Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

BLACK SABBATH-13 (Album Review)

40 χρόνια(και βάλε) φούρναρης έχω ψήσει μας λένε οι Θεοί Black Sabbath,και μέσα στην ανυπομονησία μας τόσα χρόνια για νέο album,έχουν προηγηθεί στο εσωτερικό του συγκροτήματος τόσα σκαμπανεβάσματα...Ο Iommi έχει καρκίνο,ο Ozzy για χιλιοστή φορά κυλάει στα ναρκωτικά και ο Bill Ward φεύγει από το συγκρότημα....όμως είπαμε οι Black Sabbath είναι θεοί και δεν πτοούνται και γι'αυτό συνεχίζουν,εν έτει 2013 με το νέο τους πόνημα “13”!!!!


Και μόλις βάζουμε το CD να παίξει άκουμε σκοτεινές και βαριές μελωδίες κοινές με το “Black Sabbath” και εκεί κάπου ακούμε τα πρώτα λόγια”Ιs this the end of the beginning,or the beginning of the end...”,ένα κομμάτι γεμάτο νιχιλισμό και μαυρίλα,αντάξιο του βελινικούς της μπάντας,ένα κομμάτι χωρίς τέλος που σε παρασέρνει στην Άβυσσο,όπου εκεί αναρωτιέσαι.. “...Is God alive or is God dead?..”,H επιρροή του Νίτσε συνεχίζει και τα riffs του Iommi μαζί με το τρελαμένο μπάσο του Geezer μας δείχουν πως οι θεοί δεν έχυν πεθάνει και και μας συνοδεύουν στην μουσική μας!!!!
Συνεχίζουμε μετά με ένα πιο δυναμικό κομμάτι,το “Loner”(που φέρνει πολύ στο “Voodoo”) όπου εκεί γείχνει ο Wilk το βαρύ έργο που έχει αναλάβει να κάνει στους Sabbath χωρίς καθόλου να μας απογοητεύει,ένα κομμάτι πιο groove/stoner που μας βγάζει από την doom-ίλα των προηγούμενων.
Και κάπου εκεί ένα evil laugh μας οδηγεί στο δεύτερο “Planet Caravan” με τίτλο “Zeitgeist”,όπου μια γλυκιά μελαγχολία και συννεφιά οδηγεί την μουσική..μέχρι να πούμε “καληνύχτα” και να συνεχίσουμε με το επίσης δυνατό και heavy “Αge Of Reason” όπου ο riffmaster μας δείχνει την δυναμική του καθώς και την heavy blues ζωντάνια του στο solo.
Κάπου σε ίδια μονοπάτια και με πολλά στοιχεία από to ντεμπούτο τους και από το “War Pigs” είναι και το “Live Forever” με ένα πιασάρικο και σχετικά φιλοσοφημένο ρεφραιν και ένα πολύ καλό solo,μας κάνει να λέμε συνέχεια “Ι don't wanna live forever,but I don't wanna die”
Και συνεχίζουμε με το “Damaged Soul”,όπου μαυρίζουν τα εσώψυχα μας και μας πιάνει μια ελαφριά “σατανίλα” και μια βαριά χειμωνιάτικη σκοτεινιά!!!
Και αυτό το κλίμα συνεχίζει μέχρι και το τελευταίο κομμάτι “Dear Father”,όπου η doom/stoner-ίλα των Δημιουργών της δεν έχει όρια ρεεεε..και μετά το ολοκληρωτικό και απότομο κλείσιμο ακούμε τον πενθιμο ήχο της καμπάνας μέσα την βροχή,έτσι όπωε πριν 43 χρόνια ξεκίνουσε το “Black Sabbath”..


OK,τα λόγια νομίζω πως είναι περιττά,μια κυκλοφορία άρτια δουλεμένη,με όλα τα κομμάτια να είναι highlights του δίσκου.Πόλλοι βεβαια θα περίμεναν οι Sabbath,να έχουν αλλάξει τελείως και να σπάσουν τα νερά του metal το 2013,αλλά κλασσικοί και πιστοί στο ύφος τους μας δώσανε μια υπέροχη κυκλοφορία με στοιχεία από 70s-early80s όπου ήτνα στα καλύτερα τους!!!
Χαίρε στο κύκνειο(???) άσμα των Θεών!!!!

(10 /10)

Για το Metal View:Γιάννης Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια: