Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

CEREMONIAL WORSHIP/OMENFILTH-THE PACT OF MORBID CONSPIRACY (Split Review)

Κομιστές του σκότους, σε ένα τελετουργικό και απόκοσμο σκηνικό, σε υπόγες και κατακόμβες, η Ελλάδα με τις Φιλιππίνες ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω των Ceremonial Worship και των Omenfilth.  Oι μεν με δύο ΕΡ στο ενεργητικό τους, και οι δε με πληθώρα άλλων κυκλοφοριών, πιστοί στην τριακονταετή ιστορία του μαυρομεταλλικού ιδιώματος φέρνουν μέσω της Eternal Death, το "The Pact of Morbid Conspiracy".

Το εναρκτήριο λάκτισμα κάνουν οι 'δικοί' μας, Ceremonial Worship, οι οποίοι πιστοί στο έργο τους, ήδη από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, συνεχίζουν στο απόκρυφο μονοπάτι της παλιάς, καλής Ελληνικής σκηνής, με το μονολιθικό και ομιχλώδες ύφος που σκιαγραφεί. Το "Frost Around The Globe" μάλιστα, χώρια από το ανελέητο, υπνωτικά μονότονο riffing του, βάζει τα τύμπανα να πρωταγωνιστήσουν, με γκρούβες και βόμβους, ενώ το στακάτο πλην εκρηκτικό "Into Dungeons Of Mysticism" βγαλμένο από κάποια σπηλιά, εξωτερικεύει τα ερμητικά μυστικά του τίτλου του. Το "Missions Of Decay" σαν μπάντα του είδους που σέβεται τον εαυτό της, δε θα μπορούσε να μην προσθέσει heavy περάσματα, μέσα στο απόλυτο σκότος, όπως συμβαίνει με αυτή την 'trve' ακατέργαστη παραγωγή και το πιο μελωδικό και καταλυτικό, "Anthems Of Pure Hate".

Από την άλλη, οι Φιλιππινέζοι, Omenfilth, σε μια ανίερη συμμαχία με τους συμπατριώτες μας, δίνουν ένα κομμάτι της θρησκείας τους, με το εναρκτήριο μέρος τους, "To Dwell  In The Pits Of Barathrum" και μια οργισμένη έκθεση, εναντίον πάντων και πασών, έπειτα από την εισαγωγή του "Dies Irae" που κοντράρεται στη δύναμη του Θεού. Μάλιστα καλογυαλίζοντας την παλιομοδίτικη αισθητική του ήχου τους, βάζουν το ακραίο στοιχείο στο ίδιο ύφος με αυτό της Ελληνικής νοοτροπίας, γεμάτο, πυκνό και ζεστό, ενώ τα βγαλμένα από την άβυσσο, φωνητικά θυμίζουν κάτι από τους Sarcofago ή τους πρώιμους Sepultura, με ένα παλαιάς κοπής black/thrash. Αυτό ειδικά συμβαίνει στο δίδυμο των "Conjuurers Of The Pestilential Storm" και του απειλητικού "Swallowed by the Umbral Void", αναδεικνύοντας ορθότατα το στυλ των late 80s/early 90s στο σήμερα. Τέλος, το "Akrouros" βγάζει έναν σκοτεινό δυναμισμό, με έντονες τις άνωθεν επιρροές, μαζεμένες και με κλασικά περάσματα σε ένα επικό σύνολο.

Η αμεσότητα και των δύο συγκροτημάτων δημιουργούν μια κοινή ενέργεια, ερεβώδη και φλογερή. Αυτή μάλιστα, περνάει στις επιρροές και των δύο, που αποτελείται από το απαύγασμα των προπατόρων της χώρας μας, Rotting Christ, Varathron και Thou Art Lord. Αυτή η υπόγεια και υποχθόνια σύμπραξη κάνει το underground ακόμα πιο ενεργό, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέποντας αυτή την επιρροή στα βάθη του (κάτω) κόσμου. Το "The Pact of Morbid Conspiracy" δε δημιουργεί μια ατμόσφαιρα λιγότερη από όσα υπόσχεται μέσω του ονόματος του, και μάλιστα οι παλιές ημέρες, ανασταίνονται σε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα μέσα στο χάος.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: