η κιθάρα είναι ο ήχος σαν καρφί αμέσως μέσα από τον ενισχυτή. Γυαλίσαμε όσο μπορέσαμε το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά όλα είναι από εμάς, χωρίς κοψίματα και κλικαρίσματα μέσω υπολογιστή. Θέλαμε να πηγάζει άμεσα ένα old school vibe και στα live να ακούγεται ίδιο, χωρίς να έχουμε ανάγκη από άλλους παράγοντες, εκτός των εαυτών μας.
Σχετική εικόνα

-Μέσω της απάντησης σου, μου έδωσες πάσα για την επόμενη μου ερώτηση. Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο "Scourge Of The Enthroned" είναι το "Demonical III", Για εμένα είναι από τα πιο old school και evil κομμάτια του δίσκου. Συμφωνείς;

Nαι εννοείται. Ξέρεις, αυτο το κομμάτι μου φέρνει στο μυαλό ττην ατμοσφαιρα από το "Black Force Domain". Eίναι διαφορετικό σε σχέση με ότι έχουμε κάνει τελευταία, και είναι πιο δυναμικό. Προσωπικά το θεωρώ ένα παλιομοδίτικο, παρανοϊκό death metal κομμάτι.

-Επίσης σχετικά με αυτό το κομμάτι. Ποιος ο λόγος που υπάρχει ο αριθμός 3 διπλά από το "Demonical";

Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε για την ιστορία των Krisiun. Ένα κομμάτι για τα αδέρφια, τα μέλη της μπάντας. Παρομοιάζει εμάς σαν δαίμονες, όπως και το εξώφυλλο, που είναι τρεις δαίμονες της Σουμεριακής αρχαιότητας. Μέσω αυτού του εξώφυλλου, ήρθε στην πορεία το κομμάτι.  Είμαστε στη σκηνή πάνω από 25 χρόνια και θέλουμε να σκοτεινιάζουμε τα πάντα μέσω των "δαιμονισμένων" ήχων του death metal.

-Κάποια ακόμα τραγούδια με παλιομοδίτικη αίθηση είναι και το "Slay The Prophet" και "Abysmal Misery". Θεωρείς πως ο Andy Classen βοήθησε μέσω της δουλειάς του σε αυτό το old school αποτέλεσμα;

Μέσω της δουλειάς του σίγουρα. Θεωρώ πως περίπου για το 95% του αποτελέσματος ευθύνεται η μπάντα σχετικά με την κατεύθυνση που θέλαμε να έχουμε . Όλο το παλιομοδίτικο Krisiun στοιχείο έπεσε σε αυτό το άλμπουμ, και ο Andy Classen με τον εξοπλισμό του, μπόρεσε να μας βοηθήσει ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι αληθινό και old school. Οι γνώσεις του Andy μαζί με την πολυετή γνωριμία μας, έπαιξαν ρόλο γιατί κατανόησε από την αρχή τι θέλαμε, και μας βοήθησε σε κάποια κομμάτια, κάνοντας τα πιο δυναμικά και βαριά. Είναι ωραίο γενικά να έχεις άτομα εκτός της μπάντας, που μπορείς να συνεργαστείς και μέσω της γνώμης τους να εξελίξεις σαν καλλιτέχνης τις ιδέες που υπάρχουν. 

Σχετική εικόνα

-Σε αυτό το άλμπουμ, χοντρικά, βλέπω στοιχεία που θυμίζουν Morbid Angel και Nile, αλλά ακόμα και κάποιες heavy στιγμές που φέρνουν στο μυαλό Αμερικάνικο thrash metal. Όλο αυτό το υλικό αποτελεί επιρροή για εσάς;

Νομίζω πως αυτές είναι και οι βασικές μας επιρροές, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Όπως είπα, μέσω αυτόυ του άλμπουμ θέλαμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, οπότε φαίνεται και λογικό να διακρίνεις πράγματα από όλα αυτά. Από την αρχή των Krisiun, oι Morbid Angel ήταν σαν είδωλα για εμάς, πλάι σε thrash μπάντες όπως οι Slayer, οι Possessed και οι Destruction. Aκόμα και πριν την κυκλοφορία του "Black Force Domains", ο λόγος που γεννήθηκαν οι Krisiun, ήταν όλα αυτά τα ονόματα και η αγάπη που είχαμε στα βάθη της ψυχης και της καρδιάς μας για τον ακραίο ήχο. Πίσω στα 80s, ακούγοντας τους Black Sabbath που ακόμα λατρευω, και μετά όλα αυτά τα thrash συγκροτήματα, είχα στο μυαλό μου πόσο brutal θα ακουγόταν μια ένωση όλων αυτών.

-Αυτό το καλοκαίρι έτυχε να πέσουν στα χέρια μου δύο πολύ δυνατά death metal ντεμπούτα, των Baest, και των Carnation. Πως βλέπεις την death metal σκηνή στις μέρες μας;

Παγκοσμίως βλέπω αναγέννηση και εξέλιξη του death metal. Η ακραία σκηνή γενικά γίνεται όλο και δυνατότερη, με μπάντες που κάνουν τη μουσική τους πολύ τεχνική και περίπλοκη. Μπορείς να δεις μπάντες με τρέλα, μπάντες παλαιάς κοπής, μελωδικό death metal ακόμα και υπερτεχνικές μπάντες με 2000 riffs μόνο σε ένα κομμάτι. Το death metal έχει τα πάντα για όλους, αλλά για εμένα σημασία έχει να βρεις μουσική με συναίσθημα. Μου αρέσει η γρήγροη και τεχνική μουσική, άλλωστε και εγώ κάπως έτσι παίζω, αλλά είμαι λίγο πιο παλιομοδίτης που του αρέσει η ροή και το συναίσθημα στη μουσική. Νομίζω πως στις μέρες μας υπάρχει μια τάση όλοι να παίζουν σαν βιρτουόζοι, χωρίς στην ουσία να βγει κάποιο αξιομνημόνευτο riff, μπορεί να είναι και η ιδέα μου, αλλά σίγουρα αρκετοί έχουν χάσει το νόημα και ξεχνούν πως περίπου έγραφαν οι μεγάλοι του είδους, όπως οι Black Sabbath, ακόμα και οι Slayer, κτλ. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με δόση τρέλας...αλλά η τρέλα θέλει και πάθος, κάτι που σίγουρα υπήρχε σε μεγάλες δόσεις παλαιότερα.

-Αυτό το φθινόπωρο ετοιμάζεστε να περιοδεύσετε στην Βόρεια Αμερική μαζί με τους Suffocation. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι'αυτό το tour;

Σίγουρα θα υπάρχει τρέλα και άρρωστα σκηνικά φίλε χαχα. Η Βόρεια Αμερική έχει πάθος για την ακραία σκηνή και είναι τιμή μας που επιστρεφουμε πλάι στους Suffocation, που εκτός από φίλοι, είναι και Θεοί του death metal. Μαζί μας θα έχουμε και τους, Cattle Decapitation και Soreption, δύο πραγματικά καλά συγκροτήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στο brutal και σκληρό ταξίδι μας, γεμάτο αγνό death metal.

Αποτέλεσμα εικόνας για krisiun 2018
-Να περιμένουμε κάποιο Ευρωπαϊκό tour στην πορεία;

Φυσικά. Θα ερθουμε τον Σεπτεμβρη για ένα φεστιβάλ στη Γερμανία και ένα στην Ελβετία, τα οποία θα αποτελέσουν και τα release shows για το "Scourge Of The Enthroned". Mε τον ερχομό της νέας χρονιάς θα έρθει και μια ολοκληρωμένη περιοδεία, την οποία δε μπορώ να αποκαλύψω ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το παγκόσμιο tour, και λογικά θα περάσουμε από τη χώρα σας.

-Τέλεια! Ευχαριστώ πολυ Max για αυτή τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για την κουβέντα που ε΄χιαμε μέσω αυτής της συνέντευξης και όλη τη στήριξη στους Krisiun. Ανυπομονώ να έρθω στην Ελλάδα ξανά, καθώς έχουμε χρόνια να παίξουμε. Η χώρα σας είναι υπέροχη με εκππληκτικούς ανθρώπους, fans και φυσικά μεγάλες και γεμάτες ταλέντο μπάντες. Μιλάμε σύντομα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης






 





-





Δεν υπάρχουν σχόλια: