Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Typhus στο Metal View: Το metal άφησε το στίγμα του λόγω της ποιότητας που έχει

Οι Typhus δεν είναι τυχαίοι στην εγχώρια metal σκηνή, καθώς από τότε που αναγεννήθηκε στην Ελλάδα το thrash, πριν περίπου μια δεκαετία, έκαναν και εκείνοι τα πρώτα τους βήματα, αρχικά ως Nuclear Terror. Πλέον πιο ώριμοι, και με επαγγελματικό αέρα, έχουν να πουν μουσικά πολλά, ήδη μέσω του ντεμπούτου τους "Mass Produced Perfection", αλλά και μέσω των πολλών τους εμφανίσεων εντός και εκτός συνόρων. Επόμενη στάση τους αποτελεί το "AthensRocks", υποδεχόμενοι πρώτοι τα μεγαθήρια των Candlemass, Rotting Christ και Ghost, στις 25 Ιουνίου, και με αφορμή αυτό, λένε πολλά και διάφορα στο Metal View αποδεικνύοντας την καλλιτεχνική ανησυχία που τους περιβάλλει.

-Αρχικά να ρωτήσω πως ήταν η ανταπόκριση του "Mass Produced Perfection" όλον αυτόν τον καιρό;

Έχουμε δεχτεί πολύ καλές κριτικές είτε από media είτε απευθείας από κόσμο. Δεν σου κρύβω ότι είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό το στυλ που παίζουμε και δεν το περίμενα ότι θα υπάρχει τέτοια ανταπόκριση, οπότε μας χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπουμε, ειδικά στα φεστιβάλ, τον κόσμο να έρχεται και να μας λέει ότι πέρασε ωραία με τη μουσική μας. Και όλα αυτά για ένα άλμπουμ που κλείνει σε λίγους μήνες 3 χρόνια κυκλοφορίας, έχοντας κυκλοφορήσει μέσα στην πανδημία.

-Είστε μια μπάντα που παρά το κλασικό-εκ πρώτης όψεος-thrash ύφος σας, δεν λείπουν οι πειραματισμοί και τα τεχνικά στοιχεία, αποτελεί αυτό δύσκολη προσθήκη στο thrash metal;

Σίγουρα είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Μάλιστα τον καιρό που συνθέταμε το υλικό για το ντεμπούτο μας, όλοι λίγο πολύ ήμασταν επηρεασμένοι από μπάντες σαν Coroner, Toxik και γενικά late 80s "τεχνικό" Τhrash, οπότε όπως καταλαβαίνεις, ίσως ήρθε και πιο φυσικά αυτή η προσθήκη. Πάντα με ακρογωνιαίο λίθο τους Megadeth!

-Τι είναι αυτό που θα ξεχώριζες εσύ προσωπικά στο ντεμπούτο των Typhus;

Μουσικά και στιχουργικά, θα έλεγα ότι είναι πολύ συμπαγές. Με άλλα λόγια θεωρώ πως πετύχαμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και τα κομμάτια μεταξύ τους έχουν μια συνέχεια και μια ωραία ομοιογένεια, αλλά και με ένα ιδιαίτερο ύφος πιστεύω που δεν το ακούς συχνά. Προσωπικά πιστεύω μας έδωσε δυνατό κίνητρο να πάμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς βγήκε σε μια περίοδο που δεν γινόντουσαν καν συναυλίες, δίνοντας μας ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Επίσης, να σου πω κιόλας ότι με αυτό το άλμπουμ ανέβηκε πολύ η συχνότητα και η "ποιότητα" των συναυλιών που παίζαμε, οπότε θα ναι πάντα ξεχωριστό για μας.

-Τόσο με τον τίτλο του δίσκου, όσο και με το εξώφυλλο, πόσο μακρινό ή φουτουριστικό θα θεωρούσατε το concept;

Καθόλου. Είναι μια κατάσταση που περιγράψαμε επειδή την βλέπουμε να έρχεται όλο και πιο κοντά μας, όχι επειδή πιστεύαμε ότι θα γίνει στο μακρινό μέλλον.

-Κοινωνικά ο κόσμος νιώθετε να έχει μαζικοποιηθεί;

Πιστεύω, ότι ο άνθρωπος θα ακολουθεί trends και μόδες, αν θες μπορείς να πεις ότι πρόκειται και για την ανάγκη του να αφομοιωθεί σε ένα σύνολο. Που από την μία δεν είναι κάτι κακό, αλλά με την ώθηση που παίρνουν τα πάντα πλέον λόγω του internet, μιλάμε για επικίνδυνες κλίμακες.

-Το όνομα των Typhus δεν είναι τόσο μακρινό, μιας και συστηθήκατε στο κοινό αρχικά ως Nuclear Terror. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να θεωρηθεί δείγμα εξέλιξης και ωρίμανσης της μπάντας;

Σίγουρα. Το αρχικό μάς όνομα το σκεφτήκαμε με βάση την τότε φάση του συγκροτήματος, που αν και αρκετά straight-forward στο τι περιμένεις να ακούσεις, εξυπηρετούσε τους τότε σκοπούς μας. Αργότερα όμως, μόλις είχαμε στα χέρια μας ένα όραμα για το πώς θέλαμε να ακουγόμαστε, θεωρήσαμε όλοι ότι θα γίνει δεσμευτικό, οπότε έτσι προχωρήσαμε και στην αλλαγή.

-Να περιμένουμε κάτι νέο δισκογραφικά από εσάς; Υπάρχει πιθανότητα να ακούσουμε νέο υλικό στο live της 25ης Ιουνίου;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετό υλικό, και πιστεύω θα έχουμε και νέα σχετικά με αυτό αρκετά σύντομα! Μπορώ να σου πω εκ μέρους όλων στους Typhus πως είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από το πώς πάει μέχρι στιγμής και θέλουμε αφενός να μοιραστούμε από τώρα όσο γίνεται νέα μουσική με το κοινό της πόλης μας, αφετέρου να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει σε ένα κοινό που δεν το κερδίζεις εύκολα. Δεν μπορώ να σου δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τον επόμενο δίσκο, γιατί όπως καταλαβαίνεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, θέλει πολύ δουλειά και δεν θέλουμε να το βιαστούμε, αλλά ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό!

-Από τη συμμετοχή σας στο AthensRocks λοιπόν τι να περιμένουμε;

Είναι μια εμφάνιση που περιμένουμε και προετοιμαζόμαστε καιρό, οπότε ελπίζω να δώσουμε στο Αθηναϊκό κοινό ένα ωραίο και δουλεμένο σετ.  Πιστεύω έχουμε σχεδιάσει το καλύτερο σετ που γινόταν και επιτέλους θα παίξουμε το Mass Produced Perfection στην πόλη μας! Όπως σου είπα και πριν, θα υπάρχουν και μερικές νέες προσθήκες, οπότε θα δώσουμε το μέγιστο που μπορούμε για όποιον αποφασίσει να έρθει από νωρίς.

-Αν αφήσουμε στην άκρη τη θρυλική και μακρόχρονη πορεία των Candlemass και των Rotting Christ, κι εστιάσουμε στους Ghost, θεωρείτε πως είναι οι rockstars του μέλλοντος;

Νομίζω αυτή είναι μια ερώτηση που θέλει σκέψη! Οι Ghost είναι από τις ελάχιστες μπάντες που έχουν τόσο θεαματική πορεία σε μία δεκαετία και κάτι ας πούμε. Πράγμα που αν κάτσεις να το αναλύσεις, εξηγείται, δηλαδή είναι τρομερά ενεργοί και συνεπείς σε live εμφανίσεις και έχουν και ρεφραίν που μπορεί να τα τραγουδάς για μήνες. Ωστόσο θεωρώ, -αν και ο όρος rockstar έχει αλλάξει πολύ από το πώς ήταν στα 80s- το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κίνηση να υπάρχει ανωνυμία μεταξύ των μελών της μπάντας, που σε συνδυασμό φυσικά με τα παραπάνω, τίναξε την πορεία τους στα ύψη.

-Βλέπουμε όλο και περισσότερες μπάντες να μας επισκέπτονται όπως και νέες εγχώριες μπάντες να κάνουν σημαντικά βήματα. Συνεχίζει τελικά το ελληνικό κοινό να είναι πιστό και δυνατό στο heavy metal με την πάροδο του χρόνου ειδικά στη νέα γενιά;

Η καλή μουσική δεν χάνεται όσο περνάνε η γενιές. Το Heavy Metal ξεκίνησε πριν 50+ χρόνια και ακόμα είναι εδώ, νέες μπάντες σημαίνει και νέο κοινό, και νέο κοινό σημαίνει και νέες μπάντες και αυτός ο κύκλος δε θα σταματήσει ποτέ γιατί είναι μια μουσική που έχει αφήσει τό στίγμα της, λόγω της ποιότητας που έχει. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Δηλαδή ναι μεν πλέον πρόκειται για underground μουσική, αλλά βλέπεις και Metal φεστιβάλ να γίνονται sold out σε 4 ώρες.

-Τέλος ποια τα επόμενα άμεσα σχέδια των Typhus;...

Μετά το AthenRrocks, έχουμε δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ κλεισμένα σε Κροατία και Τσεχία. Και από τη νέα σεζόν δεν μπορώ να πω ακόμα αλλά ετοιμάζονται ωραία πράγματα όσον αφορά στα συναυλιακά. Εντάξει όμως δεν σου κρύβω ότι ο κύριος σκοπός μας είναι με τη νέα σεζόν να έχουμε και τον δεύτερο δίσκο και να τον ταξιδέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε!

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: