Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

MAYHEM - ESOTERIC WARFARE(Album Review)

Οι Mayhem φέτος κλείνουν 30 χρόνια της ακραίας τους ύπαρξης. Τριάντα χρόνια από τότε που ο(συγχωρεμένος πλέον) Euronymous δημιούργησε αυτόν τον τιτάνα του Νορβηγικού ακραίου ήχου. Πλέον, εν έτει 2014 και μετά από 7 χρόνια αναμονής για την κυκλοφορία νεου album από τους Σκανδιναβούς δαίμονες, οι Mayhem κυκλοφορούν το νέο τους πόνημα με τίτλο "Esoteric Warfare".



Ήδη, από τότε που διέρρευσε το "Psywar", όλοι μας είδαμε κατάματα ότι πρόκειται για κάτι τόσο βρώμικο και σάπιο, αντάξιο του ονόματος της μπάντας χωρίς κανένας οπαδός να πέσει έξω.

Από το 6λεπτο, εναρκτήριο κομμάτι τους, το "Watcher" καταλαβαίνουμε τι εστί να είσαι πρωτεργάτης ενός μουσικού κινήματος και να μένεις ακόμα πιστός και ίδιος στην ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει. Eδώ οι Mayhem κατάφεραν για ακόμη μια φορά να φτιάξουν μια αρρωστημένη και σκοτεινή διάθεση στον ήχο με μια παραγωγή τόσο νοσηρή και βρώμικη που αισθάνεσαι να βγήκε από τα έγκατα της Κόλασης.

Συνεχίζοντας την ακρόαση μας, παρατηρούμε τα ίδια συναισθήματα με αυτα που προανέφερα και στα υπόλοιπα κομμάτια,στο καθένα μάλιστα με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως στο "Pandaemon" με τις εναλλαγές στους ψίθυρους και τις κραυγές του Attila, ή στο "Throne Of Time" και το "Corpse Of Care" ,που οι διαφορετικότητα της χροιάς είναι τόσο έντονη και θεατρική που νομίζεις ότι είναι διαφορετικός άνθρωπος!!!

Για ακόμη μια φορά οι ερεβώδεις μελωδίες της κιθάρας είναι τόσο έντονες με μια δόση μούχλας και old-school αίσθησης. Κάτι που ο Teloch, ο αντικαταστάτης του Βlasphemer, το καταφέρνει πολύ καλά και στα γρήγορα και στα αργά κομμάτια προσφέροντας έτσι το μέγιστο στην σύνθεση του δίσκου με χαρακτηριστικά highlights το "Posthuman", "Aion Suntelia" όπως και τα πιο "hit" "Trinity" και "VI sec.".

Hellhammer και Necrobutcher στους Mayhem δεν χρειάζονται συστάσεις εννοείται, αλλά πρέπει να τους δωθούν τα εύσημα για το καταπληκτικό ρυθμικό παίξιμο στο album, με τον μεν Hellhammer να κάνει τέλειες εναλλαγές στον ήχο και στους ρυθμούς του δίσκου συγκαταλέγοντάς τον στην κορυφή των ακραίων drummer, και όχι άδικα, και από την άλλη ο Necrobutcher στο μπάσο να κάνει τον ρυθμό ακόμα πιο σκοτεινό προσθέτοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα και το προσωπικό ύφος του group.

Τέλος το "Esoteric Warfare" πέρα από τα τρία μέχρι στιγμής γνωστότερα κομμάτια "Psywar", "Trinity" και "VI Sec." κρύβει και άλλα διαμάντια γεμάτα πόνο, οργή και πάθος περασμένα από όλες τις φόρμες και τα στοιχεία των Mayhem, κάνοντας το έτσι έναν δίσκο-ορόσημο στην λαμπρή ιστορία των Νορβηγών black metallers!!!

(9/10) 

Για το Metal View: Γιάννης Χ.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: