Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

TEMPERANCE - HERMITAGE-DARUMAS EYES PT.2 (Album Review)

Οι Temperance έχουν περάσει διάφορα στάδια, με το παρόν να είναι το ίσως πιο παραγωγικό τους. Στη symphonic/power πορεία τους γίνονται όλο και πιο γνωστοί, και φέτος μας συστήνουν τον πρωταγωνιστή τους Victor και τη μεταφορά του σε έναν άλλο τόπο. Αυτά πραγματεύεται το έβδομο άλμπουμ τους, το "Hermitage-Daruma's Eyes pt.2", που δίνει συνέχεια σε ένα κομμάτι από το προ πενταετίας "Of Jupiter And Moons", δημιουργώντας τώρα νέες εντυπώσεις.

Με γνώμονα τις φανταστικές ιστορίες των Ayreon, οι Ιταλοί δικαίως έδωσαν το χρίσμα του αφηγητή στον Arjen Lucassen, και έβαλαν μπρος για έναν μακρυνό κόσμο, αυτόν του Hermitage, που από μια ευχή στον Ιάπωνα θεό Daruma, ξεκίνησε μια περιπέτεια. Όλα αυτά μας εξιστορεί το νέο άλμπουμ της μπάντας και η περιπέτεια περνάει από διάφορα συναισθηματικά και δυναμικά στρώματα, αρκετά πιο μουντά και ομιχλώδη, αλλά ταυτόχρονα άκρως επικά. Χαρακτηριστικό δείγμα όλων αυτών, βάζοντας μας για τα καλά στη λογική του άλμπουμ είναι το εναρκτήριο "Daruma", μαθαίνοντας καλύτερα και τη χημεία των Pastorino-Guaitoli με τη νέα τραγουδίστρια Kristin Starkey  και τον ντράμερ Marco Sacchetto. 

Η συνέχεια αποτελείται από πολλά τρικυμιώδη σημεία που ψάχνουν λίγη λάμψη στο σκοτάδι τους όπως το "Glorious" και "Welcome To Hermitage" ενώ το ενδιάμεσο "A Hero Reborn" δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου με τις μελωδικές πομπές του. Το power metal του συγκροτήματος φλερτάρει πολύ με το progressive, με την Kristin να πατάει πολύ σε πιο heavy ηχοτόπια, ούσα κατά βάση οπερατική, ενώ ακούμε και τον ίδιον τον Marco Pastorino, στις κιθάρες του, να δίνει μια νεοκλασική αισθητική στο σύνολο. Σε αυτό, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το "No Return" ένα αρκετά κινηματογραφικό και catchy κομμάτι, φαινομενικά instant classic για τη λογική των Temperance όπως επίσης και το "Darkness Is Just A Drawing" που πηγάζει από την ίδια λογική.

Στα πιο "δύσκολα" και ατμοσφαιρικά σημεία του δίσκου θα συναντήσουμε το "In Search Of Gold" όπου και νοηματικά ο πρωταγωνιστής της ιστορίας βρίσκεται σε ένα τέλμα, μπερδεμένος και παγιδευμένος, με το "Join Me" να έρχεται πιο φωτεινό και άμεσο, δίνοντας πάσα στο "Trust No One But You" που η τριπλέτα των φωνών σαν τις μοίρες κατευθύνουν την ιστορία, κάνοντας ακόμα πιο δαιδαλώδη την αισθητική και τη μουσική πλοκή. Έπειτα ακολουθείται μια ανοδική πορεία με τα "Into The Void", "Brand New Start", "Where We Belong" και "Full Of Memories" γεμίζοντας με παραμυθένιες πινελιές, άκρως αισθαντικές έως ότου το "Cliff" μας γυρίσει στην επική διάσταση της αρχής, σχηματίζοντας έναν κύκλο. 

Σαν αληθινό ταξίδι, αυτό το οδοιπορικό είναι πλούσιο από μουσικές εμπειρίες. Φυσικά υπάρχουν κάποια φιλεράκια που κάνουν ακόμα πιο πιασάρικο το εν λόγω άλμπουμ, αλλά δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα πολλά και διαφορετικά συμπλέγματα που δημιουργούνται στη διάρκεια του, όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω. Φυσικά σε αυτό βοήθησαν και το ανήχθησαν διάφοροι καλεσμένοι όπως o Alessandro Conti των Twilight Force, η Fabienne Erni των Elluveitie και η Laura Fella των Faun, βάζοντας μια ξεχωριστή πινελιά, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη κουλτούρα, αυτή του Hermitage. Οι Temperance με τα τρία τελευταία έργα τους βρίσκονται στην καλύτερη και πιο δημιουργική τους φάση, και το συμφωνικό power metal τους, δείχνει πως αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς που έχει φτιάξει η χώρα τους. Η αυγή της πρώτης τους δεκαετίας φτάνει και όλο πιο νέα πράγματα φανερώνει.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: