Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Therion στο Metal View: Κάναμε ένα hit album πιο σκοτεινό και μελαγχολικό

Οι Therion ανέκαθεν ήταν μια πάντα που ηθελημένα ή μη κατάφερε να διχάσει με το ύφος, τις επιλογές και τις στροφές που έκανε. Παρόλα αυτά, εδραιωμένοι στη σκηνή του συμφωνικού metal ως πιονέροι του, συνεχίζουν και πειραματίζονται, φτιάχνοντας την τελευταία διετία το γιγαντιαίο και επικό εγχείρημα του "Leviathan". Φέτος μάλιστα επέστρεψαν με το δεύτερο μέρος του, και ο Christofer Johnsson, ως ο βασικός εγκέφαλος του μουσικού μεγαθήριου, και μαέστρος αυτού του πονήματος, μιλάει με δωρικότητα αλλά και στοχευμένα στο Metal View.



 -Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Όταν κάναμε τη συνέντευξή μας για το πρώτο μέρος του Leviathan, μου είπες ότι είχες σχέδια για το δεύτερο. Άρα από τις αρχές του 2021 μέχρι τώρα, το όραμα του Leviathan ΙΙ άλλαξε ή παρέμεινε το ίδιο;

Είναι μια τριλογία 3 άλμπουμ και το όραμα για το πώς θα έπρεπε να ακούγονται όλα αποφασίστηκε  νωρίς, ήδη στην αρχή των ηχογραφήσεων.

-Αυτό το άλμπουμ έχει πολλά στοιχεία του πρώτου άλμπουμ Leviathan. Όλα τα μέρη αυτής της ιδέας θα έχουν την ίδια βάση και την ίδια ατμόσφαιρα με ένα υγιεινό έργο;

Ναι, είναι λίγο πιο σκοτεινό και μελαγχολικό, αλλά ουσιαστικά είναι και "χιτ άλμπουμ". Το Leviathan III θα είναι πιο περιπετειώδες, progressive και θα έχει επίσης μερικά πιο σκληρά τραγούδια.

-Γενικά το Leviathan ΙΙ με κάνει να νιώθω κάτι πιο μεγαλειώδες και πομπώδες. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό το αποτέλεσμα;

Είναι το συναίσθημα που θέλαμε να προβάλλουμε σε αυτόν τον δίσκο. 'Ετσι, απλώς γράψαμε τραγούδια όσο καλύτερα μπορούσαμε.

-Επίσης μπορώ να δω πολλά μέρη στις κιθάρες με βαριά riff και ακραία στοιχεία. Αυτός ο συνδυασμός μοιάζει με την πρόοδο και την εξέλιξη από τα παλιά μέχρι τώρα;

Αν αναφέρεσαι ότι έχει κάποια τέτοια φωνητικά σε ένα από τα τραγούδια, ήταν φυσικό. Σπάνια θέλω σκληρά φωνητικά σε τραγούδια που γράφω, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις που και το riff δεν προκαλεί πολλή μελωδία, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακραία φωνητικά, καθώς είναι περισσότερο ρυθμικό και χτυπητό. Όλο αυτό χτίζει και μια εμπειρία στο κομμάτι.

-Μπορούμε να δούμε και μια έκδοση AOR του Pazuzu. Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να πειραματιστείς στο symphonic metal με τις προσωπικές σου επιρροές ακόμα και με κάποια κλασικά και AOR στοιχεία ή με περισσότερα death;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Έχουμε ένα πολύ ευρύ μουσικό γούστο από όσα αναφέρεις και μουσικές/φωνητικές δεξιότητες σε διάφορα στυλ. Η έκδοση AOR ήταν μια αχρησιμοποίητη έκδοση που είχε απομείνει όταν δοκιμάσαμε τραγουδιστές για το Pazuzu. Ο Erik Mårtensson μας ξεσήκωσε με τα φωνητικά του, αλλά νιώσαμε ότι τα φωνητικά στο ρεφρέν ήταν πολύ μακριά από τον ήχο των Therion. Αλλά ήταν πολύ καλό για να μην χρησιμοποιηθεί. Έτσι αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε ως bonus κομμάτι.

-Για άλλη μια φορά, μπορώ να δω προσθήκες μυθολογίας και αποκρυφισμού. Υπάρχουν αναφορές και κοινά πράγματα με το concept της παρουσίασης του Λεβιάθαν;

Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ιδέα για το Leviathan, κάθε τραγούδι είχε στίχους με διαφορετικό είδος θεμάτων. Όπως τα περισσότερα άλμπουμ των Therion. Το ίδιο και το Leviathan II'. Παρόλα αυτά, όλα βασίζονται στα αναγνώσματά μου και στα προσωπικά μου οράματα.

-Πόσο διαφορετικό θα είναι το Leviathan ΙΙΙ;

Αρκετά διαφορετικό. Εκεί το επίκεντρο δεν είναι να φτιάξουμε ένα «χιτ άλμπουμ», αλλά να ευχαριστήσουμε τους φανατικούς θαυμαστές που ασχολούνται περισσότερο με την πιο περίπλοκη, περιπετειώδη και πρωτότυπη πλευρά του συγκροτήματος. Όπως είπα κιόλας θα είναι πιο περιπετειώδες και βαρύ.

-Τώρα που έχουν φύγει οι περιορισμοί του Covid, πώς βλέπετε την επιστροφή του Therion στις σκηνές;

Κάπως έχει ξεκινήσει το άνοιγμα, ναι, αλλά όχι πολύ στην Ευρώπη. Έχουμε κάνει μόνο 3 εμφανίσεις εδώ. Πήγαμε πιο πολύ στη Λατινική Αμερική. Οι συνθήκες για περιοδείες στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πολύ δυσμενείς και φαίνεται ότι θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας με τις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας στα ύψη, οπότε μάλλον είμαστε ακόμα μακριά και περιμένουμε να επιστρέψει όντως η κανονικότητα.

-Επίσης τον Ιανουάριο θα έρθετε ξανά στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε από την εμφάνισής σας εδώ;

Μπορείτε να περιμένετε να δείτε πολλούς ξένους μεταλλάδες εκεί παρέα με εσάς, γιατί είναι ένα από τα μόλις 3 σόου που κάνουμε στην Ευρώπη για την προώθηση στο Leviathan II. Θα είναι μεγάλη στιγμή.

-Ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σας από την Ελλάδα στο παρελθόν;

Η πρώτη φορά που παίξαμε εκεί ήταν το 1997 και επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη, ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία . Η συναυλία ήταν καταπληκτική και ήταν η πρώτη φορά που ήμασταν σε περιοδεία, οπότε είχαμε τον χρόνο να επισκεφτούμε κάποιο ιδιαίτερο μέρος. Τις περισσότερες φορές βλέπεις μόνο τους χώρους και το εσωτερικό του tourbus. Αλλά εκείνη τη φορά είχαμε μισή μέρα άδεια.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια είναι δικά σας....

Ευχαριστώ. Ανυπομονώ να παίξω ξανά στην Ελλάδα σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: