Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

THE WRETCHED END-IN THESE WOODS, FROM THESE MOUNTAINS (Album Review)


Οι The Wretched End, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως το σκληροτράχηλο death metal παντρεύεται με τον κλασσικό νορβηγικό black metal ήχο, και ενδιάμεσα χώνεται η ατμόσφαιρα και ο πειραματισμός. Το project του Samoth, από τους Emperor, κυκλοφόρησε φέτος την τρίτη κατά σειρά δουλειά, έπειτα από τέσσερα χρόνια και φέρει το όνομ α"From These Woods, To These Mountains".

To album ανοίγει με το ψαρωτικό "Dead Icons", και την black metal εισαγωγή του, που την διαδέχονται άγριες δίκασες και κοφτά φωνητικά, τα οποία στην πορεία ανταλάσσονται με χορωδιακά, καθαρά ρεφραίν. Περίπου στο ίδιο μοτίβο είναι και το "Primordial Freedom", που έχει γίνει και video clip, αλλά και το "Generic Drone", το οποίο πλησιάζει πολύ τους Obituary σε μερικά σημεία.

Ένα από τα κομμάτια που μου έκαναν ιδιαίτερη και θετική εντύπωση είναι το "Old Norwegian Soul", το οποίο είναι σκοτεινό και αργό, και φυσικά σε αυτό βοηθάει και η ιδιαίτερη φωνή του Atilla από τους Mayhem, δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
Άλλο ένα σκοτεινό κομμάτι του δίσκου είναι το "Burrowing Deep", στο οποίο οι πειραματισμοί παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο με τα καθαρά φωνητικά και την ανεμιγμένη σύνθεση με indie και metal περάσματα.

To "Misery Harbour" από την άλλη, θυμίζει πολύ στο μυαλό μου, άλλο ένα project του Samoth, τους Zyklon, στο οποίο το death metal του γίνεται ψυχρό με τα κοφτά riffs, ενώ τελειώνει με ένα καταλυτικό κιθαριστικό σόλο και ένα αργό ψιλό-electro εφέ.


Τέλος, ένα κομμάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η διασκευή στους άγνωστους για εμένα Bel Canto, και στο τραγούδι τους "Dewy Fields", στο οποίο συμμετέχει ο Einar Solberg των Leprous με την μαγευτική του φωνή. Σίγουρα είναι ένα κομμάτι, που η ατμόσφαιρα του δε παραπέμπει σε death metal συγκρότημα, αλλά το αποτέλεσμα στα αυτιά μου είναι μοναδικό. Θα μπορούσε κάλλιστα να πλαισιώνει μια ταινία που ίσως να ανφερόταν στην Νορβηγία.


Το "In These Woods, From These Mountains", είναι ίσως ένα από τα καλύτερα ακραία albums που έχω ακούσει μέχρι στιγμής φέτος. Ο τρόπος που ακούγεται το ακραίο metal με την σκοτεινή και απαλή μουσική είναι μοναδικός. Αυτό το project δίνει σίγουρα μια διαφορετική προσέγγιση στον death/black ήχο, και από μόνο του αυτό είναι πολύ καλό.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: