Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

BLOODBATH-GRAND MORBID FUNERAL (Album Review)

Το αίμα αποφάσισε να ξανακυλήσει παντού.
Μετά από 6 χρόνια αναμονής, φέτος οι Bloodbath, το death metal project του Anders Nyström (Katatonia), κυκλοφορεί το τέταρτο  album τους,  το ερεβώδες και τρανταχτό “Grand Morbid Funeral”.



Μπορεί ο Mikael Akerfeldt, να αποχώρησε από το group, αλλά όπως παρατηρούμε, ο Nick Holmes τα πάει μια χαρά πίσω από το μικρόφωνο, κάτι που οι περισσότεροι fans της μπάντας δεν το περίμεναν, μιας και ομολογουμένως τον frontman των Paradise Lost είχαμε να τον ακούσουμε να τραγουδάει death metal από τις αρχές των 90s.

Το “Grand Morbid Funeral” είναι ένα album, που ναι μεν κρατάει καλά το στυλ των προκατόχων του, αλλά το ύφος του Nick Holmes, καθώς και οι επιρροές των μελών της μπάντας από τους συμπατριώτες τους Entombed , ή τους Deicide και τους παλιούς Morbid Angel υπερτερούν, φτιάχνοντας έτσι μια πιο σκοτεινή, Old-school ατμόσφαιρα, κυρίως σε κομμάτια σαν το “Let The Stillborn Come To Me”,  το “Total Death Exhumed” ή το  εκπληκτικό “Famine Of God's Word”ενώ στα “Mental Abortion” και “Beyond Cremation” ο ήχος γίνεται πιο “evil”, πιο επιθετικός με άμεσα riffs και “θεατρικά φωνητικά”.
Επιπλέον για πρώτη φορά , οι Bloodbath πειραματίζονται και εστιάζουν σε πιο ατμοσφαιρική doom ακουστική στα “Church Of Vastitas” (για το οποίο έχει γυριστεί και video clip), και στο ομότιτλο “Grand Morbid Funeral”, το οποίο  μάλιστα παίζει  σε  λίγο πιο blackened  φόρμες..
Λίγο πριν φτάσω στο τέλος, μπορώ να πω πως όλα τα κομμάτια που ανέφερα καθώς και το προσωπικό μου αγαπημένο, το “Unite In Pain”, “ξεχειλίζουν” από “βρωμιά”, μίσος, πόνο και καθαρή cult αντίληψη ως προς τις συνθέσεις.
Η παρέα αυτού του “all-star” project, κατάφεραν να κάνουν ένα album, που πέρα από την “Σουηδίλα” στο death metal τους υπάρχει συνοδεία μιας απόκοσμης ατμόσφαιρας και ενός doom στοιχείου.
Ο Nick Holmes, βούλωσε πολλά στόματα, καταφέρνοντας να βγάλει ξανά προς τα έξω τις death metal αισθήσεις του (κάτι που ευελπιστούμε να ακούσουμε και στην επόμενη δουλειά της άλλης του μπάντας), και ελπίζουμε να αντεπεξέλθει τόσο άρτια και σωστά και στα live του, τώρα που κατάφερε να μας πάρει τα μυαλά και να μας παγώσει το αίμα!

(8/10)

Για το Metal View
Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: