Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Οι Enforcer στο Metal View: Το επόμενο μας album θέλουμε να ακούγεται διαφορετικό αλλά πάντα στο ύφος της μπάντας

Οι Enforcer είναι ενα από τα πιο αγαπητά στο ελληνικό κοινό, συγκροτήματα. Έχοντας κλείσει ήδη δέκα χρόνια ύπαρξης, η Σουηδική μπάντα συνεχίζει να μας παίρνει τα μυαλά με το old school heavy/speed ήχο της. O Γιάννης Χαρτζανιώτης συναντήθηκε με τον mainman των Enforcer, Olof Wikstrand,  που έκανε τις διακοπές του στην Αθήνα και μίλησαν για το τελευταίο τους δίσκο "From Beyond", το πρώτο τους live album, και το πως μπορεί να ακούγεται η επόμενη τους δουλειά.





-Καταρχάς συγχαρητήρια για την τελευταία σας δουλειά, ποια είναι η γνωμη των fans μέχρι στιγμής;

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το "From Beyond", και η γνώμη τους είναι πολύ παραπάνω από θετική. Αυτό φαίνεται και από τη πιο μεγάλη περιοδεία που έχουμε κάνει ποτέ, καθώς κλείσαμε περίπου 110 shows τον τελευταίο μισό χρόνο.  Στη Νότια Αμερική συγκεκριμένα, υπό τους ήχους των νέων μας κομματιών, γινόταν πανικός καθώς οι fans ανέβαιναν πάνω στη σκήνη μαζί μας. ήταν εκπληκτικό!

-Ποια κομμάτια του "From Beyond" είναι τα πιο αγαπημένα στους fans;

Νομίζω πως είναι το "Destroyer" αφού μόλις ξεκινάμε να το παίζουμε live, το κοινό τρελένεται, και στο ρεφραίν γινόμαστε όλοι ένα. Θεωρώ πως αυτό είναι το πιο "hit" του νέου δίσκου μαζί με το "Undying Evil" και το "From Beyond".

-Τι θα άλλαζες από τον νέο δίσκο αν μπορούσες;

Το "From Beyond" είναι ένας δίσκος που δουλέψαμε πολύ και βοήθησα και εγώ στην παραγωγή, αν άλλαζα κάτι θα ήταν μερικές μικρολεπτομέρειες. Κατά τα άλλα θεωρώ πως με αυτό το album εξελιχθήκαμε και αποτελεί ορόσημο για εμάς.

-Γιατί βάλατε το "From Beyond" σαν τίτλο;

Από την αρχή ήθελα να βάλω αυτό τον τίτλο, γιατί είναι άμεσος και ξεκάθαρος, όπως ακριβώς και το ομώνυμο κομμάτι, και νομίζω πως ταίριαζε απόλυτα. Το κομμάτι από μόνο του είναι επίσης τόσο ευθύ χωρίς σαχλαμάρες, οπότε αυτό θέλαμε να περάσουμε και με το album.

-Aπό τι επηρρεάζεσαι για να γράψεις στίχους;

Προτιμώ συνήθως οι στίχοι μου να ταιριάζουν με το ύφος της μουσικής και μέσω αυτού να βγάζω τα συναισθήματα μου προς τα έξω. Συνήθως προτιμώ να βγάζω τον κακό μου εαυτό μιας και η μουσική μας είναι επιθετική. Μιλάω κυρίως για πόνο και για βία, προτιμώντας να τα συνδυάζω με συμβολισμούς.


-Τα νέα σας video, το "Undying Evil" και το "Destroyer" σε μερικά σημεία μου θυμίζουν παλιές ταινίες τρόμου. Αποτελεί αυτό επιρροή για εσάς;

Ναι φυσικά, για αυτό και τα δύο video clip μας έχουν αυτό το στοιχείο. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ αυτές οι ταινίες.

-Θεωρώ πως οι μουσική στο "From Beyond" είναι πιο σκοτεινή. Συμφωνείς;

Και ναι και όχι. Πιστεύω πως πάντα μας διακατείχε το σκοτάδι σαν συγκρότημα κατά κάποιον τρόπο. Σε αυτό το album, ασχοληθήκαμε περισσότερο με σκληρότερα θέματα. Kάπως έτσι ήταν και στην πρώτη μας δουλειά, που ασχολούμασταν με θέματα όπως τη βία ή τον πόλεμο, και εν συνεχεία το εξελίξαμε. Άλλωστε η μουσική μας δεν είναι τόσο καλαίσθητη.

-Πιστεύεις ότι αυτή είναι και η μαγεία στο metal;

Όχι πάντα.  Είναι ο τρόπος που θα προσεγγίσει τη μουσική της κάθε μπάντα, κάπως έτσι έχουν κάνει και οι περισσότερες μεγάλες μπάντες. Όλοι ξεκίνησαν από την underground σκηνή και έπειτα κατάφεραν ίσως να γίνουν πιο αρρεστοί, για παράδειγμα οι Scorpions που είναι και από τα πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα.

-Στα αυτιά μου ακούγεστε σαν την συγχρονη εξέλιξη της old-school σκηνής, ποιες μπάντες σας έχουν επηρρεάσει;

  Πάνω κάτω είναι οι μουσικές που ακούμε από παιδιά, οι Scorpions που σου είπα, Razor, Exciter, Venom. όλες αυτές οι επιρροές ακούγονται περισσότερο στο πρώτο μας album. Πλέον θέλουμε να ακουγόμαστε πιο πολύ σαν τους μοντέρνους Enforcer.

-Πρόσφατα κυκλοφορήσατε και το live album σας "Live By Fire", το οποίο είναι μια συλλογή από διάφορα shows σας. Μίλα μας λίγο για αυτό.

Περιλαμβάνει shows μας από τις περιοδείες μας το 2013. Μερικά από τα κομμάτια έχουν ηχογραγηθεί στην Αθήνα. Θέλαμε να βγάλουμε εδώ και καιρό ένα DVD/CD με τις εμφανίσεις μας, και ευτυχώς έκατσε. Πιστεύω πως είναι η καλύτερη διαφήμιση για εμάς ώστε να δείξουμε προς τα έξω ότι είμαστε μια live μπάντα. Έτσι δείχνουμε την ενέργεια που έχουμε στις συναυλίες μας.
Βλέπουμε τους περισσότερους με κάμερες στα χέρια, να ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Έτσι κυκλοφορώντας αυτό το πακέτο, θεωρήσαμε πως κάναμε το σωστό, ώστε να δείξουμε πως όντως είμαστε live μπάντα.
Επίσης κυκλοφορήσαμε μαζί με το "Live By Fire" ένα EP με καινούρια κομμάτια.

  -Περίμενες αυτή την εξέλιξη των Enforcer; Θεωρείς πως έχεις εκπληρώσει τα όνειρα σου;

Δε νομίζω πως είχα ποτέ όνειρα. Προτιμώ τους στόχους από τα όνειρα, και νομίζω πως κάποιους από αυτούς, όντως, τους έχω εκπληρώσει.  Για παράδειγμα το να κάνω περιοδεία σε όλο τον κόσμο είναι καλύτερο από αυτό που έχω φανταστεί. Ειδικά στις αρχές, όλα αυτά ήταν μακρυνοί στόχοι. Πλέον όσο μεγαλώνει η μπάντα αυξάνονται και οι στόχοι μας και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα βήματα μιας και ζούμε  από αυτό.

-Στην Ελλάδα είναι δύσκολο κάποιος να ζήσει από τη μουσική, πως είναι τα πράγματα στη Σουηδία;

Δεν νομίζω πως διαφέρει κάτι και σε εμάς. Σημασία έχει να υπάρχει καλό υλικό από τις μπάντες. Δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα καταγωγής, ειδικά πλέον που ζούμε στην εποχή του internet καθώς η καλή μουσική διαδίδεται!


-Ποια θεωρείς τα θετικά και τα αρνητικά του internet.

Θετικό και αρνητικό μαζί είναι πως τα πάντα διαδίδονται. Αλλά σίγουρα καλό είναι πως σαν μουσικός μπορείς να αναγνωριστείς πολύ εύκολα, και να αποκτήσεις προβολές. Βέβαια πολλοί ίσως επικεντρωθούν σε λάθη.

-Ποια είναι η σχέση μεταξύ των Enforcer και των Ελλήνων οπαδών;

Θεωρώ πως είναι μια δυνατή σχέση. Δηλαδή από την εποχή που κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album μας δέχτηκαν και μας έκαναν να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι στη χώρα τους, περισσότερο από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Για αυτό και  αποφασίσαμε το ηχογραφημένο μέρος του "Live By Fire" να είναι στην Ελλάδα.  Προσωπικά εδώ έχω τόσους φίλους, και λατρεύω να παίζω στη χώρα σας, είναι τιμή!

-Οι αγαπημένες σου ελληνικές μπάντες;

Από τις παλαιότερες αναμφίβολλα είναι οι Spitfire.  Επίσης οι Vice Human και οι Convixion, αλλά αυτή την περίοδο ακούω πολύ τους Ravencult.


-Τι να περιμένουμε από εσάς;

Μας περιμένει ένα Ευρωπαϊκό tour, τον Σεπτέμβρη, με τους Destruction και τους Flotsam & Jetsam, καθώς και ένα Αμερικάνικο tour με Dark Tranquility και Shallow The Sun. Οι περιοδείες αυτές δυστυχώς μας κάνουν να καθυστερήσουμε την ηχογράφηση του επόμενου μας δίσκου, του οποίου τα πρώτα βήματα ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα.

-Το επόμενο σας album θα έχει διαφορές από τις προηγούμενες σας δουλειές;

Κοίτα, είναι λίγο νωρίς αλλά θέλουμε να επικεντρώσουμε σε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα τέσσερα προηγούμενα album. Δε θέλουμε να αντιγράφουμε τους εαυτούς μας, και να κουράζουμε. Θα επικεντρωθούμε πολύ ξανά και στην επόμενη μας δουλειά και σαν στόχο έχουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό και δυνατό που να ακούγεται φυσικά σαν Enforcer.

-Ευχαριστώ Olof για αυτή την συνέντευξη. Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες fans;

Φυσικά, χαίρομαι κάθε φορά που παιζω για ένα κοινό σαν το δικό σας, και εκτιμώ την στήριξη που έχετε δώσει στους Enforcer . Το εκτιμώ, και ελπίζω του χρόνου, με τον νέο δίσκο να παίξουμε ξανά για εσάς.


Γιάννης Χαρτζανιώτης






Δεν υπάρχουν σχόλια: