Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Erlend Hjelvik (Hjelvik, ex-Kvelertak) στο Metal View: Η μυθολογία σου δίνει διδάγματα και συμβουλές

Για τους περισσότερους ο Erlend Hjelvik έγινε γνωστός ως ο μπροστάρης των Kvelertak, ενώ για τους μύστες του σκοτεινού ήχου, η φωνή των Djevel. Αφήνοντας αυτές τις καριέρες κατά μέρος, αλλά πάντα πιστός στην τέχνη του, ο Νορβηγός μουσικός μας σύστησε πέρσι το προσωπικό του σχήμα, Hjelvik, με το ντεμπούτο του "Welcome To Hel". Φέτος ξανακάνει την εμφάνισή του, σε έναν συνδυασμό των μουσικών του παθών με το "Synkverving", για το οποίο μεταξύ πολλών άλλων μιλάει στο Metal View.


-Καταρχάς, ποια ήταν η ανταπόκριση στο "Welcome To Hel";

Πολύ καλή, ειδικά για πρώτο άλμπουμ. Υπήρξαν πολύ θετικές κι ωραίες κριτικές αλλά το κακό ήταν που δεν κατάφερα να προμοτάρω το άλμπουμ όσο θα ήθελα λόγω της πανδημίας και δε μπορούσαμε να παίξουμε ζωντανά σε κάποια περιοδεία. Κατά τα άλλα είμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα του δίσκου και το feedback του δίσκου.

-Σχετικά με το "Synkverving" είδα ότι προέρχεται από την περίοδο του "Welcome To Hel" αλλά είναι αρκετά διαφορετικό. Αυτό υπήρξε από την αρχή ή μεταλλάχθηκε η δομή του στην πορεία;

Το "Synkverving" ήταν από τα πρώτα κομμάτια που έγραψα για το δικό μου project, νομίζω ήταν το τρίτο συγκεκριμένα. Όταν ξεκίνησα να ηχογραφώ, ήξερα πως δε θα χρησιμοποιήσω όλα τα κομμάτια που έχω ετοιμάσει αλλά το "Synkverving" ήταν κάπου στη μέση, ήθελα να κυκλοφορήσει, αλλά αν έμπαινε στο άλμπουμ θα γινόταν αρκετά μεγάλο. Γενικά υπήρχαν πολλές ιδέες για το ντεμπούτο. Εν τέλει αποφάσισα να προχωρήσω το άλμπουμ με τις αρχικές μου επιλογές που ήταν και πιο σίγουρες, αλλά το "Synkverving" ως ανεξάρτητη κυκλοφορία νομίζω βρήκε τη θέση που του αξίζει, και έπρεπε να κυκλοφορήσει, ειδικά σαν κάτι έξτρα, δίνοντας κάτι ακόμα από τους Hjelvik προς τα έξω. Έτσι αποφάσισα να βάλω και τον Lars Nedland από τους White Void και Borknagar να τραγουδήσει και να βάλει τις προσθήκες του στα πλήκτρα, και ήταν και η σειρά του Remi να ηχογραφήσει και ρυθμικές κιθάρες για εμάς, μιας και δεν πρόλαβε στο άλμπουμ. Όλα αυτά το κάνουν ακόμα πιο ολοκληρωμένο σαν σύνολο, ακόμα κι αν είναι single.

-Αυτό το κομμάτι είναι ακόμα πιο κοντά στο black metal από το "Welcome To Hel", ήθελες να δοκιμάσεις ένα τέτοιο μονοπάτι; Μήπως είναι και ένα δείγμα της συνέχειας των Hjelvik;

Έχει πλάκα που το βλέπεις ως πιο black metal, γιατί εγώ το έβλεπα ως πιο doomy, μιας και σκεφτόμουν τους Candlemass όταν έγραφα το riff χαχα. Παρόλα αυτά υπάρχει όντως μια πιο έντονη σκοτεινιά, και επειδή είναι στα Νορβηγικά και συμμετέχει και ο Lars, γίνεται πιο έντονη όλη η ατμόσφαιρα. Δε ξέρω αν θα το χαρακτήριζα δοκιμή ή πείραμα κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα μου αρέσει να παντρεύω ιδιώματα μουσικά. Τίποτα δεν είναι εσκεμμένο, αλλά στο μυαλό μου παίζουν πολλές μουσικές και ήθελα σίγουρα με αυτόν τον τρόπο να εντείνω στη Νορβηγική παράδοση. Όσον αφορά αν αυτό είναι δείγμα της συνέχειας της μπάντας, δε θα το έλεγα μιας και το κομμάτι αυτό είναι κάπως πιο παλιό.

-Αυτή η συνεργασία με τον Lars από τους Borknagar και τους White Void πώς προέκυψε;

Μου αρέσει πολύ από τις αρχές του η μουσική στους Solefald και τους Borknagar και έτυχε τώρα να είμαστε και στην ίδια εταιρεία με τους White Void, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία. Πάντα είχα επαφή με την τέχνη του αλλά ποτέ δεν έτυχε να συναντηθούμε από κοντά. Μιας και οι δυο μας είμαστε πιο νέοι στη Nuclear Blast είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ταίριαζε απόλυτα στη δομή και την ατμόσφαιρα του κομματιού, και μου άρεσε και το όργανο που πρόσθεσε στο τραγούδι. 

-Το κομμάτι είναι γραμμένο στα Νορβηγικά, κάτι που τουλάχιστον με τους Hjelvik σε αντίθεση με τους Kvelertak ή τους Djevel, δεν είσαι συνηθισμένος. Νιώθεις πιο άνετα τελικά να τραγουδάς στη μητρική σου γλώσσα;

Είναι το τρίτο κομμάτι των Hjelvik στα Νορβηγικά, και ίσως ταίριαζε με τη νοοτροπία μου για το κλασικό νορβηγικό black metal χαχα. Στο μυαλό μου είχα πως η πλειοψηφία των κομματιών μου θα ήθελα να είναι στα Αγγλικά και τα υπόλοιπα στα Νορβηγικά, είναι ανάλογα το τι μου βγάζει και τι εκφράζει το κάθε κομμάτια για να το πω στην εκάστοτε γλώσσα.  

-Έχεις κάποιο αγαπημένο black metal κομμάτι στα Νορβηγικά;

Ω δύσκολη ερώτηση χαχα. Eίναι τόσα πολλά αλλά μάλλον θα έλεγα το "Hunnerkongens sorgsvarte ferd over steppene" των Dimmu Borgir. 

-Στο βίντεο του "Synkverving" βλέπουμε μια καρτουνίσιτκη πλευρά του Κάτω Κόσμου. Ποιο το concept και τι αντικατοπτρίζει το κομμάτι σχετικά με τη Νορβηγική μυθολογία;

Η ιδέα για το κομμάτι μου ήρθε όταν διάβαζα για τις ρίζες της Σκανδιναβικής μυθολογίας και ουσιαστικά το κομμάτι εστιάζει στη μαγεία και στους ανθρώπους και τα πνεύματα που ζούσαν υπόγεια. Αυτά ουσιαστικά μπέρδευαν τους ανθρώπους της γης και τους παίδευαν στο διάβα τους και στον θάνατό τους. Κάπως έτσι εμπνεύστηκα και το έγραψα.

-Πιστεύεις ότι η νοοτροπία και τα διδάγματα της μυθολογίας μπορούν να ανταποκριθούν πλέον, στον άνθρωπο του σήμερα;

Ωραία ερώτηση και δύσκολη. Προσωπικά εμένα η μυθολογία, κυρίως η Νορβηγική, με κάνει να ξεφεύγω ή να σκέφτομαι για το πως ζω τώρα. Υπάρχουν μέσα πολλά διδάγματα και πολλές συμβουλές που βοηθούν τον άνθρωπο να δει τα πράγματα διαφορετικά. Γενικά σε κάνει πιο έξυπνο χαχα. Πέρα από την πλάκα βλέπεις παραδείγματα τα οποία ανταποκρίνονται ακόμα και στο σήμερα, κυρίως στις φιλίες και τις έχθρες για παράδειγμα. Αν μέσα από το φανταστικό κρατήσεις τη διδασκαλία, σίγουρα σε βοηθά. Κάθε μυθολογία και ιστορία σε διδάσκει.

-Πιστεύεις ότι το άνοιγμα σου με τους Hjelvik δημιούργησε νέα οράματα και κατευθύνσεις για εσένα προσωπικά σαν καλλιτέχνη;

Απόλυτα. Νομίζω ότι οι Hjelvik με κρατούν σε εγρήγορση και σε μια καλλιτεχνική φόρμα. Ήδη γράφω υλικό για τον επόμενο δίσκο και γράφοντας ψάχνω τι πραγματικά είναι οι Hjelvik και ποιος πραγματικά είναι ο Hjelvik. Πάντα έγραφα τη μουσική που ήθελα αλλά σε διαφορετικά καλούπια, τώρα μπορώ να επαναπροσδιορίζω συνεχώς τα θέλω μου, είναι ένα μεγάλο όραμα. Για παράδειγμα ο επόμενος δίσκος εξελίσσεται σε κάτι εντελώς black metal αλλά και heavy metal την ίδια στιγμή. Περιμένω πως και πως και εμένα που θα με οδηγήσει όλο αυτό, γιατί η κατεύθυνση είναι αλληλένδετη και φυσικά να το μοιραστώ στο τέλος με τον κόσμο. 

-Πότε να περιμένουμε το νέο υλικό σου;

Δουλεύω τώρα πάνω σε αυτό και δε ξέρω πόσος καιρός πραγματικά θα χρειαστεί. Θα δείξει χαχα, δεν υπάρχει κάποιο πλάνο.

-Τέλος, το single του "Synkverving" να το περιμένουμε σε κάποια φυσική μορφή;

Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ψηφιακά, αλλά έχουμε σχεδιάσει αν βγει και σε κάποια φυσική μορφή, απλώς ψάχνουμε τον τρόπο και τι άλλο μπορεί να περιέχει. Είναι στα σκαριά πάντως!

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη Erlend, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ κι εγώ για την κουβέντα και την υποστήριξη. Ελπίζω να βγούμε σύντομα στον δρόμο και να τα ξαναπούμε στην Ελλάδα.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: