Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Shade Empire στο Metal View: Η μπάντα δεν προσπάθησε ποτέ να επιβληθεί σε συγκεκριμένη μορφή ή είδος

Οι Shade Empire για κάποιους μπορεί να είναι ένα ακόμα κρυφό διαμάντι στον Φιλανδικό ήχο. Βέβαια, βετεράνοι στο extreme metal, συνδυάζοντας το black/death ιδίωμα τους με industrial, prog ή symphonic στοιχεία, αναδεικνύουν την πολυσχιδή τους προσωπικότητα μέσα στο σκοτάδι. Φέτος, κυκλοφορούν το νέο τους, έκτο άλμπουμ, 'Sunholy', βγάζοντας μέσα από ζοφερά παραδείγματα την εναντίωση τους σε κάθε τι οργανωμένο και κλικαδόρικο. Για όλα αυτά, ο κιθαρίστας Aapeli Kivimäki ως βασικός συνομιλητής αλλά και ο νέος τραγουδιστής Henry Hamalainen με τον ιδρυτή και μπασίστα Eero Mantere μιλούν στο Metal View.

-Καταρχάς, γιατί χρειαστήκατε έξι χρόνια για ένα νέο άλμπουμ;

Aapeli: Γεια σε όλους! Γιατί μας πήρε έξι χρόνια είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό. Αυτός είναι ο χρόνος που μας πήρε για να δημιουργήσουμε ένα νέο άλμπουμ χωρίς να βιαζόμαστε. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει τα συγκροτήματα να κυκλοφορούν νέα πράγματα πολύ πιο συχνά, αλλά έτσι πάνε τα πράγματα μαζί μας. Φυσικά θα μπορούσαμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να βγάζει ένα νέο άλμπουμ κάθε δύο χρόνια, αλλά δεν έχει ουσιώδες νόημα για εμάς.

-Πώς αποφασίσατε για το λογοπαίγνιο 'Sunholy' στον τίτλο;

Aapeli: Υποθέτω ότι ήταν ένα ατύχημα, μόλις έπεσε σαν ιδέα άρεσε σε όλους. Δεν νομίζω ότι το σκεφτήκαμε αρχικά ως λογοπαίγνιο, αλλά μάλλον μια περίεργη λέξη που περιέγραφε τέλεια το θέμα του άλμπουμ. Και φυσικά μας άρεσε και το μικρό λογοπαίγνιο!

Henry: Για να είμαι ειλικρινής, ήταν ένα ατύχημα, όπως είπε ο Aapeli, καθώς δεν ήταν πραγματικά σκόπιμα σχεδιασμένο. Στην πραγματικότητα είχαμε ένα demo τραγούδι με το όνομα "unholy" και δεδομένου ότι οι περισσότεροι στίχοι σε εκείνο το σημείο χρησιμοποιούσαν το θέμα του "sun god of the cult" ως το κύριο κακό του άλμπουμ, κατέληξα να ονομάσω την έκδοση επίδειξης ως "Sunholy" και αυτό απλά κόλλησε. Στο τέλος πιστεύαμε ότι ταίριαζε απόλυτα στο θέμα, οπότε εδώ είμαστε.

-Υπάρχει κάποιο concept πίσω από τα θέματα του δίσκου;

Henry: Λοιπόν, υπάρχει το κύριο θέμα της τραγωδίας του Jonestown (σσ: ψάξτε το), από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά οι περισσότερες ιστορίες ισχύουν σχεδόν για κάθε λατρευτική αφοσίωση στα είδωλα, είτε πρόκειται για υποψήφιους πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο επιλέξετε να ακολουθήσετε τυφλά ενάντια στον ορθολογισμό. Αλλά ναι, υποθέτω ότι θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένα concept άλμπουμ. Για παράδειγμα, αν αφαιρέσουμε το Rite of Passage από την ιδέα του άλμπουμ, είναι λίγο πολύ απλό gospel rock. Σκέψου θα δεις πως οι καλλιτέχνες αυτοκτονούν πρόθυμα και χαρούμενοι ψέλνοντας τις προσευχές τους στον παράφρονα ηγέτη τους ενώ το κάνουν, με το τραγούδι να παίρνει μια πολύ ζοφερή τροπή και γίνεται βάρβαρο το θέμα πολύ γρήγορα.

-Από το Omega Arcane μέχρι τώρα, μπορούμε να δούμε πολλές διαφορές στον ήχο σας. Σας αρέσει να πειραματίζεστε περισσότερο με την πάροδο του χρόνου ;

Aapeli: Το πειραματικό κομμάτι της μουσικής μας απλά βγαίνει, δεν είναι κάτι που συνειδητά επιδιώκουμε. Είναι επίσης εν μέρει χάρη στο χαλαρό πρόγραμμα κυκλοφορίας μας. Ο χρόνος προχωράει, οι άνθρωποι αλλάζουν, η μουσική στην καρδιά μας αλλάζει, όλα είναι πολύ φυσικά για εμάς. Αυτός είναι ο τρόπος που μας αρέσει. Και πρέπει να πω ότι οι καλλιτέχνες που προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέροντες είναι αυτοί που δεν προσπαθούν να επαναλάβουν μια συνταγή ξανά και ξανά, αλλά αντίθετα αφήνουν τη μουσική να βγει όπως είναι, ακόμα κι αν διαφέρει δραστικά από τις προηγούμενες δημιουργίες τους.

-Επίσης, ειδικά στο Sunholy τώρα, ανάμεσα στον κλασικό ακραίο ήχο σας, βλέπουμε πιο καθαρά φωνητικά και prog στοιχεία, είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του άλμπουμ; Πώς το αποφασίσατε;

Aapeli: Θα μπορούσες να το πεις πως είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του άλμπουμ, ναι. Αλλά επίσης δεν χρειάστηκε να αποφασίσουμε για να το κάνουμε αυτό, έτσι ακριβώς έγινε. Και έχοντας πει αυτό, μπορώ σχεδόν σίγουρα να πω ότι το άλμπουμ που θα έρθει τελικά μετά το Sunholy θα είναι και πάλι κάπως διαφορετικό. Το να έχουμε τον Henry ως τραγουδιστή μας τώρα μας άνοιξε πολλές πόρτες και μόλις τώρα αρχίσαμε να τις ανοίγουμε.

-Στα ορχηστρικά μέρη και τις κιθαριστικές μελωδίες μπορούμε να δούμε μια πιο εξωστρεφή άποψη του σκοταδιού σας, αντί για τα πιο άρρωστα στοιχεία του παρελθόντος. Μπορείτε να το δείτε αυτό;

Aapeli: Ναι, νομίζω ότι ξέρω τι εννοείς. Το άλμπουμ στο σύνολό του έχει περισσότερο αέρα κατά κάποιο τρόπο, περισσότερο χώρο δημιουργίας αν σας αρέσει ο όρος, επίσης και οι μελωδίες. Δεν μπορώ πραγματικά να επισημάνω τι το κάνει να νιώθει έτσι, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να διαφωνήσω μαζί σου για αυτό.

-Επίσης, το νέο άλμπουμ είναι το πρώτο με τον Henry ως τραγουδιστή και μπορούμε να δούμε ότι είναι πολύ κατάλληλος ως φωνή των Shade Empire. Πώς μπορείτε να το δείτε αυτό από τη δική σας οπτική;

Aapeli: Ο Henry ταιριάζει απόλυτα με τους Shade Empire, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Υποθέτω ότι μπορώ να το πω για όλους στο συγκρότημα, ότι το να έχεις έναν τραγουδιστή που μπορεί να κάνει τα πάντα με τη φωνή του είναι πολύ εμπνευσμένο. Επίσης, κάνει όλους τους άλλους στο συγκρότημα να ασχολούνται περισσότερο με τα δικά τους πράγματα.

-Η χημεία μεταξύ του Henry και της υπόλοιπης μπάντας, βοήθησε στα νέα πειράματα του συγκροτήματος;

Henry: Ήμουν γενικά ακροατής των Shade Empire πριν με προσκαλέσουν να γίνω μέλος της μπάντας, οπότε φοβήθηκα αλλά και ενθουσιάστηκα βλέποντας πόσο θα επηρέαζε η αλλαγή στον ήχο της μπάντας. Ήταν στην πραγματικότητα το υπόλοιπο συγκρότημα που ενθάρρυνε περισσότερα καθαρά φωνητικά στο άλμπουμ, οπότε υποθέτω ότι τα παιδιά γνωρίζοντας ότι μπορούσα να τραγουδήσω μερικά αξιοπρεπή τραγούδια έχει φέρει σίγουρα κάποιους νέους πειραματισμούς χαχα! Αν και αναγνωρίζω ότι αυτό το άλμπουμ είναι ελαφρώς διαφορετικό από τους προκατόχους του, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι οι βασικοί πυλώνες που χτίζουν τον ήχο του Shade Empire εξακολουθούν να υπάρχουν και χαίρομαι που πειραματίζομαι με το συγκρότημα για το πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο!

-Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τις κλασικές φόρμουλες του συγκροτήματος μαζί με καινοτόμα στοιχεία;

Aapeli: Καθόλου δύσκολο. Οι Shade Empire δεν προσπάθησαν ποτέ να επιβληθούν σε μια συγκεκριμένη μορφή ή είδος. Και σίγουρα δεν πρόκειται να αρχίσουμε να το κάνουμε τώρα. Ξέρω ότι ορισμένοι θαυμαστές ανησυχούν ότι ο ήχος μας αλλάζει, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα εύκολο να βρεις το παλιό Shade Empire στοιχείο  στη μίξη.

-Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο σας, μπορείτε να δείτε ομοιότητες στο συγκρότημα από τότε και τώρα;

Erno: Σίγουρα υπάρχουν ακόμα ομοιότητες. Ωστόσο, καθώς η μουσική βιομηχανία έχει εξελιχθεί αρκετά κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Ως «old school» άνθρωπος, μου λείπουν εκείνες οι παλιές εποχές, αλλά τα πράγματα και ο ίδιος ο κόσμος θέλουν να εξελίσσονται. Όταν βγήκε το Sinthetic δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Σήμερα πρέπει να είστε εκεί και να είστε ενεργοί για να δημοσιεύετε κάθε είδους αναρτήσεις μόνο και μόνο για να συνεχίζεται η ροή. Από άποψη μάρκετινγκ, είναι μόνο ένας καλός, απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσεις τα έργα, τις συναυλίες σου και ούτω καθεξής.

-Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον της Shade Empire;

Aapeli: Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι γεμάτα με ζωντανές εμφανίσεις. Ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά τη νέα μας μουσική για τους θαυμαστές μας, παλιούς και νέους. Ξεκινάμε την περιοδεία κυκλοφορίας του άλμπουμ περνώντας πρώτα από εδώ στη Φινλανδία, και του χρόνου θα παίξουμε στο εξωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια είναι δικά σας…

Aapeli: Σε ευχαριστούμε, ήταν χαρά μας. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους όσους άκουσαν το άλμπουμ και παρακολούθησαν τα βίντεο μας. Ελάτε να μας δείτε ζωντανά, θα είναι φοβερά!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

ENGLISH VERSION

-First of all, why did you need six years for a new album?

Aapeli: Hello everyone! Why it took us six years is actually very simple. That is the time it took us to produce a new album without rushing ourselves. We know people are used to bands releasing new stuff much more often, but that’s just the way things go with us. Of course we could push ourselves to put out a new album every two years, but it doesn’t make sense to us.

-How did you decide for the pun Sunholy in the title?

Aapeli: I quess it was sort of an accident, it just popped up and we all liked it. I don’t think we thought about it as a pun first, but rather a weird word that described the album theme perfectly. And of course, we liked the little pun too!

Henry: To be honest it was kind of an accident as Aapeli said since it wasn't really purposefully thought out. We actually had a demo song named “unholy” and since most of the lyrics at that point were using the theme of “sun god of the cult” as the main evil of the album, I ended up naming the demo version as “Sunholy” and that just stuck. In the end we thought it fit the theme perfectly so here we are.

-Is there a concept behind the topics of the album?

Henry: Well there is the main theme of Jonestown tragedy from multiple different perspectives, but most of the stories are applicable to pretty much any cult-like devotion to idols, be it presidential candidates, religious leaders, family or anything else you choose to follow blindly against rationality. But yes, I guess you could say it is a concept album. For an example if you take Rite of Passage out of the album concept, it's pretty much just simple gospel rock. If you consider the concept of cultists willingly and happily taking their own lives and singing their prayers to their insane leader while doing so, the song gets quite a grim turn and its own share of brutality pretty quick.

-From Omega Arcane until now, we can see many differences in your sound. Do you like to be experimental from time to time?

Aapeli: The experimental part of our music just comes out, it’s not something we are consciously going for. It’s also partially thanks to our relaxed release schedule. Time goes on, people change, the music inour hearts change, it’s all just very natural to us. That’s the way we like it. And I have to say the artists I personally find most interesting are the ones who don’t try to repeat a single recipe again and again, but instead let the music come out as it is, even if it differs from earlier creations drastically.

-Also, especially on Sunholy now, among your classic extreme sound, we see more clean vocals and prog elements, is it the the unique mark of this album? How did you decide on that?

Aapeli: You could call it the unique mark of this album, yes. But also we didn’t really have to decide to do that, that is just the way it came to be. And having said that, I can almost certainly say that the album that will eventually come after Sunholy will once again be somehow different. Having Henry as our vocalist now has opened a lot of doors for us and we´ve just begun opening them.

-In the orchestral parts and the guitar melodies we can see a more extroverted view of your darkness, instead of the more sick elements of the past. Can you see that?

Aapeli: Yeah, I think I know what you mean. The album as a whole has more air in it somehow, more creational headroom if you like the term, also the melodies. Can’t really point out what makes it feel like that, but definitely not going to argue with you on that.

-Also the new album is the first with Henry as a vocalist, and we can see that he's very suitable as Shade Empire singer. How can you see this from your own perspective?

Aapeli: Henry is a perfect match for Shade Empire, no question about that. I guess I can say it for everyone in the band, that having a singer who can do anything with his voice is very inspirational. Also makes everyone else in the band push further with their own thing.

-The chemistry between Henry and the rest of the band, helped for the new experiments of the band?

Henry: I’ve been a long time Shade listener way before I was invited to join the band so I was both scared and excited to see how much the change would affect the sound of the band. It was actually the rest of the band that encouraged more clean vocals on the album so I guess the guys knowing I could sing some half decent cleans has definitely brought some new experimenting haha! While I do recognize that this album is slightly different from its predecessors, I still feel that the basic blocks that build the Shade Empire sound are still there and I am happy to be experimenting with the band on how we can refine it even further!

-How difficult is it to keep the classic formulas of the band plus with innovative elements?

Aapeli: Not difficult at all. Shade Empire has never tried to force itself into a certain form or genre. And we definitely are not going to start doing itnow. I know some fans are worried that our sound is changing, but I think it’s still easy to find the old SE in the mix as well.

-Almost twenty years after your debut album, can you see similarities in the band between then and now?

Erno: Sure there are similarities still left. However as the music business has evolved quite a bit during these couple of decades we’ve had to adapt into it. As a “old school guy” I miss those old times but things and the world itself like to develop. When Sinthetic came out there was no (or was there?) social medias etc. at all. Nowadays you’ve to be there and be active to post all kind posts just to keep up the flow. Marketing-wise it’s only a good, simple and effective way to promote your works, gigs and so on.

-What are the plans for Shade Empire's future?

Aapeli: The next year or two are going to be busy with live shows. We are anxious to get to play the new music live for our fans, old and new. We begin the album release tour by going through venues back here in Finland, and next year we are going to play abroad as much as possible.

-Thank you for this interview, the last words are yours…

Aapeli: Thank you, it was a pleasure. We also want to thank everyone who has been listening to the album and watching the music videos. Come see us live, it’s going to be awesome!

John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: