Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ


ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ,μια λέξη που δεν φέρνει στο μυαλό μας,την αισιοδοξία,αλλά αντίθετα μας γεμίζει με σκοτεινιά,θλίψη και πόνο. Έτσι συμβαίνει και με τους Σουηδούς ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια μας περνάνε την θλίψη και την σκοτεινιά με την υπέροχη και μελαγχολική μουσική τους,αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Όλα ξεκίνησαν στην Στοκχόλμη το 1991,όταν ο νεαρός τότε κιθαρίστας Anders Nyström μαζί με τον τραγουδιστή Jonas Renkse αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπάντα που θα είχε το όνομα Katatonia.
Έτσι μετά από κάποια demos στην περίοδο 1991-92 και ένα ΕΡ ,κυκλοφόρησαν ένα σκοτεινό και βαρύ album με τίτλο “Dance Of December Souls”. To 1996 κυκλοφορούν ένα split με τους Primordial και το κομμάτι που παίζουν ονομάζεται “Scarlet Heavens”.Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το δεύτερο album τους που είναι στο ίδιο ύφος με το ντεμπούτο τους και ονομάζεται “Brave Murder Day”.
Σε πιο doom/gothic ύφος έρχεται ο τρίτος δίσκος του 1998 με τίτλο “Discouraged Ones”,και κάπως έτσι θα ει ναι και το επικό(κατά την γνώμη μου) “Tonight's Decision”.
To 2001 κυκλοφορεί ακόμη ένας σκοτεινός δίσκος με τίτλο “Last Fair Deal Gone Down”,και μετά από αυτό,ανά τρία χρόνια θα βγουν και δισκάρες...πραγματικά μελαγχολικά και θλιβερά αριστουργήματα.Το 2003 κυκλοφορεί το “Viva Emptiness”,ένας δίσκος πιο ώριμος αλλά εξίσου σκοτεινός και λυπηρός όπως οι προηγούμενοι,αλλά χωρίς πλέον αυτή την death/doom/gothic σφραγίδα που είχαν οι προκατόχοι του,αλλά σε μια πιο depressive/hard rock/metal φάση.
Έχοντας το ύφος και την ιδέα του “Viva Emptiness”,το 2006 κυκλοφορεί το “The Great Cold Distance” άλλη μια άριστη κυκλοφορία του συγκροτήματος που έχει ύμνους όπως τα “July” ,Soil's Song” και “Deliberation”.
2009, μια χρονιά που σχεδόν όλος ο κόσμος βυθίζεται στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής,οι Katatonia κυκλοφορούν τον 8ο κατά σειρά δίσκο τους “Night Is The New Day”,μια καλή κυκλοφορία που μοιάζει πολύ με την προηγούμενη και αυτό το σκοτεινό feeling του συγκροτήματος,παίρνει και μια πιο alternative μορφή,χωρίς αυτό να μας πειράζει καθόλου,ίσα ίσα που πάει ένα βήμα παραπάνω και η μπάντα!!!
Καλοκαίρι 2012,οι Katatonia κυκλοφρούν το νέο τους αριστούργημα “Dead End Kings”,ένας δίσκος που ενώνει πολλά στοιχεία από τις κυκλοφορίες του 2003-2009,μια κυκλοφορία αρεστή σε όλους τους fans του συγκροτήματος(κυρίως σε αυτούς που τους άρεσε η πιο ,απαλή ,εναλλακτική και depressive αίσθηση των τριών προηγούμενων albums).
Πραγματικά μια κυκλοφορία που έχει κομμάτια που μας κάνουν να σηκωθούμε,να φωνάξουμε,να ξεσπάσουμε,αλλά και κομμάτια που θα μας ηρεμήσουν,θα μας μελαγχολήσουν και θα μας προκαλέσουν διάφορες προσωπικές αναμνήσεις..
ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ,ένα όνομα που αγαπάει ιδιαίτερα την χώρα μας και μας έχει κάνει να ξεσηκωθούμε με τα ιδιαιτέρως χορταστικά live τους.
Πραγματικά περιμένουμε πως και πως την 22η μέρα του Φλεβάρη για να τους απολαύσουμε για ακόμη μια φορά στην χώρα μας,ακούγοντας τα κομμάτια της νέας τους δουλειάς αλλά και τα πιο παλιά και αγαπημένα!!!
 HAILS TO THE SWEDISH MELANCHOLY KINGS!!!

Χώρος:Gagarin 205
Ώρα έναρξης: 20:00 - Τιμή εισιτηρίου: 25 Ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
ΑΘΗΝΑ: Ticket House, Public, Metal Era // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Musicland // OΝ-LINE:www.123tickets.gr και www.viva.gr
Για το Metal View:Γιάννης Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: