Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

BEFORE THE DAWN-STORMBRINGERS (Album Review)

Ο Tuomas Saukkonen είναι γνωστός ελβετικός (ή μάλλον Φιλανδικός) σουγιάς, που ψάχνεται με όλα. Μπορεί να έγινε γνωστότερος για το εγχείρημά του με τους Wolfheart, αλλά είναι πολλά παραπάνω αυτό. Έτσι, τον έκανε πέρσι να βγάλει την παλιά του μπάντα από τον πάγο, και φέτος να βγάλει και δίσκο μαζί τους. Ο λόγος για τους Before The Dawn και το όγδοο πόνημά τους, "Stormbringers"με μέλη των Shallow The Sun, And Oceans και μια νέα φωνή στον χώρο ώστε να πάρει ξανά σάρκα αυτό το όραμα.


Οι Φιλανδοί έρχονται πεινασμένοι, νοσταλγικοί για το παρελθόν τους μα και πιο μοντέρνοι και μεγαλειώδεις. Έπειτα από μια απαλή αλλά πολλά υποσχόμενη εισαγωγή, αυτή του, "Τhe Dawn", επελαύνει το "Destroyer", με ατμόσφαιρα ανάλογη του τίτλου, και τον νεοφερμένο Paavo Laapotti να δίνει κατάθεση ψυχής, σε ένα πολύ εσωτερικό δυναμισμό που ταιριάζει στο εξωστρεφές μουσικό σύνολο με τα γρέζια να δίνουν την κατάλληλη ποικιλία στο άλμπουμ. Έτσι συνεχίζουμε και με τα "Reveries" και "Downhearted" όπου πέρα από το επιθετικό μπάσιμο που τα χαρακτηρίζει, βλέπουμε ψύχρες ανάλογες των Wolfheart, αλλά και πιασάρικες μελωδίες και σολιστικές πινελιές αντάξιες της όλης Φιλανδικής death metal σκηνής, όμοιες με αυτές των Amorphis και των Omnium Gatherum. Σε αυτό το ταυτόσημο στοιχείο, αντιλαμβανόμαστε το πόσο κολλητικό γίνεται το άλμπουμ με λίγες μόνο ακροάσεις, δίχως να παραλείπονται και πιο κλασικομεταλλικές προσθήκες όπως αυτή στο "Chains" όπου τα riffs των Sabbath φλερτάρουν με τους κιθαρισμούς των Iron Maiden και δημιουργούν ένα κλίμα ανάλογο των Sentenced. 

Έχοντας φτάσει ήδη στα μισά του άλμπουμ, συναντάμε το "Divided" με επικούς τόνους, ακρότητα και μεστά riffs, κάτι που θα ακολουθήσει σε γρηγορότερους ρυθμούς και με μπόλικες θεατρικές αλλαγές στο "The Dark" και στους ρυθμικούς καταιγισμούς του. Με ένα δεύτερο μισό, ήδη πιο σκοτεινό και βαρύ, το "Chaos Star" δε ντρέπεται να συνεχίσει αυτή την πεπατημένη, και ο γίγαντας Tuomas Saukkonen σκάβοντας με τις κιθάρες του δίνει τον χώρο που αναλογεί στο πιο heavy στοιχείο. Τέλος, το "Weight" ψυχολογώντας τον δίσκο, τον κλείνει ατμοσφαιρικά βαριά με μελαγχολία, υπογράφοντας η doom-ίλα το φινάλε, μέχρι να πέσουν τα εκρηκτικά νεκρομεταλλικά ξεσπάσματα σαν βροχή.

Εν κατακλείδι το "Stormbringers" είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους δεν ήξεραν τους Before The Dawn να τους ανακαλύψουν. Επίσης είναι μια κυκλοφορία που ανασυντάσσει τη μπάντα και αφήνει το στίγμα της στη φρεσκάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες αλλά κρατώντας παράλληλα την παράδοση του Φιλανδικού σκληρού ήχου. Όλα αυτά είναι που αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη μπάντα του Saukkonen δείχνοντας πόσο ανήσυχο πνεύμα είναι, και πως του πάνε οι μοντέρνοι ήχοι πέρα από τον Βορρά και τα σπαθιά. Στο τέλος της ημέρας το εν λόγω άλμπουμ μας αφήνει ικανοποιημένους και περίεργους για τη συνέχεια έπειτα από μια δεκαετία.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: