Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Varathron στο Metal View: Πλέον η κουλτούρα του extreme underground δεν έχει το ίδιο πάθος και χαρακτήρα

Πρωτοπόροι στο εγχώριο black metal, στο πλάι των Rotting Christ και των Necromantia, οι σπουδαίοι Varathron εδραίωσαν το ελληνικό ακραίο ήχο στα παγκόσμια κιτάπια της metal ιστορίας. Φέτος συμπληρώνοντας τα 35 τους χρόνια, κυκλοφορούν το "The Crimson Temple", δείχνοντας μια ακόμα πλευρά του κακού, καταρρίπτοντας και τα δικά τους στεγανά. Για όλα αυτά μιλάει στο Metal View o μπροστάρης και ιδρυτής Stefan Necroabyssious, με τη φλόγα του underground να μη σβήνει, όσο ταυτοχρόνως προετοιμαζόμαστε και για τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο.

-Καταρχάς με τους τρεις τελευταίους σας δίσκους και τη σταθεροποίηση του line up, νιώθεις πως οι Varathron περνούν την καλύτερή τους φάση;

Εννοείται ότι περνάμε την καλύτερή μας φάση γιατί πέρα από το δικό μας στούντιο που έχουμε πλέον, υπάρχει η σταθεροποίηση στη σύνθεση της μπάντας. Έτσι μπορούμε να δουλεύουμε πιο οργανωμένα και μεθοδικά και αυτό φαίνεται σαν αποτέλεσμα στις πολύ καλές δουλειές που κυκλοφορούμε καθώς και στην επιτέλους ενεργή και δραστήρια συναυλιακή μας πορεία σε όλο τον κόσμο.

-Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα με 35 χρόνια ύπαρξης να βγάζει δίσκους φρέσκους, ώριμους αλλά να κρατούν και μια ταυτότητα;

Πιστεύω ότι είναι δύσκολο αλλά από στην δική μας περίπτωση υπάρχει μεγάλο πείσμα, πάθος και επιμονή στο να δουλεύουμε τα καινούρια τραγούδια μας και συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Πιστεύω ότι αυτά τα συστατικά μαζί με την πώρωση που πραγματικά μας κυριεύει οδηγούν σε εξαιρετικά αποτέλεσμα. Εξάλλου όλα τα άλμπουμ ακούγονται σαν Varathron γιατί έχουμε πλέον από τα πρώτα μας βήματα τον δικό μας προσωπικό ήχο άρα και τη δική μας ταυτότητα. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να εξελίσσουμε τον ήχο μας αλλά οι ρίζες και η ιστορία μας θέτουν πάντα την δημιουργική κατευθυντήριο και τα όρια που καλό είναι να έχει ένα συγκρότημα με προσωπικότητα.

-Νιώθετε το "The Crimson Temple" ως μια φυσική εξέλιξη του "Patriarchs Of Evil";

Το "The Crimson Temple" είναι όντως ένα βήμα πέρα από το "Patriarchs Of Evil" σε μουσικό επίπεδο, παραγωγής αλλά και στο εικαστικό κομμάτι θα έλεγα. Θεωρούμε ότι το Patriarchs ήταν ένας πολύ δυνατός δίσκος και έτσι έπρεπε να θέσουμε ως στόχο το κάτι παραπάνω και όχι να επαναπαυτούμε. Το καινούργιο άλμπουμ είναι ξεκάθαρα μια φυσική εξέλιξη. Μάλιστα, 4 από τα κομμάτια υπήρχαν σε αρχική μορφή από την περίοδο που ηχογραφήσαμε το Patriarchs of Evil.

-Ποιο είναι το νόημα πίσω από τον τίτλο του δίσκου;

Το “The Crimson Temple” είναι ο πορφυρός ναός, ο ναός – θυσιαστήριο των αθώων ψυχών στο όνομα του αιώνιου σκοτεινού θεού. Το αίμα των αθώων ψυχών ποτίζει και τρέφει τις αβυσσαλέες δαιμονικές οντότητες. Αυτό απεικονίζει με τον πιο καταπληκτικό τρόπο ο Paolo Girardi σ’ αυτόν τον υπέροχο εξώφυλλο- πίνακα που μοιάζει να βγήκε από τον 15ο-16ο αιώνα, τότε που βασίλευαν οι Φλαμανδοί ζωγράφοι- αποκρυφιστές.

-Ηχητικά βλέπω, κυρίως τώρα μια έντονη heavy κατεύθυνση που μπολιάζεται με το black metal. Είναι κάτι που χτίστηκε με τον καιρό ή το κλασικό metal αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης;

Από το 1978 που πρώτο άκουσα heavy metal μέχρι και σήμερα που είμαι ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός ακούω και παίζω heavy metal. Πάντα το heavy θα είναι επιρροή μας και πάντα θα υπάρχουν στα τραγούδια μας στοιχεία από την μουσική που λατρεύουμε. Εξάλλου είναι μεγάλο προτέρημα να μπορεί μία μπάντα κρατώντας πιστά το στιλ της να προσθέσει διάφορα στοιχεία που να μην αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά να δίνουν μια ιδιαίτερη μουσική περιπλάνηση στα αυτιά του ακροατή. Το κλασικό heavy metal αποτελεί σίγουρα κομμάτι της προσωπικότητας μας από τα πρώτα μας βήματα.

-Επίσης, έστω και ανεπαίσθητα και σε λεπτομέρειες, διακρίνονται μεσογειακά, ανατολίτικα αλλά και μερικά ηπειρώτικα στοιχεία. Πώς προέκυψε αυτό; Αποτελεί επιρροή η εγχώρια κουλτούρα;

Σε κάθε άλμπουμ μας προσπαθούμε να βάζουμε στα τραγούδια μας διάφορα στοιχεία που μας αρέσουν και πιστεύουμε ότι θα δώσουν ένα μοναδικό, ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έτσι και στην τελευταία μας δουλειά παντρέψαμε διάφορα στοιχεία θέλοντας να δώσουμε εξωτική και μυστικιστική ατμόσφαιρα. Στην ουσία υπάρχει μια κινηματογραφική προσέγγιση που συνδυάζει όργανα της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου με πολεμικούς ρυθμούς και μελωδίες από την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι είναι πολύ καλό και αυτό το διαπιστώσαμε από τα σχόλια των οπαδών μας και από τις κριτικές στα διάφορα περιοδικά.

-35 χρόνια από την ίδρυση σας, και 30 από το "His Majesty..." πόσα πράγματα βλέπεις να έχουν αλλάξει και στη μπάντα αλλά και στο black metal;

Όσον αφορά την μπάντα πλέον είναι σε άλλο επίπεδο. Επιτέλους είμαστε δεμένοι και οργανωμένοι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε κάθε στόχο μας. Αν αναφερθούμε στη black metal σκηνή, πιστεύω ότι υπάρχει ανοδική πορεία με τις παλιές μπάντες να κυκλοφορούν καταπληκτικές νέες δουλειές αλλά και φρέσκα συγκροτήματα να συνεχίζουν στο ίδιο μονοπάτι δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Φυσικά η κουλτούρα του extreme underground δεν έχει πλέον το ίδιο πάθος και τον ίδιο χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο διαδίκτυο και στην εμπορευματοποίηση των πάντων αλλά τουλάχιστον υπάρχει τρομερή εξέλιξη στο μουσικό κομμάτι.

-Έχεις κάποια αγαπημένη στιγμή ή ανάμνηση από τις πρώιμες εποχές της μπάντας;

Θυμάμαι όλες εκείνες τις πρώτες στιγμές, τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε με τον Μίμη και με τον Σπύρο για την ίδρυση αυτού του συγκροτήματος. Οι αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν ηχογραφήσαμε το πρώτο και το δεύτερο demo. Υπήρχε ένας ατέλειωτος ενθουσιασμός και μία πώρωση άνευ προηγουμένου θα έλεγα. Φυσικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η μπάντα θα έφτανε στα επίπεδα που είναι σήμερα.

-Φέτος βλέπουμε σπουδαίες επιστροφές τόσο από εσάς, αλλά και από τον The Magus και τους Deviser. Το βλέπετε σαν μια δεύτερη νιότη ή μια αναβίωση του παρελθόντος με νέα δεδομένα από τους βετεράνους του ήχου;

Πραγματικά νιώθω μια εσωτερική χαρά όταν βλέπω τα παλιά συγκροτήματα να αναβιώνουν και να κυκλοφορούν πολύ καλές δουλειές. Έτσι πιστεύω ότι δίνουν και το παράδειγμα στις νέες μπάντες να δουλέψουν περισσότερο με πείσμα και με πάθος και να κυκλοφορήσουν και αυτοί με τη σειρά τους καταπληκτικά άλμπουμ. Υπάρχει σίγουρα μια αναβίωση της Ελληνικής extreme σκηνής αλλά και εκτίμηση από τον κόσμο στους "πατέρες" του ήχου. 

-Υπάρχει ακόμα ρομαντισμός στο black metal;

Δεν ξέρω πώς τον εννοείς τον ρομαντισμό εσύ αλλά αν μιλάς για κάποιες αγνές σχέσεις μεταξύ συγκροτημάτων και γενικά οπαδών θα έλεγα ότι αυτό έχει πεθάνει από χρόνια. Νιώθω πραγματικά ευτυχία όταν περιοδεύω και συναντώ παλιές μπάντες και βλέπω αυτό το αγνό metal πνεύμα που υπήρχε να υπάρχει ακόμα μέσα τους. Αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες μπάντες γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει μεταβληθεί, έχει μεταλλαχθεί κυριολεκτικά και έχει εξελιχθεί σε κάτι τόσο πολύ τεχνοκρατικό που τα συναισθήματα για τη μουσική είναι αρκετά απρόσωπα και ρομποτικά. 

-Tέλος, τον Φεβρουάριο ετοιμάζετε δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τι να περιμένουμε σε αυτές; 

Όντως τον Φεβρουάριο θα παίξουμε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τους Deviser, Synteleia και Exillium Noctis. Θα παίξουμε με αγνή πόρωση και πολύ πάθος ενώ ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κομμάτια μας από τα demo μέχρι και το "The Crimson Temple" με ένα αρκετά μεγάλο setlist. Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σου στους Varathron. Stay evil and metal!!!!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: