Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Septicflesh στο Metal View: Στο Modern Primitive, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το πού οδεύει η ανθρωπότητα

Μία από τις μεγαλύτερες σε αξία και αναμφιβόλως σε ποιότητα, μπάντες της χώρας μας είναι οι Septicflesh, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Πρωτοπόροι στο στυλ τους, συνεχίζουν να εξερευνούν και να σκάπτουν νέες μουσικές και πεπατημένες, κάτι που φαίνεται περίτρανα στο νέο "Modern Primitive". Το σπουδαίο death metal συγκρότημα έπειτα από πέντε χρόνια επέστρεψε πιο ώριμο, μεστό και ποικίλο, με τον Σωτήρη Βαγενά ως κιθαρίστα, τραγουδιστή και στιχουργό να βάζει τα πράγματα στη σειρά μιλώντας με το Metal View.

-Γιατί χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την κυκλοφορία ενός δίσκου;

Η πανδημία επηρέασε την ηχογράφηση αλλά και υλοποίηση του δίσκου. Όλα πάνε αλυσιδωτά. Ειδικά εμείς που είμαστε μπάντα με εκατοντάδες μουσικούς που έπρεπε να ηχογραφήσουν και μάλιστα σε 3 διαφορετικά στούντιο σε 3 διαφορετικές χώρες, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή θέματα.

-Οι καραντίνες άσκησαν επιρροή είτε θετικά είτε αρνητικά στην ετοιμασία και την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ;

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Φυσικά και υπήρχε επιρροή, τόσο στην σκέψη όσο και στα συναισθήματά μας. Το θέμα είναι να μην το βάζεις κάτω και να αξιοποιείς τον χρόνο που σου παρουσιάζεται, παραμένοντας με κάποιο τρόπο ενεργητικός. Η παθητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

-Η αλλαγή δισκογραφικής εταιρίας αποτέλεσε αφορμή έστω και για έναν μικρό επαναπροσδιορισμό στο στυλ και τα στοιχεία της μπάντας;

Δεν αλλάζουμε στυλ ανάλογα την εταιρεία που παίζουμε. Πάντα ακολουθούμε το ένστικτό μας και την έμπνευσή μας και όπου μας οδηγήσουν. Όταν υπάρχει μια ιδέα για κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει η οποία νιώθουμε ότι έχει δυναμική και ενδιαφέρον για επέκταση, τότε πειραματιζόμαστε πάνω της. Γενικά τα κομμάτια περνάνε από μια μακροχρόνια διαδικασία τελειοποίησης σύμφωνα με τα δικά μας γούστα πάντα. 

-Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι η επίσημη προσθήκη και η αναφορά του Psychon σε στούντιο άλμπουμ σας. Πώς προέκυψε αυτό;

Ο Psychon κέρδισε με το σπαθί του την θέση του. Όχι μόνο έχει δώσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα των live, αλλά και όλοι των νιώθουμε ως μέρος της ομάδας μας. Μάλιστα συνείσφερε και στην συνθετική διαδικασία του άλμπουμ, καθώς είναι αυτός που έχτισε το μέταλ στοιχείο του 'Coming Storm', έχοντας ως θεμέλιο τις συμφωνικές ιδέες του Χρήστου. 


-Το Modern Primtive σαν τίτλος θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει τον σύγχρονο κόσμο με τις πρωτόγονες έως απολιτιστες κινήσεις και συμπεριφορές του; Υπάρχει παράλληλα κάποιο άλλο νόημα στο άλμπουμ;

Αυτό είναι το βασικό νόημα. Στο Modern Primitive, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το πού οδεύει η ανθρωπότητα. 

-Επίσης μιας και βλέπω στοιχεία αρκετά κοντά ακόμα και στην περίοδο του Communion ή του Sumerian Daemons, ο τίτλος θα μπορούσε να δείξει την ένωση του παρελθόντος με το παρόν;

Γενικά προσπαθώ να παραμένω σε εγρήγορση και να εμπλουτίζω με νέες ιδέες το περιεχόμενο του εκάστοτε δίσκου. Καθώς όμως είμαι  ο αποκλειστικός στιχουργός του συγκροτήματος, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κοινά στοιχεία και μια νοηματική αλυσίδα από το παρελθόν στο παρόν. Ίσως αυτό να δίνει και ένα παραπάνω ενδιαφέρον στον ακροατή τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος, να εξερευνήσει σε μεγαλύτερο βάθος αυτή την αλληλουχία σκέψεων και ιστοριών. 

 -Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείτε έντονα ανατολικα όργανα στη μουσική σας. Θεωρείτε πως έτσι θα μπορούσε να αναδειχθεί περαιτέρω και το ελληνικό στοιχείο στον ήχο σας;

Θέλαμε αυτός ο δίσκος να έχει κυρίαρχο ένα πιο φυσικό, πρωτόγονο, ανθρώπινο ηχόχρωμα. Έτσι υπάρχουν περισσότερα φυσικά στοιχεία, όπως παραδοσιακά όργανα αλλά και καθαρά φωνητικά, συμπεριλαμβάνοντας και τις χορωδίες σε αυτά.  Το γεγονός ότι  έχουμε Ελληνικό dna, σε συνδυασμό με την χρήση κάποιων οικείων οργάνων, μοιραία επηρέασε στην ανάδειξη μελωδιών που παραπέμπουν σε Ελλάδα. 

-Θεματολογικα με το Neuromancer και το Phychohistory βλέπω μια sci fi πλευρά της μπάντας, ενώ παράλληλα σε άλλα κομμάτια μια πιο ανοιχτή φιλοσοφική κατεύθυνση. Πώς επηρεάζεσαι για αυτούς τους στίχους, και στο τέλος της ημέρας τα κομμάτια έχουν κάποιον κοινό παρονομαστή;

Υπάρχουν προβληματισμοί σε φιλοσοφικό, εσωτερικό επίπεδο, αλλά και ιστορίες, θεματολογίες που για κάποιο λόγο μου κινούν το ενδιαφέρον να καταπιαστώ. Πρωτίστως, προσπαθώ να συνδυάζω ότι πιο ταιριαστό με την μουσική υπόκρουση. Επιπρόσθετα, από ένα σημείο και μετά της συνθετικής διαδικασίας, όταν έχω κατασταλάξει στο περιεχόμενο για το κάθε κομμάτι, αρχίζω να χτίζω νοηματικές γέφυρες μεταξύ των κομματιών, ψάχνοντας για στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι κοινοί παρονομαστές. Είναι σαν ένα ιδιότυπο τελικό “μοντάζ”, που δένει την μία εικόνα με την επόμενη που ακολουθεί, δημιουργώντας μια ροή στα διαφορετικά πλάνα. 

-Βλέπω μουσικά ακόμα περισσότερα riffs, μερικά industrial περάσματα αλλά και πιο κλασικές ντεθ μέταλ φόρμουλες, πολύ μπροστά κιόλας σε σημεία, σχετικά με το κλασικό συμφωνικό μοτίβο σας. Είναι κάποιο πλαίσιο στην εξέλιξη σας αυτό;

Ναι. Σίγουρα κάποιoι θα ξαφνιαστούν, ευχάριστα ελπίζω. Πιστεύω ότι το Modern Primitive έχει μεγαλύτερη γκάμα από κιθαριστικά σημεία σε σχέση με τον προκάτοχό του, τα οποία καθώς είναι απόλυτα συντονισμένα με το rhythm section, κάνουν τα κομμάτια πολύ γκρουβαριστά, κάτι το οποίο θα φανεί και στα live.  

-Επίσης είναι εύκολο να πειραματίζεται μια μπάντα ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης;

Δεν είναι θέμα ευκολίας ή όχι. Είναι θέμα θέλησης. Πρέπει να έχεις μεράκι. Σίγουρα απαιτεί επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των συνθέσεων. 

-Τώρα, 30 και πλέον χρόνια στη σκηνή, πόσο διαφορετικά βλέπετε τους Septicflesh του τότε με το τώρα;

Έχουν δει κυριολεκτικά πολλά τα μάτια μας. Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Μοιραία βλέπουμε τα πράγματα από ευρύτερη σκοπιά, πέρα από πρόσχερες καταστάσεις. Και φυσικά νιώθουμε ικανοποίηση που μπορούμε να συνεχίζουμε να κυνηγάμε το όνειρό μας και μάλιστα έχοντας συνεχή ανοδική πορεία. 

-Τέλος, ποια είναι τα πλάνα που θα βάλετε μπροστά στο άμεσο μέλλον;

Τα live φυσικά. Υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, λόγω της ευρύτερης αρνητικής συγκυρίας. Πλέον και καθώς κυκλοφόρησε και ο νέος μας δίσκος, ήρθε η ώρα για εκτενέστατη επίθεση σε όλα τα σημεία του χάρτη. 

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: