Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ophidian I στο Metal View: Το να γίνεις ο ήχος για να γοητεύσεις παρά για να μπερδέψεις είναι το κλειδί!

Τεχνικοί, παρανοϊκοί, ψυχροί και δυσοίωνοι, οι ήχοι των Ophidian I αντικατοπτρίζουν τον εαυτό των μελών τους. Το Ισλανδικό συγκρότημα, κυκλοφορώντας φέτος το δεύτερο τους άλμπουμ, δίνουν νέα στοιχεία, και μια φουτουριστική χροιά γύρω από την ανθρώπινη, ψυχική έκφραση. Όλα αυτά στο περιπετειώδες και χαοτικό "Desolate" που δίνει μια νέα πνοή στο τεχνικό death metal, και το ίδιο το συγκρότημα ανταποκρίνεται στην περιέργεια του Metal View

-Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για το νέο σας δίσκο. Πώς και χρειάστηκε 9 χρόνια για έναν νέο δίσκο;

Ευχαριστούμε αρχικά! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα και ανυπομονούμε να το κυκλοφορήσουμε. Το συγκρότημα δεν παρέμεινε ενεργό κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ αυτών των δύο άλμπουμ. Από τη στιγμή που βάλαμε μια νέα κατεύθυνση και νέα μέλη, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε αυτό τον δρόμο. Η προηγούμενη επαφή της μπάντας - συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου άλμπουμ - δεν έχει ελάχιστα κοινά με αυτόν τον νέο δίσκο. Εμείς οι ίδιοι βλέπουμε το «Desolate» ως μια νέα αρχή και ένα νέο έναυσμα για τους Ophidian I.

-Το νέο σας άλμπουμ ακούγεται πιο ώριμο και σαν μια προοδευτική εξέλιξη του ντεμπούτου σας. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος σας;

Οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του «Desolate» με ένα πολύ σαφές όραμα για το ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα. Χρειάστηκε πολλή αφοσίωση για να φτάσουμε εκεί και προσπαθήσαμε πραγματικά να φτιάξουμε ένα άλμπουμ που θα είχε την ουσία να αφήσει το δικό του στίγμα. Θα μπορούσες σίγουρα να πεις ότι η ωριμότητα και ο συνολικός ήχος του δίσκου υπολογίστηκαν πάρα πολύ και ήταν απολύτως κάτι που ζητούσαμε. Είναι υπέροχο να ακούς ότι είναι κάτι που παρατηρείται και βγαίνει προς τα έξω!

- Πιστεύετε ότι κατά καιρούς βρίσκετε τον μουσικό δρόμο και την ταυτότητά σας;

Ως άτομα είμαστε όλοι πολύ δυνατοί, με πείσμα και όλοι έχουμε τις δικές μας πατέντες και μια σφαιρική γνώμη γύρω από τη μουσική. Η δημιουργία ενός ήχου με εύρος, όπως αυτό που απαιτεί η μπάντα, συνολικά, είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μπορεί συχνά να είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, για εμάς, είχαμε χτίσει σχεδόν την κατεύθυνση και την ουσιαστική ταυτότητα που θέλαμε όταν πήγαμε σε αυτό το άλμπουμ. Αυτό μας έκανε όλους να αφοσιωθούμε και να δεσμευτούμε ώστε να φέρουμε το απόλυτο καλό στο προσκήνιο με κάθε δυνατό τρόπο.

- Κάτι πολύ ενδιαφέρον στη μουσική σας είναι ο ήχος της κιθάρας. Είναι αρκετά εύκολο για εσάς να έχετε έναν αιχμηρό, γυαλισμένο και κλασικά heavy ήχο στο brutal και extreme ύφος σας;

Το να αναπτύξεις τον ήχο της κιθάρας για το είδος της μουσικής μας απαιτεί σίγουρα κάποια δουλειά και μας πήρε λίγο χρόνο για να φτάσουμε εκεί που θέλαμε, παρόλο που ζούμε σε μια εποχή πρωτότυπου και πλούσιου υλικού στον τομέα των κιθαρών, των ενισχυτών και των υπόλοιπων εξοπλισμών. Βέβαια το να βρεις έναν τρόπο για να προβάλεις και να πάρεις έναν  συγκεκριμένο ήχο δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο και εφικτό όσο τώρα. Γι 'αυτό το εκμεταλλευόμαστε, το χρησιμοποιούμε και συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για όλα τα πιο πρόσφατα και καλά νέα που αφορούν την κιθάρα. Βέβαια μεγάλο ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα παίζει και ο ίδιος ο παίκτης. Στο ακραίο metal, η ταχύτητα έχει επίσης αναπόσπαστη θέση, αλλά πάντα ακούγεται ο ήχος κι ο εαυτός ενός παίκτη. Ο ήχος της κιθάρας που χρησιμοποιούμε για παράδειγμα είναι αρκετά ξερός χωρίς πολλή βαριά παραμόρφωση. Αυτό δημιουργεί έναν λεπτομερή κι ακριβή ήχο που όταν θες γίνεται αρκετά heavy, όσο θες.

-Αισθάνομαι ότι το νέο σας άλμπουμ έχει έναν φουτουριστικό, δυστοπικό και sci-fi χαρακτήρα. Είστε οπαδοί αυτής της κουλτούρας; Είναι μια θεματική που ανοίγει τους ορίζοντές σας τόσο λυρικά όσο και μουσικά;

Ναι, θα μπορούσες να το πεις αυτό. Μας αρέσει πολύ αυτή η αισθητική και ταιριάζει πολύ καλά με τη μουσική ιδέα του συγκροτήματος - αφού δημιουργώντας πολύ γρήγορη και τεχνική μουσική, αλλά διατηρώντας και εστιάζοντας στον λυρισμό και τη συνθετικότητα. Ουσιαστικά λειτουργούμε χωρίς όρια. Στιχουργικά δεν ασχολούμαστε υπερβολικά με αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον άμεσα. Οι περισσότεροι από τους στίχους είναι προσωπικής φύσης και έτσι κάποιες από αυτές οι σκέψεις εκφράζονται μέσω αλληγοριών, όπως τα θέματα που ανέφερες.

-Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ μουσικότητας και τεχνικής στο death metal σας;

Μας αρέσει να το πιστεύουμε και βασικά ελπίζουμε να  μην υπάρχει καν γραμμή! Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε πρώτα καλά τραγούδια. Η κατανόηση της τεχνικής μουσικής όπου είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει μια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών. Αυτή είναι μια συνεχής εμμονή και θα είναι και η ιδέα της μπάντας να προχωρήσει επίσης. Συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο, αλλά μόλις συνδεθούν γίνονται μαγικά και δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο που είναι σχεδόν μαγικό. Το να γίνεις ο ήχος για να γοητεύσεις παρά για να μπερδέψεις είναι το κλειδί!

- Πιστεύετε ότι μια μεγάλη εταιρεία όπως η Season Of Mist μπορεί να βοηθήσει το όνομά σας να γίνει μεγαλύτερο;

Το να έχεις έναν εξαιρετικό συνεργάτη όταν βγάζεις μουσική στον κόσμο σήμερα είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Η Season Of Mist έχει μια πηγαία ικανότητα για να συγκεντρώσει την προσοχή και από τους σωστούς ανθρώπους, οπότε θεωρούμε τον εαυτό μας εξαιρετικά τυχερό που συνεργαζόμαστε μαζί τους.

-Βλέπω ότι η metal σκηνή της Ισλανδίας με τα χρόνια αναπτύσσεται. Πιστεύετε ότι είναι πολύ γνωστό το underground στο extreme metal;

Ναι σίγουρα. Πριν από πολλά χρόνια, το Ισλανδικό metal δεν είχε ουσιαστικά καμία αναγνώριση από οπουδήποτε στο εξωτερικό. Με την παγκοσμιοποίηση και μια έκρηξη πολλών metal συγκροτημάτων, η κατάσταση έχει γυρίσει εντελώς. Τώρα οι περισσότερες μπάντες στους metal κύκλους της Ισλανδίας είναι πολύ δραστήριες, πολλές από τις οποίες έχουν υπογράψει σε δισκογραφικές εταιρείες και περιοδεύουν στον κόσμο. Θα έλεγα ότι η Ισλανδία έχει τώρα μια απίστευτα παραγωγική σκηνή που μπορεί και θα συνεχίσει να προσελκύει πολύ προσοχή από όλο τον κόσμο.

- Πιστεύετε ότι η κατάσταση της πανδημίας κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για την προώθηση του "Desolate" τώρα;

Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα επηρεάσει την προώθηση και να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, τείνω να πω ναι. Στην καλύτερη θα κυκλοφορούσαμε το άλμπουμ και θα είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε και να ταξιδέψουμε σε μια προσπάθεια να το προωθήσουμε, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο υπό αύτην την κατάσταση. Με έμφαση σε ψηφιακά υλικά κάθε είδους, ελπίζουμε να μπορούμε να μεταφέρουμε τη μουσική μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

-Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια είναι δικά σας...

Ευχαριστούμε  για το ενδιαφέρον! Έχουμε πολύ υλικό που θα συμπέσει με την κυκλοφορία του «Desolate» στις 16 Ιουλίου, οπότε σας παροτρύνουμε  να παρακολουθείτε τα κοινωνικά μας δίκτυα για όλα τα νέα των Ophidian I τις επόμενες εβδομάδες. Ρίξτε μια ματιά στο πρώτο μας single "Diamonds", "Spiral To Oblivion" και "Storm Aglow" στο YouTube, στο Spotify και σε όλες τις άλλες πλατφόρμες. Οι προπαραγγελίες για το άλμπουμ είναι διαθέσιμες στο shop.season-of-mist.com

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ENGLISH VERSION

 -First of all congratulations for your new record. Why did you need 9 years for a new record?

Thank you! We are very happy with the end result and are very much looking forward to the release. The band did not really remain active during the breadth of the period between these albums. After settling on a new direction and new members we decided to get back to it. The previous iteration of the band - including the last album - has little to nothing in common with this new record. We ourselves view ‘Desolate’ as a new beginning and fresh start for Ophidian I.

-Your new album sounds more mature and like a progress of your debut. This was your main goal?

We went into the making of ‘Desolate’ with a very clear vision of what the outcome should be. It took a lot of dedication to get there and we really strived to make an album that’d have the substance to leave a mark behind. You could definitely say that the maturity and overall sound of the record was very much calculated and absolutely something we were going for. Awesome to hear that’s something you noticed!  

-Do you feel that from time to time you find your musical way and identity?

As individuals we are all very strong-minded and each have our own patent and relatively complete views as far as our respective musical opinions and ideas. Creating a sound of a collective, such as this band, is very different and can often be very difficult. However, for us, we pretty much had the direction and essential identity settled when going into this album. That made us all very invested and committed to bring our absolute best to the table in every way possible.  

-Something that intrigued me on your music is the guitar sound. Is it easy enough for you to have a sharp, polished and classical heavy sound along your brutal and extreme motive? 

Developing a guitar sound for our sort of music certainly takes some work and it took us some time to get where we wanted in terms of sound. Although we are living during a time of unprecedented offerings within the realm of guitar gear, amps and other equipment. Figuring out a way to get a specific sound across has probably never been as attainable as now. So we make use of that and keep up to date on all the latest and greatest when it comes to new gear. Much of the sound comes from the player though. In extreme metal genres gear plays an integral part as well, but the sound of a player always comes through. The guitar sound we use is for example fairly dry and not heavily gained. This opts for a precise and exact sound that also hits heavy when you want it to. 

-I feel that your new album has a futuristic, dystopic and sci-fi vibe. Are you fans of this subculture? Is it a thematic that opens your horizons both lyrically and musically?

Yes, you could say that. We are very much into that aesthetic and it goes very well with the musical concept of the band as well - creating very fast and technical music but retain focus on musicality and songwriting. Essentially testing and expanding boundaries. Lyrically we are not overly concerned with those elements. Most of the lyrics are of personal nature and occasionally those thoughts are expressed through allegories such as the themes you mention. 

-Is there a thin line between musicality and technique on your death metal?

We like to think so - hopefully there’s no line! The idea was to create good songs first and foremost. Getting that grasp on technical music where it’s a tool that can be used to express a variety of different traits is a continuous obsession and will be the notion of the band going forward as well. It can often be tricky to discern the two, but once they’re intertwined they become magic and create a soundscape that’s almost mesmerizing.  Getting the sound to become mesmerizing rather than nauseating is key!  

-Do you believe that a big label like Season Of Mist can help your name to become bigger?

Having a great partner when getting music out into the world today is incredibly valuable. Season Of Mist have an inherent knack for garnering attention and from the right people, so we consider ourselves extremely fortunate to be working with them.

-I see that the metal scene of Iceland over the years grows. Do you believe that it's coming well known to the underground in extreme metal?

Yes, for sure. Not many years ago, Icelandic metal was getting basically no recognition from anywhere abroad. With globalization and a burst of metal bands the situation has turned itself completely around. Now most bands within the metal circles in Iceland are very active with many of them signed to labels and touring the world.  I’d say Iceland has now an incredibly prolific scene that does, and will continue to, get much deserved attention from all over the world.

-Do you believe that the pandemic situation make the things harder for the promotion of "Desolate" now?

It does change things. We will have to wait and see how it’ll affect the promotion and  release itself. However I’m inclined to say yes. Optimally we’d be releasing the album and have the possibility to perform and travel in an effort to promote it, but we’ll be making the best out of the situation at hand. With emphasis on digital materials of all sorts we hope to be able to get our music across to as many as possible. 

-Thank you for this interview, the last words are yours…

Thank you for taking interest! We have loads of materials of various sorts lined up to coincide with the release of ‘Desolate’ on July 16th so we encourage you to keep up with our socials for all things Ophidian I in the coming weeks. In the meantime, please check out our first single ‘Diamonds’, 'Spiral To Oblivion' and 'Storm Aglow', out now on YouTube, Spotify and all other platforms. Pre-Orders for the album are up at shop.season-of-mist.com..Take care!

John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: