Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

AVERTIA-VERDENSVEVEN (EP Review)


Όπως είναι γνωστό η ακραία σκηνή της Νορβηγίας είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες metal σκηνές του κόσμου, που πέρα από τα θρυλικά ονόματα, υπάρχουν τόσα συγκροτήματα που βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια, όπως οι Avertia από το Bergen που φέτος κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο ""Verdensveven".


To EP αποτελείται από τρία κομμάτια, τα οποία ακολουθούν σχετικα τεχνικούς δρόμους, στο ψυχρό ύφος που χάραξαν πριν καμία εικοσαετία οι συμπατριώτες τους Satyricon, Storm, Taake και Ulver, αλλά και πιο μετά οι Moonsorrow ή οι Finsterfrost.


Τα riffs στο πρώτο κομμάτι "Blandt Rennende Elver" , είναι σκοτεινά και επικά, με μια έντονη δώση της folk παράδοσης, ενώ η φωνή είναι βγαλμένη από τα mid 90s.
To "Ηavn" από την άλλη, όντας πιο δυναμικό παντρεύει το folk/black metal, με κάποιες μελωδικές death metal φόρμες, ενώ τα φωνητικά αλλάζουν χρώμα και μοιάζουν με αυτά των Kvelertak(!), προσπαθώντας ίσως να ακολουθήσουν ένα πιο πειραματικό μονοπάτι, όπως και στο τελευταίο κομμάτι, με τον τίτλο "Brottsjø", όπου μετά την ακουστική, ατμοσφαιρική εισαγωγή, ακολουθεί ένα επικό μακελειό που συνδυάζει τα ύφη των δύο προηγούμενων κομματιών μεταξύ τους, προσκολλώντας όμως στην επική πλευρά.


Να πω την αλήθεια, τους Avertia τους έμαθα από σπόντα, μέσω του Instagram, αλλά σίγουρα ευχαριστήθηκα με αυτό που άκουσα, καθώς φαίνεται πλύ καλά ο επαγγελματισμός μιας νεοσύστατης μπάντας, από μια χώρα με ιστορία στον χώρο.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: