Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

SATYRICON-NEMESIS DIVINA remastered (Album Review)


Οι Satyricon, με το τρίτο τους album, "Νemesis Divina", έδωσαν ένα καθοριστικό στίγμα στην εξέλιξη του Νορβηγικού ήχου, και του black metal γενικότερα. Eν έτει 2016, και ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια, το δίδυμο του Satyr και του Frost, αποφάσισε να το ξανακυκλοφορήσει σε μια συλλεκτική remastered έκδοση.


Eίκοσι χρόνια πριν μέλος του group ήταν και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Nocturno Culto , των Darkthrone, κάτω από το όνομα Kveldulv.

To "Νemesis Divina", μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως το πιο σκοτεινό και επιθετικό δημιούργημα των Satyricon, καθώς οι επικές συνθέσεις του ομώνυμου κομματιού και τα ψυχρά ατμοσφαιρικά περάσματα στο "Immortality Passion" και φυσικά στο "Mother North" (με το χαρακτηριστικό, cult, video), είναι δύσκολο να ξαναγραφτούν, αν και θα το θέλαμε!

Πιστεύω πως  μέσω του remastering που έχει γίνει κάποια σημεία ακούγονται καθαρότερα, και διαπιστώνονται καλύτερα λεπτομέρειες που ίσως μερικοί να μην είχαμε παρατηρήσει, δημιουργώντας ακόμα ρίγος και ανατριχίλα, ειδικά στους ψιθύρους και τα πλήκτρα "Τhe Dawn Of A New Age" ή στα riffs του "Forhekset".

Προσωπικά, την εποχή της εν λόγω κυκλοφορίας δεν την έζησα, αλλά το μόνο που ξέρω είναι ότι η αγνότητα και η φλόγα για μουσική ήταν οι κινητήριες δυνάμεις  για να πας μπροστά. Σίγουρα δύο δεκαετίες μετά, αυτό έχει αλλάξει, και οι Satyricon, επίσης, δημιουργώντας ακόμα ατμοσφαιρικές αλλά μερικές φορές,  πιο mainstream δημιουργίες.

Ελπίζω μετά το "Satyricon" του 2013 να ξαναβγάλουν ακόμα μία αξιοπρεπέστατη δουλειά.
Μέχρι τότε κάθομαι να απολαύσω αυτό το έπος!

(10/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: