Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Nightrage στο Metal View: Mέσα από την καταγραφή όσων ζούμε, ψάχνουμε και την ελπίδα μας

Σχεδόν 25 χρόνια πορείας σημειώνουν οι Nightrage και είναι από τους τελευταίους πραγματικά ρομαντικούς στο μελωδικό death metal. Με μια ανακατάταξη στις δυνάμεις τους, κυκλοφόρησαν φέτος το δέκατο τους άλμπουμ, "Remains Of A Dead World", αλλάζοντας σε έναν βαθμό κάποια από τα δεδομένα τους. Ο Μάριος Ηλιόπουλος, κιθαρίστας και βασικός εγκέφαλος της Ελληνο-σουηδικής αρμάδας, μαζί με τον νεοφερμένο τραγουδιστή Κωνσταντίνο Τόγκα, μιλούν στο Metal View, για όσα αφορούν το παρόν στο στρατόπεδό τους, αλλά αναφέρονται και σε μια ακόμη προσθήκη.

-Θέλω να ξεκινήσω με τον Κωνσταντίνο, να μου πει πως έγινε η επαφή με τους Nightrage, και τι είδε ο Μάριος μετά στο πρόσωπο του για να γίνει ο τραγουδιστής της μπάντας;

Κ: Πρέπει να ήταν κάπου στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη του 2023. Την περίοδο που ο προηγούμενος τραγουδιστής των Nightrage, ο Ronnie, είχε ήδη φύγει από τη μπάντα. Τότε ήμουν με τον Φώτη Benardo στα Devasoundz γράφοντας φωνητικά για την άλλη μου μπάντα, τους Herta, κι εκεί κάπου περαστικά και βιαστικά είχα γνωρίσει τον Μάριο. Εκείνες τις μέρες υπήρξε και ένα πρόβλημα με τον τότε αντικαταστάτη του Ronnie. Ο Μάριος πήρε τηλέφωνο τον Φώτη κάποια στιγμή που ήμασταν μαζί, και του είπε τι πρόβλημα υπήρχε λίγο πριν την περιοδεία της μπάντας και πως έψαχνε τραγουδιστή. Επειδή ο Φώτης συνηθίζει να έχει το τηλέφωνό του σε ανοιχτή ακρόαση, εγώ ακούω την κουβέντα και του κάνω νόημα πως ενδιαφέρομαι. Ο ίδιος ο Φώτης με ρωτάει "σίγουρα;", γιατί έμεναν γύρω στις δύο εβδομάδες πριν το τουρ, και γύρω στα 13 κομμάτια να μάθω. Εγώ ήμουν όντως σίγουρος για αυτό, έγινε η νύξη, κάναμε την περιοδεία, όλα πήγαν τέλεια και έπειτα από ομόφωνη συμφωνία της μπάντας, στο αεροδρόμιο με ρώτησαν αν θέλω να γίνω μόνιμο μέλος και να γράψουμε το επόμενο άλμπουμ. Ε τα υπόλοιπα είναι η ιστορία που ξέρεις τώρα, μπήκε το νερό στο αυλάκι.

Μ: Μας γύρισε κάποιο κάρμα μάλλον, χαχα. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από μηχανής θεός για εμάς, Μας έσωσε πραγματικά την τελευταία στιγμή, μας έστειλε και την εκδοχή του στο "Abyss Rising" και καταλάβαμε πως ήταν αυτός που έπρεπε για εμάς. Έμαθε τα κομμάτια σε χρόνο ρεκόρ, παρόλο που με τους Herta παίζει άλλου τύπου metal, ήταν δύσκολα όλα όσα έκανε, και πέρα από μια υπέροχη φωνή στο melodic death metal, μου άρεσε και το πάθος κι ο χαρακτήρας του. Είχε ένα vibe που μου ταίριαζε, με τον ερχομό του μου άλλαξε κι εμένα τον τρόπο σκέψης σε κάποια πράγματα, και ταιριάξαμε πάρα πολύ, αν και το σχετικά λίγο καιρό που βρίσκεται στους Nightrage. Για εμένα είναι το καλύτερο άτομο που θα μπορούσαμε να έχουμε, και μάλιστα έχοντας κατά το παρελθόν πολύ καλούς τραγουδιστές και μεγάλους, όπως ο Tomas Lindberg. Ο ερχομός του Κωνσταντίνου βοήθησε στα πάντα την παρούσα φάση των Nightrage.

-Μάριε, το νέο άλμπουμ δείχνει τη μπάντα ανανεωμένη. Πιστεύεις πως από το The Venomous μέχρι το Abyss Rising δημιουργήθηκε μια τριλογία, που με το νέο άλμπουμ έπρεπε να κλείσει;

Μ: Ναι. Σε αυτά τα τρία άλμπουμ είχαμε ένα concept που οδεύουμε προς το τέλος του κόσμου. Τελικά καταφέραμε και τον καταστρέψαμε, χαχα. Πέσαμε από τον γκρεμό, κι αυτό είναι το concept του Abyss Rising. Υπήρχε και μουσικά και θεματικά μια κοινή βάση, σαν να είμαστε στην Κόλαση του Δάντη. Ο Κωνσταντίνος ήρθε στην καλύτερη φάση που αλλάξαμε πολλά πράγματα στη μουσική μας, και τις δυναμικές μας, και βοήθησαν πολύ τα δικά του overtones. Γενικά ο νέος δίσκος έκανε ένα step up στη μπάντα κι ο Κωνσταντίνος με τη φωνή του έδωσε έναν άλλον τόνο, ένα διαφορετικό ύφος.

-Πιστεύεις πως η έλευση του Κωνσταντίνου, πέρα από τα φωνητικά, βοήθησε και ψυχολογικά τη μπάντα;

Μ: Βοήθησε στο μάξιμουμ. Ουσιαστικά μας έδωσε μια κλωτσιά στον κώλο. Γενικά πιστεύω πως βγάλαμε καλά άλμπουμ αλλά έπρεπε να γίνει μια αλλαγή στη μπάντα πριν φτάσουμε σε τέλμα. Με την έλευση του Κωνσταντίνου, η μπάντα πήρε τη στροφή που έπρεπε, και ένα ενδιαφέρον γεγονός, πως είναι το πρώτο μας άλμπουμ που εξ ολοκλήρου ηχογραφείται στην Ελλάδα, κι αυτό δίνει μια άλλη αύρα, μιας και υπήρχαν απο εδώ κι από εκεί ωραίες αλλαγές. Ο Φώτης μας βοήθησε με τις ηχογραφήσεις, την παραγωγή και τη μίξη, κι ο Γιώργος Νεραντζης, με το mastering. To νέο άλμπουμ έφερε στη μπάντα αυτό το κάτι που έλειπε. Ήταν μοιραίο να γίνει, ήρθε ένα καλό κάρμα. 

-Ποια βλέπεις ως τα συστατικά που μπήκαν στο άλμπουμ τώρα;

Μ: Στιχουργικά και θεματικά υπάρχουν διαφορετικά νοήματα και concepts, αλλά μουσικά πιστεύω πως είναι πιο αναβαθμισμένο αυτό το άλμπουμ. Εμβαθύναμε κι εγώ με τον Magnus σε διαφορετικές ιδέες, και μου αρέσει που όσο περνάει ο καιρός αυτή η εμπιστοσύνη που έχει ο ένας στον άλλον γίνεται πιο ξεκάθαρη, μιας και είναι ο τέταρτος δίσκος που συνεργαζόμαστε και γράφουμε παρέα μουσική. Όποτε συμφωνούμε ή διαφωνούμε, καθόμαστε και το συζητάμε δίχως πρόβλημα, και μου αρέσει που έχει άλλο στυλ από εμένα έτσι όπως παίζει κιθάρα. Το σημαντικότερο πιστεύω πως είναι η έλευση του τραγουδιστή. Μπορεί να σε φτιάξει ή να σε καταστρέψει, είναι μεγάλο πράγμα, δύσκολο. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο ήχο, αλλά υπήρξε συναίσθημα έντονο εδώ, κι έπεσε πολύ καλά στις νέες ιδέες η φωνή του Κωνσταντίνου. Αυτή νομίζω ανέβασε τη μουσική μας, και ήρθε στη πορεία να θέλουμε να κάνουμε κι άλλα. Έχουμε πολλά να πούμε και τα καλύτερα έρχονται.

-Υπάρχει ένα αίσθημα καταστροφής, τραχύτητας, ενίοτε εξιλέωσης και πολλή μαυρίλα στο νέο άλμπουμ. Εσάς τι συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν κατά τη δημιουργία του "Remains Of A Dead World";

Κ: Σίγουρα έχει πολύ μαυρίλα, έχουν σκιαγραφηθεί μέσα πολλές εμπειρίες μας, και οι σκέψεις με τη ζωή και τον κόσμο, και πιστεύω πως ο καθένας μας μπήκε πολύ στο πετσί του εκάστοτε κομματιού, ανάλογα και με την ιστορία του. Ψάχνουμε την ελπίδα και κάτι θετικό μέσα στο χάος που υπάρχει, και συμφωνώ μαζί σου σε όλο αυτό το αίσθημα που είπες κι εσύ ότι περιβάλλεται ο δίσκος. Μέσα σε μια δύσκολη πορεία, βρίσκεται ένα φως στο τούνελ. Γενικά είναι μια ένωση καταστροφής αλλά και δημιουργίας.

Μ: Βαρβαρότητα με αιθέριες μελωδίες. Αυτή είναι η μουσική των Nightrage, παίζουμε πάντα σε αυτό το δίπολο, αλλά ναι, επειδή η μουσική μας ταιριάζει με τον στίχο, εδώ υπάρχει αυτή η τραχύτητα, το σκοτάδι, το αίσθημα της απολυτης καταστροφής. Παρόλα αυτά ψάχνουμε το φως στην άκρη του τούνελ, ανάμεσα στις γραμμές. Έτσι υπάρχει ένα γιν-γιανγκ μέσα στον ήχο μας. Αυτό που εδώ θέλουμε να δείξουμε ότι όσο σκατά κι αν τα έχουμε πάει, οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο χαζοί για να ισοπεδωθεί και το τελευταίο όρθιο μέρος, επικρατεί η ανάγκη για επιβίωση. Δυστυχώς ζούμε συνεχώς τον παλμό άσχημων γεγονότων, με πολέμους, καταστροφές, μίσος και διάθεση επιβολής. Έτσι καταγράφουμε πως το ζούμε όλο αυτό, πως ζούμε τις ζωές μέσα σε αυτά τα γεγονότα και πως νιώθουμε. Δε γράφουμε κάτι φανταστικό, μια νοητή δυστοπία, ούτε είμαστε preachers, για το καλό και το κακό. Απλώς μέσα από τις καταγραφές των όσων ζούμε, ψάχνουμε και την ελπίδα μας.

-Με τον τίτλο του "Remains Of A Dead World" θέλετε να δηλώσετε για αυτό που μας έχει απομείνει, ή είναι κάτι πιο συμβολικό;

Μ: Θα έλεγα είναι η τελευταία σημείωση από την προηγούμενη τριλογία, και το άνοιγμα κάτι νέου μέσα σε αυτά τα απομεινάρια. Έχουμε παράλληλα και την ερώτηση, μετά την καταστροφή για το τι μας έχει μείνει τελικά. Βέβαια το άλμπουμ δεν έχει ένα αποκλειστικό concept όπως τα προηγούμενα, αλλά υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες και πτυχές μέσα, από βιώματα και γεγονότα που μας έχουν επηρεάσει. 

-Είναι δύσκολο μέσα σε έναν πολύ συγκεκριμένο, trademarked ήχο που έχει δημιουργηθεί, να προστεθούν και πιο μοντέρνα στοιχεία;

Μ: Είμαστε μία metal μπάντα, είμαστε οι μεγαλύτεροι οπαδοί της μουσικής μας, και γενικά αυτό που παίζω προσωπικά, είναι αυτό που και θα ήθελα να ακούω. Σε αυτό που λες έχεις δίκιο, είναι challenge, δεν είναι εύκολο να γράφεις καινούρια μουσική, δε θες να επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου, δε θες να επαναπαύεσαι, αλλά θες να υπάρχει και ποιότητα. Πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και να εξελίσσεσαι. Αυτό που κυρίως μας νοιάζει, είναι όλα να βρίσκονται στο πρίσμα του metal.

Κ: Σημασία είναι να το κάνεις με μεράκι κι αγάπη, δε συγκρινόμαστε με κανέναν. Λατρεύω προσωπικά το death metal, ειδικά από το 2010 και πίσω, που η τεχνολογία δεν ήταν και τόσο μέσα στις ζωές μας, και από αυτό θέλω προσωπικά να επηρεάζομαι. Είτε από το παραδοσιακό είτε από το μελωδικό death metal, θέλω να βλέπω ωραία στοιχεία και να μπαίνουν και στη μπάντα, τώρα και με τον ρόλο που έχω. Οι Nightrage, κι ο Μάριος ειδικά έχει βάλει κι αυτός τα δικά του θεμέλια, και το ακούς αυτό στις δουλειές του, και με τη μπάντα, από την αρχή της ως τώρα, αλλά και με τους Exhumation παλιά. Σαν fan της μπάντας, και σαν μέλος της, θέλω να συνεισφέρω με τον καλύτερο τρόπο στη μπάντα, και να εξελίξουμε μαζί αυτή τη μεγάλη πορεία και αυτό προσπάθησα και στο νέο άλμπουμ. Έτσι θέλω να είναι και η συνέχεια με τους Nightrage.

-Δημιουργικά, νιώθετε σαν μια συμβίωση των βετεράνων με τη νέα γενιά σε αυτό το άλμπουμ;

M: Έχεις δίκιο σε αυτό. Εγώ με τον Magnus είμαστε πιο μεγάλοι, αν και εγώ γέρασα παίζοντας metal, ως μεγαλύτερος χαχα. Σίγουρα η ενέργεια που έφερε ο Κωνσταντίνος μαζί με το πάθος του, έκανε ένα ωραίο πάντρεμα. Αυτό είναι που έκανε το άλμπουμ να φανεί πιο μοντέρνο. Έχει πάθος, ένταση, την εμπειρία μας, και μια δυνατή νεανική αύρα. Αυτό είναι το φως στο προσωπικό  τούνελ των Nightrage. 

-Είναι πιο εύκολο τελικά να έχεις περισσότερους Έλληνες στο line up των Nightrage για όλες τις διαδικασίες αλλά και την πρόοδο της μπάντας;

Μ: Σίγουρα αυτο βοηθάει πάρα πολύ, γιατί κι εγώ γύρισα πριν 6-7 χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα, αφότου πέρασα 13,5 χρόνια της ζωής μου στη Σουηδία, ψάχνοντας να βρω έναν καλύτερο δρόμο για τη μπάντα. Τελικά αν έχεις μια τεράστια θέληση, οπουδήποτε μπορείς να φτιάξεις ένα καλό μέλλον για το έργο σου. Αν δεν είσαι τεμπέλης μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά πράγματα. Ειδικά με την παγκοσμιοποίηση που υπάρχει, δεν υπάρχει δικαιολογία για το που βρίσκεσαι, αφού και με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να μιλήσεις στην άλλη άκρη του κόσμου. Βέβαια όσον αφορά όσα μέλη είναι Έλληνες, βοηθάει γιατί κάποιες διαδικασίες γίνονται πιο γρήγορα, και μιλάμε κυριολεκτικά την ίδια γλώσσα. Άλλωστε οι Nightrage από εδώ ξεκίνησαν.

-Μιλώντας και για τον Φώτη, είναι Έλληνας, είναι ένας γνώριμος της μπάντας και παλιό μέλος της. Οπότε φαντάζομαι πως έβαλε και μια έξτρα πινελιά σε αυτό το άλμπουμ σωστά;

Κ: Τον Φώτη προσωπικά τον ξέρω ένα χρόνο, και είναι λες και τον ξέρω 10. Είναι ένας άνθρωπος που αστράφτει με ό,τι κάνει και σαν προσωπικότητα και σαν μουσικός. Εμείς γνωριστήκαμε λόγω των Herta, τον είχα σαν παράδειγμα για όσα κάνει, μου έδειξε τον δρόμο και με βοήθησε να μπω και στους Nightrage, χώρια από τη συμβολή του ίδιου στα διαδικαστικά του νέου δίσκου. Ο Φώτης παράλληλα μέσα σε όσα κάνει, ετοιμάζει και κάτι καινούρια κομμάτια δικά του. Μου είχε βάλει να ακούσω, και του είχα πει πως θα ήθελα να τραγουδήσω μέσα. Γενικά κάθε φορά μετά το studio, σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να παίξω μαζί με τον Φώτη. Ε, τελικά θα γίνει στους Nightrage μιας και αποτελεί πλέον τον νέο μας ντράμερ (η συνέντευξη έγινε τρεις μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση).

Μ: O Φώτης είναι όλα όσα περιέγραψες, είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, τον θεωρώ έναν απίστευτο μουσικό, έπαιζε πριν 20 χρόνια στη μπάντα, κι όταν ανέβηκε στη Σουηδία για το "Descent Into Chaos" άφησε τους πάντες άφωνους με το παίξιμό του, ήδη από τότε που ήταν πιτσιρικάς. Η αλήθεια για τώρα είναι πως ούτε εγώ περίμενα πως θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Πάνω σε μια κουβέντα που κάναμε, σχετικά με την περιοδεία μας στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα το φθινόπωρο, λέγαμε πως θα χρειαστούμε έναν ντράμερ, και από μόνος του πρότεινε να μπει στους Nightrage. Προσωπικά όσο και να ήθελα, δε θα του το ζητούσα, για να μην το φέρω σε κάποια δύσκολη θέση και ξέροντας πόσα πράγματα κάνει. Παγκοσμίως είναι ένας από τους καλύτερους ντράμερ στο metal, και ειλικρινά χαίρομαι που τον ξαναέχω στους Nightrage έπειτα από μια εικοσαετία. Κάτι που όταν μας το ανακοίνωσε εγώ με τον Κωνσταντίνο δεν το πιστεύαμε, χαχα. Επίσης εννοείται πως ήξερε κι ο ίδιος στην παραγωγή τι θέλουμε και πως. Είναι από τους καλύτερους παραγωγούς, πέρα από μουσικός, στον κόσμο, σε ένα τοπ επαγγελματικό επίπεδο,  που φτάνει στα επίπεδα Fredman Studios για παράδειγμα. Συνεχίζοντας λίγο την προηγούμενη ερώτησή σου, νιώθω πως έχουμε έναν πολύ δυνατό ελληνικό κορμό, πλάι στον Magnus και τον Fransisco.

-Ο επαναπατρισμός σου Μάριε, νιώθεις πως σου έδωσε ώθηση και διάθεση για να κυκλοφορείς μουσική πιο συχνά και σταθερά;

Μ: Ναι, πιστεύω πως πήρα τη σωστή απόφαση. Νομίζω πως ό,τι ήταν να κάνω στη Σουηδία, πήγε καλά. Είχα το όνειρο για το πρώτο άλμπουμ της μπάντας, τη συνέχισα για πολύ καιρό εκεί, και δε με ένοιαξε τίποτα. Μπορεί στις αρχές να μην είχα ούτε να φάω, αλλά πήρα την κιθάρα μου και πήγα, μέχρι όπου βγει. Γενικά όταν θέλω κάτι να κάνω, θα το κάνω, ακόμα κι αν δεν έχω να φάω, ακόμα κι αν δεν είμαι παράδειγμα προς μίμηση πάντα. Συγκεκριμένα για τους Nightrage είχα πει πως αν δεν ηχογραφούσα στη Σουηδία το "Sweet Vengeance" δε θα ξαναγυρνούσα ποτέ πίσω. Τελικά γύρισα, και πλέον είμαστε στο 10 άλμπουμ της μπάντας. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, μ'αρέσει που η μπάντα έχει μια πορεία που δεν επηρεάζετε απ'ό,τι κι αν γίνεται. Οι Nightrage είναι ένα άρμα μάχης, όσα κι αν γίνουν, παρά τις δυσκολίες, είμαστε εκεί και τα προσπερνάμε όλα. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί νόμιζα πως δεν έχει αυτό που πρέπει για μια μπάντα. Τελικά, γυρνώντας στην Ελλάδα συνειδητοποιώ πως από εδώ ξεκίνησαν όλα, τα πάντα στη μουσική μου. Νομίζουμε πως το απέναντι μέρος, το ξένο, είναι σίγουρα καλύτερο από το σπίτι μας, ενώ το σπίτι μας, η χώρα μας, που την είχαμε πάντα εδώ, δεν της δίναμε σημασία. 

K: Είναι σαν την ιστορία του Αλχημιστή.

Μ: Ναι! Βλέποντας πίσω τη ζωή μου, νιώθω πως εδώ θα έπρεπε να είμαι. Τη μουσική μου την είχα πάντα στο μυαλό μου. Δεν μετανιώνω καθόλου όσα έκανα, ούτε πιστεύω πως θα έκανα τότε εδώ , τα άλμπουμ που έκανα στη Σουηδία, αλλά η Ελλάδα ήταν η απαρχή των πραγμάτων. Εδώ όμως είναι το κλίμα που σε εμπνέει και σε "φτιάχνει" διαφορετικά, έχεις τους φίλους σου γύρω, ανθρώπους που ξέρεις. Τώρα που το βλέπω, σε αυτή τη φάση των Nightrage, ναι μου δίνει άλλη ψυχολογία.

-Σίγουρα όμως η περίοδος στη Σουηδία είναι παράσημο έτσι;

Μ: Ναι, έμαθα πολλά εκεί. Ταίριαζε κι ο ήχος που είχα στο κεφάλι μου. Όπως είπα όμως η μουσική υπήρχε πάντα στο μυαλό μου. Ήταν ένας άθλος, η αρχή μου ειδικά, εκεί. Δε ξέρω πόσο εύκολο είναι να το κάνει κάποιος αποκλειστικά δηλαδή για κάτι που αγαπάει. Τότε έβλεπα μόνο αυτό, γυρνώντας πίσω, ξέρω πως πάντα εδώ άνηκα. Έχω μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη και ξαναγύρισε στον τόπο της, με μια εμπειρία. Σημασία έχει πως όπου κι αν είσαι, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Τα καλύτερα πράγματα της μπάντας γεννήθηκαν και γεννιούνται εδώ.

-Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει η καλή συνείδηση, από όπου κι αν ξεκίνησε;

Μ: Ναι, άκου να δεις. Δεν ένιωσα ποτέ πως μας χρωστάει το σύμπαν, ή πως είμαστε καλύτεροι από όλους. Οπότε ναι, είμαι καλά με τον εαυτό μου, χαίρομαι για όσα έχω κάνει, και τα πράγματα έγιναν όπως έπρεπε να έχουν γίνει. Δίνω πάντα τον εαυτό μου, τον τελευταίο καιρό νιώθω πως είναι ο καλύτερος εαυτός μας, και πάντα αυτό θέλω να κάνω. Σίγουρα τα καλύτερα έρχονται, κι αυτό δεν είναι απλώς ένας λόγος, θέλει πολλή δουλειά για να πετύχει αυτό. Τον κόσμο σου τον κερδίζεις, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, όταν το metal μας βρίσκει ανταπόκριση. Δε μας έχει χαριστεί κάτι, ούτε θα μας χαριστεί, ο κόσμος δεν είναι χαζός, κι όταν δει πως παίζεις χαζοτράγουδα, ή pop για να πουλήσεις, θα σε πάρει χαμπάρι και θα σε αφήσει. 

-Κλείνοντας, αν και είναι νωρίς, πιστεύετε πως το επόμενο άλμπουμ, θα πατήσει στα χνάρια τους "Remains Of A Dead World";

Κ: To συζητάμε πολύ με τον Μάριο αυτό. H αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάποια απάντηση για αυτό. Θέλουμε σίγουρα να κάνουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο για τον επόμενο δίσκο, και με τον ερχομό του Φώτη θα μπουν και οι δικές του ιδέες, κι έχω κι εγώ ιδέες για τους στίχους, τη φωνή μου, αλλά και το πως θα ήθελα από μεριάς μου να ακούγεται το επόμενο άλμπουμ. Υπάρχει ήδη μια κουβέντα, με τον καιρό θα γίνει πολύ μεγαλύτερη. Είμαστε πολύ δεμένοι σαν φίλοι, και με τη συγκεκριμένη μουσική μπορούν να μπουν πολύ ωραία πράγματα κι ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του. Ο Μάριος κυρίως και στο συνθετικό κομμάτι και στις κιθάρες νομίζω έχει ήδη ιδέες, και δε νομίζω πως θα ακολουθηθεί κάτι που έχουν κάνει ήδη οι Nightrage. Προφανώς το χαρακτηριστικό στοιχείο της μπάντας δε θα φύγει, υπάρχει ταυτότητα μέσα που θα μείνει απαράλλαχτη. Υπάρχει ήδη τρομερός ενθουσιασμός και μεταξύ μας, και με τα παιδιά στη Σουηδία για αυτό το άλμπουμ, που μας δίνει δύναμη και ώθηση. Ο κόσμος ήδη έχει επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύουμε κι εμείς για τον νέο δίσκο, Θέλουμε να βγάλουμε έναν δίσκο που θα πούμε "κοίτα, τι κάναμε", πως μία ιστορία 20+ ετών, έφτασε εδώ. Δε μας πολυενδιαφέρει το κομμάτι, του πάταγου, του να μοσχοπουλήσουμε ή κάτι τέτοιο, αλλά να είμαστε εμείς καλά που αγαπάμε τους Nightrage. Προσωπικά, θέλω να βάλω πολλές δυναμικές στο επόμενο άλμπουμ, να έχω κάποια ρυθμικά σημεία, να μην ακολουθήσουμε κάποια πεπατημένη, με Intro, verse, prechorus, chorus, solo, verse chorus ας πούμε. Να κάνουμε κάτι πιο ποικίλο. Αυτή είναι η δική μου άποψη, δεν το έχω πει ανοιχτά στον Μάριο για να το συζητήσουμε τόσο λεπτομερώς.

Μ: Θα γίνει, έτσι!

Κ: Ναι, κάπως έτσι το σκέφτομαι. Είμαστε πιστοί σε αυτό το όραμα για τη μπάντα, δεν είμαστε 15 χρονών, και νομίζω πως με την όρεξη και το πάθος που έχουμε τώρα, ο μόνος τρόπος για να χαλάσει, που δεν το πιστεύω, είναι μόνο αν τύχει κάτι πολύ περίεργο και έξω από τη μπάντα. Προς το παρόν δίνουμε βάση στην κυκλοφορία του νέου δίσκου, και στα live που έρχονται. Τον Οκτώβρη θα παίξουμε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ίσως πάμε και στην Αυστραλία για πρώτη φορά, θα ανακοινωθούν κι άλλες εμφανίσεις σύντομα, θα παίξουμε κομμάτια από όλη την πορεία της μπάντας, παλιά κομμάτια από την εποχή του Φώτη, που θα ταιριάζουν αλλά και από το νέο άλμπουμ. Έτσι μόλις πάρουμε μια καλή γεύση από τον δρόμο, θα γυρίσουμε για τις ετοιμασίες του νέου άλμπουμ. Μη ξεχνάμε πως πρέπει να είμαστε συνεπείς, και κάθε δύο χρόνια να έχουμε νέο δίσκο.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: