Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

WIZARDTHRONE-HYBERCUBE NECRODIMENSIONS (Album Review)

Οι Wizardthrone είναι ένα αναπάντεχα νεοσύστατο σχήμα που αποτελείται από μέλη μεγάλων σύγχρονων μπαντών όπως οι Alestorm, Gloryhammer και Aether Realm. Προχωρώντας μάλιστα λίγο παραπέρα από τις πεπατημένες των κύριων τους καλλιτεχνικών ανησυχιών, είπαν να μπουν σε λίγο πιο μελανά σημεία του metal, και να φέρουν τώρα με αυτό το supergroup, το ντεμπούτο τους υπό τον τίτλο "Hybercube Necrodimensions" για να φτιάξουν και καινούριες περιπέτειες.

Η φαντασία και ο φουτουρισμός είναι στοιχεία που ανέκαθεν ιντρίγκαραν τους φίλους του σκληρού ήχου και των ακραίων ιδιωμάτων, με τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν ως θεματικές και περαιτέρω έδαφος. Έτσι με αυτή τη λογική, οι Wizardthrone αναμιγνύουν πολλά στοιχεία και εντείνουν τις αισθήσεις μέσα από την ατμόσφαιρα και την τεχνική τους. Μάλιστα με ένα μεγαλειώδες ύφος, ήδη από την αρχή, μέσω του "Black Hole Quantum Thermodynamics" καταλαβαίνουμε τη σκέψη τους, αφού το στυλ τους κρατά τα γκέμια του power metal, αλλά οδηγεί τον δίσκο σε extreme μονοπάτια, με το ευρύ φάσμα του μελωδικού death metal αλλά και του συμφωνικού black να ανοίγεται μπροστά μας. Από τη μία μάλιστα είναι σαν να συναντάμε τους Children Of Bodom, κι από την άλλη σε κομμάτια σαν το "Frozen Winds Of Thyraxia" ή τον γλωσσοδέτη "The Coalescence of Nine Stars in the System Once Known as Markarian-231" να βλέπουμε μια πιο φωτεινή πλευρά των Dimmu Borgir.

Mε βάση την προηγούμενη φράση κιόλας, η έλλειψη σκότους είναι κάτι που όντως ξεφεύγει από το κλασικό black/death κλίμα, αλλά από την άλλη οι εντάσεις και οι αλλεπάλληλοι ρυθμοί κρατούν αυτά τα στοιχεία αρκετά ζωντανά, μαζί με τις πλούσιες, μυστηριώδεις μελωδίες που κατακλύζουν το σύνολο απ'άκρη σε άκρη.  Βέβαια σε ένα τόσο πλούσιο σύνολο δε θα μπορούσαν να λείπουν και πιο heavy πινελιές κυρίως στο δίδυμο των "Incantation Of The Red Order" και "Forbidden Equations Deep Within the Epimethean Wasteland", δείχνοντας και πιο έντονα αυτό το ταξίδι προς άλλες διαστάσεις με τα εξωκοσμικά εφέ τους, όπως ακριβώς θα συμβεί και με το ομώνυμο, λίγο πριν το τελικό στάδιο, του "Beyond The Wizardthrone", με τον απόκοσμο και πομπώδη σινεματικό χαρακτήρα του, που κρατά 13 ολόκληρα λεπτά, αν και η πραγματική ακρότητα επιφυλάσσεται στο "Of Tesseractual Gateways and the Grand Duplicity of Xhul".

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί κάνουν το παρόν άλμπουμ ένα μουσικό Matrix, κι αυτό είναι το σπουδαίο της υπόθεσης. Από την άλλη, τέτοιες μουσικές είναι πολυειπωμένες, ακόμα και στον δείκτη της πρωτοτυπίας, όπου πολλοί έχουν ξεκινήσει να ψάχνονται αναλόγως. Το μεγάλο θέμα όμως, που κάποιους θα τους διχάσει, αλλά ο γράφοντας το βρίσκει αρκετά ελκυστικό είναι πως μέσα σε τόσο αστείρευτο ταλέντο, και συνάμα τους βαρύγδουπους τίτλους, η έννοια της τρολλιάς και της φαντασίας, φτιάχνει ένα τίμιο κι άκρως δυνατό άλμπουμ που πραγματικά πετυχαίνει τον στόχο του. Δε ξέρω αν το wizard extreme metal τους όντως θα μαγέψει τα πλήθη, αλλά σίγουρα μέσα από το "Hybercube Necrodimensions" όλα όσα μεταφράζονται στον τίτλο μπορούν να φανούν. Τέλος, το ντεμπούτο αυτής της μπάντας μέσα στην όλη ειρωνεία, δημιουργεί όντως νοητά οδοιπορικά γεμάτα επιθετικότητα και μεγαλοπρέπεια, μπλέκοντας 'μεταλλικά' τον Asimov με τον Lovecraft και τον Κing με τον Clarke.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: