Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

TSJUDER-HELVEGR (Album Review)

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που οι Tsjuder μας απασχόλησαν τελευταία φορά με τη μουσική τους. Ένα από τα συγκροτήματα που κρατούν ακόμα ζωντανό τον πρώιμο Νορβηγικό black metal θρύλο, επέστρεψαν έπειτα από εφτά χρόνια ανανεωμένοι, αλλά με τις ίδιες βλέψεις και την ίδια αγάπη για τους ήχους των προπατόρων της σκηνής. Όλα αυτά αγκαλιάζονται σαν φλόγες στην πυρκαγιά με το "Helvegr".


Οι Tsjuder έτι μία φορά πατούν στον πάγο της χώρας τους, και τον σκάβουν με τα ξυραφιασμένα τους riffs, φτάνοντας στα έγκατα της Κόλασης. Έτσι η διαολεμένη ατμόσφαιρα του νέου τους άλμπουμ ακροβατεί μεταξύ κρύου και ζέστης, σε ένα κράμα του χθες με το σήμερα. Έτσι, το "Iron Beast" ως εναρκτήριο, γίνεται ταυτόσημο του ήχου της μπάντας, ενώ το "Prestehammeren" μας καθηλώνει ακόμα περισσότερο με μια πιο black n roll πινελιά, τονισμένη από υπνωτικές μελωδικές κιθάρες αλλά και μεστούς σαρωτικούς ρυθμούς. Έτσι, ακολουθεί το "Surtr" στα μονοπάτια των πολύ πρώιμων Mayhem, ενώ το "Gamle Erik" που εμβαθύνει στη μυσταγωγική παράδοση της Νορβηγίας δημιουργεί έναν όμορφο πλην ακατέργαστο θόρυβο, με έναν φορμαρισμένο Nag να ματώνει τα λαρύγγια του, δίχως να σταματάει εδώ η μανία, μιας και η συνέχεια, κυρίως σε κομμάτια όπως το ομώνυμο και το "Faenskap og Dod" εντείνει τον εν λόγω χαρακτηρισμό στα φρενήρη ξεσπάσματα του. 

Βέβαια σε όλο το άλμπουμ, άξιες αναφοράς είναι οι εξελικτικές μορφές της κιθάρας, που χτίζουν ένα απόλυτο σκηνικό για όσα αναφέρονται παραπάνω, κάνοντας πιο ολοκληρωμένο το σύνολο με μοχθηρότητα αλλά και τεχνική, πέρα από ωμότητα, όπου ο Draugluin πρωταγωνιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης αποτελεί το "Chaos Fiend" όπου φαντάζει σαν οι At The Gates να έπαιζαν black metal καθώς και το ήδη γνωστό "Gods Of Black Blood",από τη μία είναι ισοπεδωτικό και από την άλλη πλούσιο συνθετικά, με σκαμπανεβάσματα και μια υπέροχη, σχεδόν μυστικιστική, προσθήκη από τον Seidemann των 1349 στα φωνητικά.  Με όλα αυτά, φτάνουμε στο τέλος, σε έναν στιγμιαίο θάνατο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι Τsjuder να θεωρηθεί, με το "Hvit Dod" και τα απαλά ακουστικά του ύφη, με τον Sabbath-ικό χαρακτήρα, δουλεμένο με μαυρομεταλλικό περίβλημα.

Ο νέος δίσκος του δαιμονικού ντουέτου από το Όσλο, δεν είναι μόνο ένα δείγμα κλασικού, ακατέργαστου black metal, ούτε μια ακόμη εναντίωση στον Χριστιανισμό και το "καλό". Είναι ένα ακραίο μανιφέστο με επικές στιγμές, φυσιολατρική αύρα και ωριμότητα. Το "Helvegr" λοιπόν είναι για τη μπάντα και το παραδοσιακό στερέωμα του ήχου τους κάτι ολοκληρωμένο, σε μια νέα κανονικότητα και πρόοδο μα πάραυτα άγριο. Αυτοί είναι οι Tsjuder και έτσι βλέπουν τη μουσική τους στο 2023.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: