Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ROTTING CHRIST

Οι Rotting Christ, είναι ένα συγκρότημα που έχει αφήσει το σκοτεινό στίγμα του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο frontman των Ελλήνων πρωτοπόρων του black metal, Σάκης Τόλης μιλάει στο Metal View για το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού”, για τις προετοιμασίες του “διαδόχου” του καθώς και για την συναυλία της μπάντας στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου.





-Τι σε ενέπενευσε να δημιουργήσεις το “Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού” ;

Το “Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού” είναι ένα album που πάντα ήθελα να κάνω. Είναι μια καλλιτεχνική μου ανησυχία, ένα πολυπολιτισμικό και σκοτεινό project το οποίο ας πούμε χαρακτηρίζει ένα κομμάτι της ζωής μου. Μου αρέσει να ταξιδεύω πάρα πολύ και να ψάχνω θρύλους αρχαίων λαών, και αισθάνομαι τυχερός που έχω την πολυτέλεια αυτά τα βιώματα μου να τα εκφράζω μέσω της μουσικής.

-Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από αυτήν την κυκλοφορία, θα ήθελα να μας πεις πως τον βλέπουν αυτόν τον δίσκο οι ανά τον κόσμο οπαδοί σας. 

Όταν βλέπουν πολλοί από τους fans, ότι αυτός ο δίσκος μπορεί να είναι και ο καλύτερος των Rotting Christ, τότε θεωρώ πως είναι μια μεγάλη επιτυχία. Σημαίνει πως η μπάντα ζει, είναι ακόμα ενενεργή, “αναπνέει” και μπορεί και παράγει.Σίγουρα δεν αρέσει σε όλους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών μας, το θαυμάζει και αυτό φαίνεται όταν δίνει το παρόν στις συναυλίες μας, όπως επίσης  και ότι έχουμε καταφέρει να περιοδεύσουμε σε μέρη που ποτέ δεν είχαμε ξαναπάει.

-Μετά από τόσο καιρό θα άλλαζες κάτι;

 Πάντα θέλω να αλλάζω πράγματα, αλλά το αφήνω έτσι όπως είναι, γιατί έτσι αισθανόμουν να δημιουργήσω εκείνον τον καιρό και γιατί βλέπω μετά που μπορεί αν έχω κάνει κάποια λάθη ώστε να τα διορθώνω στην πορεία.

-Να περιμένουμε κάτι νέο δισκογραφικά από τους Rotting Christ ;

Ναι, προσπαθώ να βρω ξανά τον εαυτό μου καλλιτεχνικά εδώ και μήνες, και προσπαθώ να βρω διάφορες σκοτεινές πτυχές για να δημιουργήσω. Βοηθούν και οι υπόλοιποι, αλλά ότι γράφουμε μερικά τα πετάμε γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος. Πάντως σίγουρα ζούμε σε μια εποχή δημιουργίας νέου δίσκου και στοχεύουμε ώστε να βγει κάτι καλό.

-Είναι λίγο νωρίς να σε ρωτήσω, αλλά ο δίσκος θα βασίζεται σε προηγούμενα μοτίβα της μπάντας  ή θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει από τους Rotting Christ  ;

Πραγματικά μαλώνω με τον εαυτό μου για αυτό το πράγμα, βρίσκομαι σε μια “μάχη” με αυτό, και δεν ξέρω πραγματικά που μπορεί να πάει στο τέλος, γιατί λόγω των περιοδειών δεν έχω καταφέρει να το σκεφτώ καλά, πάντως σίγουρα θα βαδίζει ξανά σε σκοτεινά μονοπάτια

-Φέτος επίσης κλείνετε 20 χρόνια από την κυκλοφορία του Non Serviam, τι θυμάσαι πιο έντονα από την περίοδο των ηχογραφήσεων. Θα άλλαζες κάτι σήμερα;

Ήταν πραγματικά undergound εποχές, τότε που στα 90s φτιαχνόταν η black metal σκηνή. Ήταν μια παρεΐστικη καθαρά δημιουργία. Δηλαδή πιο πολύ ήμασταν όλοι σαν παρέα, παρά καθόμασταν να γράψουμε. Εγώ μπορεί να έπαιρνα μετά την κιθάρα και να έπαιζα για ώρες. Κάτι που δυστυχώς πλέον δεν μπορώ να κάνω αφού οι εποχές άλλαξαν και οι υποχρεώσεις έγιναν πιο πολλές. Επίσης ήταν μια περίοδος έντονου ρομαντισμού, μιας και όπως προανέφερα ήμασταν παρέα, είχαμε έναν αυθορμιτισμό και όλο αυτό φαίνεται στο album.
Σίγουρα, πάντα θέλω να αλλάζω πράγματα, ακόμα και στην παραγωγή, αλλά τα αφήνω ίδια,  έτσι όπως ακούγονται, να είναι πάντα ίδια και να μην χάνεται η μαγεία.

-Με το Νon Serviam, σαν ρητό, τι θα ήθελες να περάσεις;

Να είμαστε πάντα πιστοί στον εαυτό μας και να μην υποτασσόμαστε πουθενά.

-Αν διάλεγες ένα κοινό μιας χώρας, που θα ήθελες να παίζεις όσο πιο συχνά μπορείς, ποιο θα ήταν αυτό;

Πέρα από την Ελλάδα φυσικά, θα διάλεγα την Λατινική Αμερική, επειδή είναι ακόμα τρελαμένοι κάτι που οι Ευρωπαίοι το έχουν αφήσει εδώ και καιρό.


-Είστε μια μπάντα που γενικά της αρέσει να πειραματίζεται, και αυτό φαίνεται στις κυκλοφορίες σας, τι άλλο πιστεύεις ότι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς;

Έλα ντε ; Αυτό ψάχνουμε ακόμα. Μερικές φορές νομίζω ότι κάναμε τον κύκλο του πειραματισμού και στην πορεία θα βγάλουμε δίσκους που θα είναι πιο “βατοί”. Πραγματικά δε ξέρω τι άλλο μπορεί να περιμένουμε από τους εαυτούς μας. Είμαι έτομο που ξυπνάω και σκέφτομαι να γράψω κομμάτια, ψάχνω στον εαυτό μου να δω τι κρύβεται.

-Τι δε θα άλλαζες ποτέ στο συγκρότημα ;


Χμμ, δύσκολο, ίσως να μην φύγω από την μπάντα, μάλλον έτσι οι Rotting Christ δεν θα υπήρχαν.

-Πέρα από το metal, τι άλλο σου αρέσει να ακούς;

Δύσκολο να πω συγκεκριμένα είδη. Γιατί μου αρέσουν και πράγματα πέρα από το metal που προτιμώ να μην είναι χαρούμενα. Κομμάτια δηλαδή που βγάζουν μια κατάθλιψη και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με το είδος της μουσικής, αλλά με ότι δημιουργεί συναισθήματα, σκοτεινιά και μυστήριο.

-Ποιο τραγούδι θα διάλεγες σαν soundtrack της ζωής σου;

Το “Black Metal”, των Venom.

-Όπως έγινε γνωστό, στις 27 Δεκεμβρίου θα κάνετε μια συναυλία με τους Suicidal Angels, και τους  Rock N Roll Children. Tι να περιμένουμε από αυτή την βραδιά ;

Σίγουρα δεν θα είναι το κλασσικό Rotting Christ live, θα είμαστε όλοι μαζί μια παρέα μαζί με σπουδαίους μουσικούς της σκηνής και θα παίξουμε για τα 3ο χρόνια του Metal Hammer.

-Με την άλλη σου μπάντα, τους Thou Art Lord, να περιμένουμε κάτι νεό;

Μόλις βρω χρόνο, θέλω να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.

-Τέλος, τα επόμενα σχέδια των Rotting Christ;

Να είμαστε καλά στην υγεία μας, να μπορούμε να δημιουργούμε, και να παλεύουμε για την μουσική και την Ελληνική σκηνή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης , Non Serviam.


Για το Metal View
Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: