Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

EXORCIZPHOBIA-DIGITOTALITY (Album Review)

Οι Exorcizphobia έχουν φτιάξει ένα δικό τους όνομα στον thrash metal χώρο με ήδη ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ και μια πλειάδα από EP και split δουλειές. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, και εν μέσω τρομακτικών παγκόσμιων γεγονότων, οι ίδιοι παίρνουν ένα κομμάτι της σύγχρονης εποχής, το μεταμορφώνουν σε ήχο και λόγο, κυκλοφορώντας το "Digitotality" ώστε να χαρούν όσα αξίζουν σε ένα ποικίλο ύφος με σκληρή αισθητική σε ένα σκηνικό πόνου και πλύσης εγκεφάλου.

Σκοτεινοί, δυσοίωνοι και δυστοπικοί, ήδη από την αρχή τους και το "Desires Of The Flesh", οι Τσέχοι με τους ήχους τους μοιάζουν σαν να παλεύουν με τους δαίμονες της κοινωνίας, και τα ξυραφιασμένα τους riffs είναι τα αιχμηρά ξίφη που πολεμούν. Οι μουσικές τους κοντά στην Αμερικάνικη σκηνή, δείχνουν σαν να αποτέλεσαν ένα ξεχασμένο κομμάτι της άλλοτε ακμάζουσας Bay Area, αφού κομμάτια σαν το ομώνυμο και "Profit At All Cost" ή το εξάλεπτο "Ancient Deception" συνδυάζουν τον σκληρό πυρήνα των Exodus, Testament και Ηeathen ενώ γενικά δε λείπουν και τεχνικές προσθήκες με προοδευτική διάθεση και αισθητική που φρεσκάρουν τα 80s σε μια άκρως οργισμένη και επιθετική ατμόσφαιρα, όπως άλλωστε ταιριάζει και σε μια μπάντα του εν λόγω είδους που σέβεται τον εαυτό της .

Το "Correct Opinions" στην εποχή που όλα είναι αμφιλεγόμενα, έρχεται τρελαμένο με εξωφρενικές ταχύτητες και μελωδίες, ενώνοντας το thrash με το κλασικό heavy, όπως πιο πριν θα κάνει και το "Corporate Dance" φέρνοντας στο μυαλό την τεχνοτροπία των Megadeth, κι έτσι βάζει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του Καλιφορνέζικου ήχου. Από την άλλη το "Oumuamua" εμπνευσμένο από τον αέναο κομήτη με το ίδιο όνομα, κάνει ένα βασανιστικό, instrumental πέρασμα, με αργούς τόνους, πότε τραχείς και πότε απαλούς, αφήνοντας μας με ένα καταλυτικό σόλο για να μας οδηγήσει στον επίλογο. Το "Perception Is The Key" με επιθετικότητα και οργή μας ξαναβάζει για μια ύστατη φορά στην κλασική ροή του δίσκου, με τρομερές κορυφώσεις και εκρήξεις έως το τέλος πηγαίνοντας λίγο βορειότερα και στον Καναδά των Voivod.

Σαν μια χρονομηχανή που μας πηγαίνει μπρος και πίσω για 35 χρόνια, το "Digitotality" δείχνει με παλιομοδίτικους, αλλά αρκετά ανανεωμένους τόνους, τα προβλήματα του σήμερα, και την κατοχή της τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο. Με τα κοινωνικά προβλήματα, να μπαίνουν σε μια αύρα επιστημονικής φαντασίας, με τέλειες και καταρτισμένες μουσικές εκφάνσεις και πλήθος επιρροών, οι Exorcizphobia εκφράζονται με πόνο και νεύρο, δείχνοντας πως το μέλλον του Ευρωπαϊκού thrash τους ανήκει, ειδικά τώρα που έχει πάρει τα πάνω του, και εδραιώνεται ξανά σε μια δεύτερη νιότη. Απογειώνοντας τη σκηνή και τους εαυτούς τους, το δεύτερο πόνημα του γκρουπ, φτάνει το underground στην κορυφή του.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: