Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Mystic Prophecy στο Metal View: Στις συναυλίες μας θα δείτε ένα heavy metal ολοκαύτωμα

 Οι Mystic Prophecy δεν είναι τίποτα τυχαίοι, καθώς αποτελούν ένα από τα γνωστότερα συγκροτήματα στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή power metal σκηνή. Έχοντας περάσει κάτι παραπάνω από μια δεκαετία, το Ελληνογερμανικό συγκρότημα επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με τους Firewind, Rage και Nightrage. Το Metal View έχοντας στην άλλη άκρη της γραμμής τον frontman τους Δημήτρη Λιαπάκη, μίλησε για τις επερχόμενες εμφανίσεις σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα καθώς και για το νέο τους, ιδιαίτερο άλμπουμ, "Monuments Uncovered".
 Αποτέλεσμα εικόνας για mystic prophecy


-Kαταρχάς, ποια είναι η γνώμη σου για το "War Brigade", τώρα που έχει περάσει κάποιος καιρός, και ποια η ανταπόκριση του κοινού;

To "War Brigade" είναι το πιο καλά πουλημένο μας άλμπουμ. Από την πρώτη εβδοάδα μάλιστα στα Γερμανικά charts έφτασε στη θέση 34, στην Αυστρία 75, και στην Ελβετία στη θέση 89. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι μπορείς να καταλάβεις τι έχεις κάνει, γιατί όταν κάτι είναι φρέσκο πάντα θεωρείς ότι έχεις βγάλει το καλύτερο άλμπουμ. Προσωπικά όλα μας τα άλμπουμ τα θεωρώ εξίσου καλά, αλλά αν και υπάρχουμε 16 χρόνια, με το "War Brigade", μας γνώρισε κι άλλος κόσμος. Είχαμε χτίσει βέβαια ένα σταθερό fan base, αλλά με την τελευταία μας δουλειά μας έμαθαν και πολλοί άλλοι. Ώρες ώρες ξέρεις, κάθομαι και σκέφτομαι πως τελικά στη μουσική πρέπει να υπάρχει η σωστή στιγμή, το κατάλληλο άλμπουμ και η τύχη,  ώστε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε.  Πλέον ετοιμάζουμε να κυκλοφορήσουμε , έτσι για την καύλα μας, έναν δίσκο με διασκευές, το "Monuments Uncovered", αφού είμαι και fan της μουσικής από τις δεκαετίες του 70', 80' και 90', και πιστεύω στις αρχές του 2019 θα κυκλοφορήσουμε και το νέο άλμπουμ.

-Το "Monuments Uncovered" πως προέκυψε;

Κοίτα, με αυτή τη μουσική μεγάλωσα, και όταν ήμουν ακόμα στην Ελλάδα, αυτά τα hits τα έπαιζαν παντού, και το MTV τα έδειχνε συνέχεια. Συγκροτήματα όπως οι Maiden ή οι Priest ήρθαν αργότερα, οπότε δε μπορώ να πω ψέματα πως δεν άκουγα και τα γνωστά τραγουδια της εποχής. Άλλωστε είμαι μουσικός και ακόμα μπορώ να ακούσω τα πάντα, άσχετα ότι μου αρέσει να παίζω metal. Αυτοί οι καλλιτέχνες με επηρρέασαν και μουσικά, μου έδωσαν έμπνευση, και πάντα είχα την απορία πως θα μπορούσαν να ακούγονται τα κομμάτια τους πιο heavy. Δεν περίμενα ότι θα έκανα μια μπάντα και αυτό το όνειρο θα το πραγματοποιούσα αργότερα. Έτσι πριν ένα χρόνο με τα παιδιά από τους Mystic Prophecy είπαμε να το ξεκινήσουμε. Δεν ήθελα κομμάτια χιλιοπαιγμένα, προτίμησα κάτι πιο δύσκολο, αλλά να αποτελούν σταθμούς των εκάστοτε δεκαετιών. Eπίσης δεν ήθελα να είμαι ένας από τους πολλούς που θα ξαναδιασκέυαζε με το συγκρότημα του Dio, Motorhead ή Judas Priest. Ήθελα κάτι πιο crazy, και τα τραγούδια αυτά να ακούγονται και σαν τους Mystic Prophecy, χωρίς βέβαια να χαλάσουμε την ουσία τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για mystic prophecy 2017
-Πόσο δύσκολο είναι να διασκευάσεις αυτά τα τραγούδια σε metal;

Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξεις ένα hit το οποίο ξέρουν εκατομμύρια άνθρωποι από το να γράψεις απ'την αρχή ένα δικό σου κομμάτι. Αν θέλεις να μετατρέψεις κάτι, πρέπει να δώσεις πολύ προσοχή ώστε να μην το σκοτώσεις. Πρέπει να τα επεξεργαστείς με σεβασμό, κάτι που νομίζω ότι κάναμε και εμείς.

-Ένα από τα κομμάτια που λάτρεψα μέσα είναι το "Tokyo", γιατί εκτός ότι το κάνατε δικό σας, ακούγεται και σαν ένα 80s metal κομμάτι. Ήταν εσκεμμένο κάτι τέτοιο;

Είναι ένα από τα κομμάτια που παρόλο που στη Γερμανία δεν είναι τόσο γνωστό, στην Ελλάδα πολλά ραδιόφωνα το παίζουν ακόμα. Όταν είχε πρωτοβγεί μου άρεσε πάρα πολύ και μάλιστα μερικά σημεία μου θυμίζουν και το "Big City Nights" των Scorpions. Όντως μας βγήκε πιο 80s γιατί ξέρεις μερικά κομμάτια δε μπορούν να ακουστούν σαν να βγήκαν τώρα, καθώς χάνουν τελείως την αίσθηση τους. Αυτό συνέβη και σε κομμάτια όπως το "Still Standing" ή το "You Keep Me Hanging On" όπου στο τέλος έχουμε δίκασες ή ανεβάζουμε γκάζια, ώστε να υπάρχει και το power metal στοιχείο.

-Υπήρχαν κομμάτια που θέλατε να διασκευάσετε αλλά τελικά δεν το κάνατε;

Υπήρχαν πολλά κομμάτια, όπως το "My Sharona" ή κάτι από Rolling Stones, αλλά τα έχουν παίξει και πολλοί άλλοι. Όπως σου είπα πολλά hits από τότε, τα έχουν διασκευάσει τόσες heavy metal μπάντες και δεν ήθελα να είμαστε και εμείς μια από αυτές. Ήθελα να πάρουμε δύσκολα κομμάτια, και ας πούμε να έχουμε "την πρωτιά" κατά κάποιον τρόπο.

-Όσον αφορά το εξώφυλλο και τον τίτλο, να φανταστώ ότι δίνουν την πρώτη γεύση για το τι να περιμένει o ακορατής...

Σχετική εικόναΕννοείται! Ήθελα σοβαρές καρικατούρες των ανθρώπων που διασκευάζουμε, ντυμένους με πιο metal ντύσιμο, ώστε να δείχνει super και να είναι και στο κλίμα. Όσον αφορά τον τίτλο, είναι σαν λογοπαίγνιο. Με το "Monuments" να δηλώσουμε ότι πρόκειται για παλιά, μνημειώδη κομμάτια" και "Uncovered" ότι τα διασκευαζουμε, αλλά είναι κρυμμένα κάτω από τη δική μας μουσική. Υπήρχαν από τις πρώτες μέρες που το ανακοινώσαμε κιόλας, καποιες αντιδράσεις και μια περιέργεια για το πως μπορεί να ακούγεται κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο ήχος μας είναι και πιο σκληρός. Αλλά δεν ήθελα απλώς να διασκευάσουμε, ήθελα να κάνουμε το κάτι παραπάνω. 

-Η συνεργασία σας με τον Evan K πως είναι μέχρι στιγμής;

Πάρα πολύ καλή. Να σου πω την αλήθεια χρειαζόμαστε νέο αίμα, γιατί όσο να'ναι οι πιο παλιοί, που μεγαλώνουν σκέφτονται περισσότερα πράγματα, και βρίσκουν άλλες προτεραιότητες, οπότε σταματάνε. Έτσι η metal σκηνή χρειάζεται νέους και καλούς μουσικούς, και ο Evan είναι ένας από αυτούς.

-Πως αισθάνεσαι που θα μοιραστείς ξανά τη σκηνή με έναν παλιό σου συνάδελφο, τον Gus G;

Για μένα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τους Mystic Prophecy, γιατί ακόμα και όταν έφυγε, παραμείναμε φίλοι, και βρισκόμαστε όποτε μπορούμε και περνάμε καλά. Για εμένα είναι μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρεθώ με τον Gus, και πάντα χαίρομαι όταν βρίσκομαι με οποιονδήποτε Έλληνα μουσικό.  Βέβαια αυτό που θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ότι μαζευόμαστε τέσσερις μπάντες όπως οι Nightrage με τον Μάριο, οι Firewind με τον Gus, τον Bob και τον Πέτρο, οι Rage με τον Βασίλη στα drums, και εγώ με τον Evan από τους Mystic Prophecy που δίνουμε κάτι ελληνικό σε μερικές από τις πιο δυνατές μπάντες εκεί έξω, όσον αφορά το heavy metal.

Αποτέλεσμα εικόνας για mystic prophecy 2017
-Τι να περιμένουμε από τις επερχόμενες συναυλίες σας;

Οι Mystic Prophecy είναι 101% live μπάντα και όσοι μας ξέρουν είτε από τις εμφανίσεις μας είτε από τους δίσκους, βλέπουν ότ τα δίνουμε όλα, όπως επίσης και οι υπόλοιπες είναι live μπάντες, και όχι μόνο studi-ακές. Πιστεύω ότι στις συναυλίες μας θα δείτε ένα Ελληνικόυ τύπου heavy metal ολοκαύτωμα.

-Ποιες είναι οι πιο έντωνες αναμνήσεις σου από τα live των Mystic Prophecy στην Ελλάδα;

Στην Αθήνα έχουμε να παίξουμε από το 2005. Οι καλύτερες μου αναμνήσεις είναι από το live μας πέρσι το καλοκαίρι στην Κρήτη, στο Chania Rock Festival. O Nίκος Αθηναίος είχε κάνει τρομερή δουλειά, και πραγματικά ένα μεγάλο respect που καταφέρνει τόσα χρόνια να διοργανώνει ένα τόσο καλό φεστιβάλ με τόσα μεγάλα ονόματα. Είναι μια προσπάθεια που όσος κόσμος μπορεί από την Ελλάδα αξίζει να το υποστηρίξει. 
Αποτέλεσμα εικόνας για rd liapakis

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2018;

Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα tour, και έχουμε κλείσει και για μερικά φεστιβάλ όπως το Bang Your Head και Rockwolf. Γενικά δε θέλουμε να παίξουμε σε πολλά festival, ώστε να μη μας βαρεθεί ο κόσμος. Άλλωστε προτιμάμε να παίξουμε για άτομα που πραγματικά μας στηρίζουν και μας αγαπάνε, ώστε να μας απολάυσουν, γιατί χωρίς αυτόν τον κόσμο η μπάντα δεν θα υπήρχε 17 χρόνια, ούτε θα έκανε δέκα δίσκους και δε θα καταφέρναμε να παίξουμε και την επόμενη εβδομάδα στα shows στην Ελλάδα.

-Αυτά από εμένα, ευχαριστώ πολύ, θα ήθελες κάτι να προσθέσεις;

Ευχαριστώ κι εγώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα ξαναπαίξω στην Ελλάδα έπειτα από 12 χρόνια. Ανυπομονώ να ξανασυναντήσω παιδιά από άλλες μπάντες, και φίλους από τα παλιά μου λημέρια, αφού μεγάλωσα στην Αθήνα. Χαίρομαι που θα τα ξαναπω με συμμαθητές, συγγενείς και φίλους μου και αυτό το event σίγουρα είναι πολύ ιδιαίτερο για εμένα και πιστεύω πως θα μου μείνει αξέχαστο.

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: