Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Evergrey στο Metal View: Από το κενό προκύπτουν τα πάντα και στο κενό επιστρέφουν

Evergrey, μια μπάντα που άλλαξε με τον δικό της τρόπο τον ήχο του Γκέτεμποργκ, μακριά από μελοντεθιές, αλλά με τεχνική και προοδευτική κατεύθυνση, δημιουργώντας και μια ξεχωριστή ταυτότητα. Φέτος, στο κατώφλι των 30 χρόνων τους,  επιστρέφουν πιο δυναμικοί, μα πάντα στην εποχή τους, με το 14ο πόνημά τους, "Theories Of Emptiness". Για αυτό δίνει τις απαντήσεις του, στο Metal View και ο μπασίστας της μπάντας, Johan Niemann, βάζοντας μας ουσιωδώς στο κλίμα της μουσικής του.


-Καταρχάς, το Theories of Emptiness είναι το τρίτο σας άλμπουμ μέσα σε τρία χρόνια, νιώθετε γεμάτοι έμπνευση και ιδέες μετά την πανδημία ή η ψυχή της μπάντας είχε πολλά να πει και τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή;

Λοιπόν, η πανδημία ήταν καλή για εμάς. Περίεργο πράγμα να το πει κανείς, αλλά είναι αλήθεια. Καταφέραμε να κάνουμε πολλή δουλειά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πες το έμπνευση, πες το πειθαρχία, όπως θες, αλλά είμαστε αποτελεσματικοί. Λάβαμε στις ζωές μας κάτι αρνητικό και το μετατρέψαμε σε κάτι θετικό.

-Είστε γνωστοί για τις μελωδίες και την μεστή μουσική σας, αλλά τώρα νιώθω ότι αυτός ο δυνατός ήχος έρχεται πιο ατμοσφαιρικός και αιθέριος. Πώς έγινε αυτό;

Εξελισσόμαστε και προοδεύουμε ως άνθρωποι και ως τραγουδοποιοί και μουσικοί. Το να κάνουμε τον ίδιο δίσκο ξανά και ξανά δεν μας ενδιαφέρει. Μας αρέσουν τα διάφορα είδη μουσικής και αντλούμε έμπνευση από όπου μπορούμε να τη βρούμε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βγει στη μουσική.

-Επίσης τόσο μουσικά όσο και καλλιτεχνικά, υπάρχει μια ψυχρή και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Τι σας ενέπνευσε για αυτό;

Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία υπήρχαν πάντα. Ίσως γινόμαστε καλύτεροι στο να τα βγάζουμε ανοιχτά και να συμφιλιωνόμαστε περισσότερο. Οι Evergrey δεν ήταν ποτέ μια «χαρούμενη» μπάντα. Η μελαγχολία και η απόγνωση είναι μόνιμοι σύντροφοι της πορείας μας.

-Ποιες είναι οι θεωρίες του κενού που έχουν οι Evergrey;

Το κενό είναι ένας τρόπος αντίληψης, ένας τρόπος να βλέπεις την εμπειρία, να παρατηρείς, να μην προσθέτεις τίποτα, να μην αφαιρείς τίποτα. Από το κενό προκύπτουν τα πάντα. Στο κενό, όλα επιστρέφουν.

-Νιώθεις ότι μόλις κυκλοφορήσατε το πιο φιλοσοφημένο άλμπουμ σας;

 Και ναι και όχι. Ναι, με την έννοια ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κάνουμε αυτόν τον δίσκο όσο το δυνατόν καλύτερο και ουσιαστικό. Όχι, με την έννοια ότι δεν είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε τι είναι τι. Γράφουμε μέσα από τη ψυχή μας και παίζουμε και τραγουδάμε  στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Μετά από αυτό, όταν κυκλοφορήσει ο δίσκος, δεν μας ανήκει πλέον. Ανήκει σε σένα, τον ακροατή.

-Στην ατμόσφαιρα του δίσκου ταίριαζε τέλεια η συνεργασία με τον Jonas Renkse. Πώς το αποφάασίσατε;

Ο Tom γνώρισε τον Jonas Renkse στις εμφανίσεις που έκαναν οι Ayreon στο Tilburg της Ολλανδίας. Το πέτυχαν και έγιναν γρήγορα φίλοι. Τότε ο Tom είχε την ιδέα ότι χρειαζόμασταν έναν καλεσμένο τραγουδιστή σε ένα τραγούδι, και φυσικά ο κληρος έπεσε στον Jonas. Νομίζω ότι παρέδωσε πραγματικά εαυτόν σε αυτό το τραγούδι. Θεωρώ πως είναι απολύτως ένα εκπληκτικό τραγούδι.

-Είστε ένα συγκρότημα που έχει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας αναμνήσεις από εδώ;

Έχει περάσει τόσος καιρός που μετά βίας θυμάμαι. Ξέρω ότι μου αρέσει το φαγητό και η αρχιτεκτονική. Μπορεί κανείς πραγματικά να νιώσει τα φτερά της ιστορίας όταν περπατά και βλέπει τα αξιοθέατα. Είναι ένα καταπληκτικό μέρος σε κάθε μήκος του.

-Υπάρχουν σχέδια για σόου στη χώρα μας;

Παίζουμε στο φεστιβάλ Rethymno Rocks στην Κρήτη στις 31 Αυγούστου. Θα παίξουμε και στην ηπειρωτική χώρα, συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: