Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

SAHG-BORN DEMON (Album Review)

Έξι χρόνια πέρασαν από την τελευταία δισκογραφική κραυγή των Sahg. Η μπάντα από το Μπέργκεν, σαν τριάδα πλέον, επιστρέφει φέτος, με το νέο της άλμπουμ, σε ένα horror feeling, υπό το όνομα "Born Demon". Η έκτη τους δουλειά δίνει ένα νέο πρόσωπο στο ίδιο το συγκρότημα, ενώ ένα αίσθημα θύμησης και νοσταλγίας θα βγει προς τα έξω σε αυτά τα 40 λεπτά διάρκειας.


Οι Νορβηγοί έχουν θερίσει με τους ήχους του το δικό τους εγχώριο, αλλά και Ευρωπαϊκό doom στερέωμα, δίχως παράλληλα να έχουν πρόβλημα να πρωτοτυπήσουν, κάτι που η νέα τους δουλειά το αποδεικνύει και τους πάει πολλά βήμα μπροστά έπειτα από την προηγούμενη τους. Ήδη μάλιστα με το εναρκτήριο "Fall Into The Fire", η όρεξη τους είναι σε μια φλεγόμενη διάθεση με πολλές μελωδίες, ζωντάνια και αίσθημα φρεσκάδας, πατώντας σε πιο χαλαρά doom/stoner μονοπάτια αλλά πάντα με τον μαύρο τους βραχνά να παραμένει. Ακόμα πιο γκρουβάτα και δυναμικά συνεχίζουμε μέσω του "House Of Worship" ενώ σε ένα εθιστικό σκοτεινό ηχητικό περίβλημα ανάλογο των Black Sabbath μας βάζει το ομότιτλο "Born Demon", κάτι που βέβαια δε θα εκλείψει ούτε στη στη συνέχεια από τα "Descendants Of The Devil" και 'Killer Spirit". Έτσι ο Olav Iversen και η παρέα του μπαίνουν σε ένα ψυχεδελικό τριπάκι, με τη φωνή του ίδιου να παραπέμπει στον πιτσιρικά Ozzy.

Παράλληλα επιρροές και από το κλασικό metal των Iron Maiden και των Judas Priest πετούν τις πιτσιλωτές τους πινελιές σε όλο το σύνολο, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της αρχής, αλλά και στο δίδυμο του "Evil Immortal" και"Salvation Damnation". Μιλώντας όμως και για ανθρώπους από τον απόκρημνο βορρά, το μοχθηρό στοιχείο επικρατεί, με black metal δυσαρμονίες να εισβάλλουν στο "Black Cross On The Moon" μιας και το παρελθόν τους είχε πολλά πάρε-δώσε και με την εν λόγω σκηνή. Λίγο πριν το τέλος άλλη μια δυνατή στιγμή ηχεί, αυτή του "Heksedans", ενός folk κομματιού του Bergen, που έχει μπει σε χτυπητά και πιασάρικα metal καλούπια με την τοπική κουλτούρα να συναντά τη σύγχρονη και τις μάγισσες να χορεύουν. Γυρνώντας στις απαρχές του ήχου ξανά, το φινάλε με το "Destroyer Of The Earth" δε σκιαγραφεί μόνο το τέλος του δικού μας κόσμου, αλλά την αναγέννηση του δικού τους μικρόκοσμου, από τα μεταλλικά γεννοφάσκια των 70s μέχρι την τεχνική και την ωριμότητα του σήμερα, με το μπόχο και το ρετρό να μπλέκει με το καρφί και το δερμάτινο, σαν απολογισμός όλου του συνόλου.

Xωρίς πολλούς πειραματισμούς και ψυχεδελικά μπλεξίματα, ορμώμενοι πιο στακάτοι ενώνοντας το πρώιμο παρελθόν τους με όλες τις καταβολές μα και το βλέμμα μπροστά, το "Born Demon", βγάζει έναν εαυτό μεστό, κατασταλαγμένο και κυρίως ανανεωμένο γύρω από ένα φάσμα ήχων που χώνονται στον doom χαρακτήρα τους. Προσγειωμένοι στα κρύα μέρη τους, ο δίσκος φαντάζει πολύ προσωπικός και τοπικιστικός, σε αντίθεση με τους προηγούμενους ταξιδιάρικους. Εν κατακλείδι το Νορβηγικό metal πέρα από τα παλιά, αν μη τι άλλο συνεχίζει να γράφει ιστορία με ενέργεια και πάθος. Αυτοί είναι οι Sahg, και η ποικιλία του έκτου τους άλμπουμ.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: