Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ghost uncovered

Οι Ghost αποτελούν ένα συγκρότημα-βίο και πολιτεία. Αληθινοί rockstars όσο και αν πονάει μερικούς, έφτιαξαν περσόνες μοναδικές και δε φοβήθηκαν ούτε τον πειραματισμό, ούτε τα τσαλίμια στην παραμόρφωση του κλασικού metal. Φλερτάροντας ανέκαθεν μεταξύ του occult rock με την disco, πολλά βγήκαν έπειτα προς τα έξω, δίχως όμως να αποτελέσουν μια μπάντα του σωρού ή του ραδιοφώνου. Το ελληνικό κοινό φέτος τους υποδέχεται ξανά έπειτα από 9 χρόνια, πλέον ως πρωταγωνιστές του AthensRocks στις 25 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, και το λογύδριο δε σταματά εδώ. 

Οι Σουηδοί κληρικοί του ερέβους λοιπόν, ποτέ δεν έκρυψαν ούτε τον (εμμέσως) χατζιμεταλλικό εαυτό τους από τη μία, αλλά από την άλλη ούτε την αγάπη τους για καλό, παλαιάς κοπής pop. Μέσα από αυτό το πάντρεμα, αναπαράχθηκε και το μοναδικό, ιδιαίτερο ύφος τους. Άλλοτε riff-άτοι, κι άλλοτε μελωδικοί έχουν αναπτύξει έναν κύκλο φανατικών φίλων, αλλά και πολέμιων, σαν μια δική τους εικονομαχία. Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; Για να δούμε πως το rock n roll και οι δαιμονικές φιγούρες των Ghost εισήχθησαν στον κόσμο των διασκευών προς μεγάλες και αγαπητές προς όλους μας μπάντες, συν μερικά bonus που μας κλείνουν το μάτι στο μεγαλείο ενός σχήματος που σε μόλις μια δεκαετία έγιναν τοπ του heavy στερεώματος. Ένα γερό best of, από τους Abba ως τους Iron Maiden και από τους Eurythmics ως τους Pantera όπου όλα φαντάζουν ένα...θυμιατό δρόμος.

1) Iron Maiden-Phantom Of The Opera

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, οι Ghost είναι από τα πιο διαλλακτικά και ανοιχτόμυαλα πρόσωπα του ήχου, και η εν λόγω διασκευή αποτέλεσε και αφορμή του συγκεκριμένου αφιερώματος. Με μόλις λίγες εβδομάδες κυκλοφορίας, και ένα ΕΡ με το λογοπαίγνιο "Phantomime", τα σχόλια είναι πολλά, ενώ λίγα πράγματα πέρα από το χαρακτηριστικό χρώμα της φωνής του Papa Emeritus και μερικές ατμοσφαιρικές πινελιές, έχουν αλλάξει μέσα στο ομώνυμο κομμάτι του ντεμπούτου και του βρετανικού σχήματος. Φυσικά το νέο τους EP έχει και κομμάτια από τους Genesis μέχρι την Tina Turner, αλλά΄τώρα εστιάζουμε στα best of.

2) ABBA-Ι'm A Marionette

Μια διασκευή άκρως πιασάρικη για το πρώιμο της εποχής τους. Iδιαίτερη, αφού στην ειδική έκδοση του δεύτερου άλμπουμ τους, "Infestisummam" η ειδική μνεία στους θρυλικούς συμπατριώτες τους, ήταν να πάρουν ένα από τα πιο obscure κομμάτια των pop ειδώλων, σκοτεινό, για να γίνει έπειτα στοιχειωμένο.

3) The Beatles-Here Comes The Sun

Η πρώτη επίσημη διασκευή των Σουηδών σε ένα από τα πιο χαρούμενα φαινομενικά κομμάτια των Σκαθαριών. Αποκλειστική μάλιστα για την Ιαπωνική έκδοση του "Opus Eponymus". Το φως του ήλιου μετουσιώνεται στον Εωσφόρο και η εύθυμη μελωδία του Lennon καταλήγει σε μια μινόρε σύνθεση άκρως ερεθιστική.

4) Depeche Mode-Waiting For The Night

Από τους Paradise Lost μέχρι τους Lacuna Coil έχουμε δει τον έρωτα προς τους Βρετανούς θεούς του synth/goth στερεώματος. Οι Ghost στη δική μας περίπτωση, βάρυναν τις ανύπαρκτες κιθάρες του πρωτότυπου σε μια πιο doomy κατάσταση επιστρατεύοντας μαζί και τον Dave Grohl πίσω από τα τύμπανα, σε αυτή τη σύνθεση του 1990.

5) Imperiet-Bible

Ψαγμένη μπάντα, ψαγμένο τραγούδι, εκεί που οι Ghost έχουν κάνει τα μεγάλα βήματα προς την επιτυχία, κυκλοφορώντας το ΕΡ, "Popestar". Εκεί θα συναντήσουμε τη διασκευή στο κομμάτι των επίσης Σουηδών, post rockers, από το πάλαι ποτέ, παίζοντας και λίγο με το θρησκευτικό στοιχείο.

6) Army Of Lovers-Crucified

Μιλώντας για θρησκεία, πάμε και στο 90s χιτάκι των Army Of Lovers, που αιθέριο και συνάμα αγριεμένο, ο Πάπας με την παρέα του, έβαλαν λίγο γκάζι και πολλά μπάσα, με τους ανάποδους σταυρούς να πλαισιώνουν τέλεια όλο το concept. Όλα αυτά θα βρεθούν στο μακρινό πλέον 2013.

7) Roky Erickson-If You Have Ghosts

Ίσως η πιο αγαπητή διασκευή του κοινού από τους Ghosts. Σε ένα τραγούδι που εντέχνως μπλέκεται και το όνομα της μπάντας μέσα, βάζουν μια απόκρυφη αισθητική, λίγο πιο αργά τέμπο, τέλεια εναρμονισμένα όμως με τη ψυχεδελική αύρα του 60s ροκ θρύλου, πάλι πίσω στο 2013 και το ομώνυμο EP με τον Πάπα ως Νοσφεράτου.

8) Eurythmics-Mercenary Man

Η Annie Lenox ανέκαθεν αποτελούσε μια πιο rock φιγούρα στην 80s disco/pop βιομηχανία. Ο Tobias Forge ως ο τρίτος Emeritus, πατάει τέλεια στις νότες και στην ατμόσφαιρα του πρωτότυπου, βάζοντας λίγο μέταλλο παραπάνω σε ένα Eurythmics classic.

9) Simian Mobile Disco-I Believe

Ακόμα μία από τις κλασικότερες διασκευές των Ghost, είναι και μία από τις πιο απαλές τους, παίρνοντας τη θέση μιας άτυπης μπαλάντας. Από τα παλιά βρεθήκαμε στα πιο σύγχρονα συγκροτήματα και από το pop ή το rock στο ηλεκτρονικό στερέωμα, πάλι με το occult στοιχείο να επικρατεί στο δικό τους μυαλό.

10) Pet Shop Boys-It's A Sin

Προσωπικό ερώτημα του γράφοντα, πριν κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη διασκευή, ήταν πως και δεν είχε αποφασιστεί. Πλέον το ερώτημα είναι πότε θα γίνει και το "Don' Fear The Reaper". Στο θέμα μας όμως, ένα πολύ heavy κομμάτι ακόμα και για τα pop δεδομένα, κι έχοντας διασκευαστεί από πληθώρα metal συγκροτημάτων, απέκτησε έναν ακόμα συρτό, κιθαριστικό και ατμοσφαιρικό εαυτό, στο "Prequelle" του 2018.

11) Metallica-Enter Sandman

Αγαπημένο σε μεταλλάδες και μη, διαχρονικό χιτ και οι Ghost σε συνεργασία με τους Candlemass (γκλιν γκλιν), το τραγούδησαν από κοινού στα Σουηδικά Polar Awards κάνοντας το πραγματικά heavy metal...πλάκα θα είχε το εναρκτήριο του Black Album να το ακούγαμε κι από τα μέρη μας σε αυτή τη συμμαχία της κιτρινομπλέ αρμάδας. Σημειωτέον ο Forge είναι μεγάλος οπαδός των Metallica.

12) Echo & The Bunnymen

Ανατριχιασιτκό και σκοτεινό ήδη στην πρωτότυπη εκδοχή του, δόθηκε εξίσου και από τους Ghost ο ανάλογος χαρακτήρας. Βέβαια εδώ έμεινε κατά μέρος το post punk στοιχείο, με την φαντασμαγορική και μεγαλειώδη ταυτότητα των Στοιχειών του βορρά να πρωταγωνιστεί σε ένα σχεδόν soundtrack-ικό σκηνικό.

13) Pantera-Walk

Εδώ δε μιλάμε για μια ακριβή διασκευή, αλλά για λίγο "τυράκι" από το solo ενός Nameless Ghoul, δείχνοντας λίγη ακόμα αγάπη στα μεγαθήρια του metal. Παρόλα αυτά μοναδική στιγμή σίγουρα για ΄όσους την έζησαν με το κοινό να ξεσηκώνεται ευθύς εξ αρχής. Απολαμβάνουμε στο 6:50!

Bonus: James Hetfield-Cirice (Ghost Cover)

Θέλουμε και επεξήγηση;


Γιάννης Χαρτζανιώτης


Τα εισιτήρια για το Athens Rocks Festival ξεκινούν από 52€


(Δεν περιλαμβάνει το επιπλέον 10% κόστος έκδοσης).

 

Ηλεκτρονική προπώληση μέσω του δικτύου της ticketmaster.gr 

 

GET YOUR TICKETS NOW

Hardcopy συλλεκτικά εισιτήρια στα παρακάτω φυσικά σημεία προπώλησης:

 Αθήνα:

Monsterville ( Αγίας Ειρήνης 13, τηλ: 2103648180 )

Metal Era ( Εμμανουήλ Μπενάκη 22, τηλ: 2103304133 )

 Θεσσαλονίκη:

WE ( Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 3, τηλ: 2310284700 )

Stereodisk ( Αριστοτέλους 4, τηλ: 231 026 2912 )

Λάρισα:

Σναφ Λάρισα ( Παπασταύρου 4, τηλ: 2410258618 )

 Χαλκίδα:

Γαλατικό Χωριό Beer Hall ( Μητροπολίτου Βασιλείου 58, τηλ: 2221083556 )

Η πώληση των εισιτηρίων ΑΜΕΑ θα διεξαχθεί αποκλειστικά από το τηλεφωνικό κέντρο της Ticketmaster (211-1981535).



Δεν υπάρχουν σχόλια: