Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ivar Bjørnson & Einar Selvik-Hardanger (EP Review)

Ένα project που αποδείχθηκε με άστρο είναι το ντουέτο των Ivar Bjørnson και Εinar Selvik, που συμπληρώνει φέτος εφτά χρόνια ύπαρξης, και μια πενταετία από το ντεμπούτο τους. Με ποιητική διάθεση ξανά, και με όρεξη για τη φύση και τον τόπο τους, στα δυτικά της Νορβηγίας, μας ταξιδεύουν με το νέο τους ΕΡ, "Hardanger".

Με κυρίαρχο ρόλο στην αρχή ο Ivar, συνδέεται άρρητα με τους Enslaved στο "Heim Til Yggdrasil" αποτελώντας μια folk μετάφραση του "Return To Yggdrasil" από το "Isa", όπου οι αργές και πιο τραχιές πτυχές του ακραίου metal, γίνονται απαλές και γλυκές μελωδίες στα παραδοσιακά έγχορδα των Σκανδιναβών βάρδων, σε μια αρμονία, σαν αυτή που συμβολίζει το δέντρο της Γης. Βέβαια το εν λόγω κομμάτι δεν αποτελεί κάποια νέα σύνθεση αφού το ντουέτο το περιλαμβάνει εδώ και καιρό στις εμφανίσεις του, σε αντίθεση με το ομώνυμο "Hardanger", με την πιο επική, σκαλδική αύρα του. Εδώ ο Einar ενώνει τις δυνάμεις του με τη συμπαίκτρια του στους Wardruna, Lindy Fay Hella, δίνοντας τη χροιά της στους δύο ξανθούς γερόλυκους του Νορβηγικού metal, που πατούν τώρα σε πιο μυστηριακά tribal μονοπάτια, υμνώντας την προγονική τους κληρονομιά με διαφορετικό τρόπο απ'ό,τι στα "Skuggsja" και "Hugsja".

Πάντοτε με καλλιτεχνικές ανησυχίες και αναζητήσεις, τόσο ο Εinar Selvik από τους Gorgoroth μέχρι τους Wardruna όσο κι ο Ivar Bjørnson στα viking μονοπάτια των Εnslaved, και για μερικά φεγγάρια επίσης στους Borknagar, δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια και για νέα στοιχεία και πληροφορίες στο neofolk ιδίωμα. Το εξερευνητικό τους πνεύμα δεν τους προδίδει, ανακαλύπτοντας τώρα πιο φωτεινούς δρόμους στη μουσική ένωση του παρελθόντος με το παρόν. Χωρίς περεταίρω αερολογίες, το "Hardanger" είναι ένα ακόμα χειμωνιάτικο soundtrack, πιο ανάλαφρο και συνάμα μεγαλειώδες, για τους μεταλάδες που είναι μέσα τους οδοιπόροι της μουσικής.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: