Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

On Thorns I Lay στο Metal View: Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα για εμάς

Έχουν ξαπλώσει σε αγκάθια, έχουν ταξιδέψει στο κενό, αλλά έχουν βγει σχεδόν αλώβητοι από όλα αυτά. Οι On Thorns I Lay έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της μελαγχολικής, συναισθηματικής και σκοτεινής μπάντας, κι αποτελούν πρωτεργάτες του εγχώριου death/doom ήχου εδώ και τρεις δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο ενεργοί, δείχνουν πως η καρδιά τους ακόμα χτυπά δυνατά, μιας και κυκλοφόρησαν φέτος το νέο, ομώνυμο άλμπουμ τους, κάνοντας την ακρότητα λυρική και ποιητική, όπως για παράδειγμα έκαναν και οι Paradise Lost του "Icon". Καθόλου τυχαία η αναφορά άλλωστε, μιας και οι δύο μπάντες θα συμπορευθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στο Principal και Fuzz αντίστοιχα, το Σαββατοκύριακο 9/10 Δεκεμβρίου. Λίγο-πολύ για όλα αυτά μας μιλούν και παρακάτω.

-Καταρχάς πώς αποφασίσατε το όνομά σας να κοσμεί και τον τίτλο του φετινού σας άλμπουμ;

Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Θέλαμε να δηλώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και μάλιστα πολύ δυνατά ότι αυτός εδώ ο δίσκος είναι ο καλύτερος στην τριακονταετή μουσική μας καριέρα και είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι.

-Ποια η ανταπόκριση σε αυτό μέχρι στιγμής;

Η ανταπόκριση των κριτικών αλλά και του κοινού σε όσες συναυλίες έχουμε κάνει σε εξωτερικό και Ελλάδα, είναι απλά απίθανες. Ο κόσμος έχει αγαπήσει ήδη τον δίσκο και είναι κάτι που με συγκινεί αφάνταστα μιας και η μουσική μας είναι μέσα από την καρδιά μας .

-O νέος σας δίσκος ηχητικά τονίζει πάλι τη μελαγχολία αλλά με έναν πιο τραχύ και ρυθμικό τόνο και σε δεύτερη φάση με τη μελωδία. Είναι μια νέα προσέγγιση στον ήχο της μπάντας ή κάτι ακούσιο;

Κοίτα ποτέ δεν σχεδιάζουμε πως θα ακουστούμε στον επόμενο δίσκο. Από την άλλη όταν μαζεύουμε το υλικό, δουλεύουμε στο πλέον υψηλό επίπεδο την κάθε λεπτομέρεια. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να ακουγόμαστε φρέσκοι από δίσκο σε δίσκο, σεβόμενοι όμως τον προσωπικό μας ήχο και τη μουσική μας ταυτότητα. Κάτι στο οποίο παλαιότερα ήμασταν ιδιαίτερα επιπόλαιοι.

-Επίσης νιώθω ένα πολύ έντονο βάρος μέσα του, οριακά άγριο. Η ερώτησή μου είναι, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη κυκλοφορία σας, και με μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, εξωτερικεύονται μουσικά τα πιο άγρια ανθρώπινα ένστικτα; 

Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο όλο το υλικό γράφτηκε από μένα κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τα προσωπικά μου. Η μουσική ήταν πραγματικά λυτρωτικός παράγοντας ώστε να τα καταφέρω και να προχωρήσω παρακάτω. Νιώθω πολύ τυχερός που έχω αυτή τη δυνατότητα μιας και όπως έχω ξανά αναφέρει στο παρελθόν, η αποσυμπίεση που μου προσφέρει καθώς και η εσωτερική αναζήτηση με έχουν κάνει έναν πιο ισορροπημένο άνθρωπο.

-Πηγαίνοντας στο καθαρά ηχητικό κομμάτι των On Thorns I Lay, πιστεύετε πως η επανενεργοποίηση της μπάντας και η συχνή κυκλοφορία δίσκων, σας έχουν φτιάξει μια νέα μουσική ταυτότητα, μιας και υπάρχει κάτι πολύ κοινό αναγνωριστικό στα τρια τελευταία σας άλμπουμ; Τα νέα σας μέλη, στο On Thorns I Lay τώρα ειδικά, πιστεύεις πως έφεραν κάτι νέο και φρέσκο στη μπάντα και τη ψυχολογία της τώρα;

Όταν γύρισα από το εξωτερικό το 2015, πήρα την μπάντα από την αδράνεια όπου τα προηγούμενα μέλη την είχαν αφήσει μιας και δεν έπαιζαν καθόλου και με τα νέα παιδιά καταφέραμε με σοβαρότητα, συγκεκριμένο πλάνο, παρά πολλές θυσίες αλλά και με περίσσεια αγάπη σεβασμο στην ιστορία μας και προσήλωση , να φτάσουμε στο σήμερα. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και πίστεψε με, είμαστε γεμάτοι ενέργεια και νιώθουμε πολύ αισιόδοξοι για το μουσικό μας μέλλον μιας και τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα για εμάς.

-Σε λίγο καιρό θα μοιραστείτε τη σκηνή με τους Paradise Lost, πόσο σας έχουν επηρεάσει σαν μπάντα και τι σημαίνει το "Icon" για εσάς;

Αυτή η ιστορική μπάντα είναι πρωτεργάτες του μουσικού ιδιώματος στο οποίοι ανήκουμε, Είναι αυτοί που χάραξαν νέα μονοπάτια πίσω στο 1991 τα οποία τότε, εμείς και άλλοι ακολουθήσαμε. Και να το πω διαφορετικά το άλμπουμ τους Gothic είναι ο λόγος που παίζω μουσική σήμερα, ενώ το Ιcon είναι αυτό που τους καθιέρωσε στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα.

-Τέλος, τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Όπως καταλαβαίνεις είναι τεράστια τιμή για μας να ανοίγουμε για αυτούς τους τύπους σε Θεσσαλονίκη κ  Αθήνα. Θα παίξουμε κυρίως υλικό από τα 3 τελευταία μας άλμπουμ, δίνοντας προτεραιότητα στον τελευταίο μας δίσκο.

Γιάννης Χαρτζανιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: